Jucer sam do kasno isprobavao pa mi bilo mrsko pisati...sva sreca da sam sam sebi poslao mail iz radione, o mjerenju otpora, pa sad mogu detalje pisati sa posla
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
(da, da netko mora i nedjeljom raditi) Nisam slikao, to cu danas popratiti malo slikama no dojmovi su slijedeci:
Blok kondenzatore mjeri odlicno. Najveci izmjereni je 680nF, za slijedeći koji imam od 1uF izbaci 886nF sto naravno nije tocno. To bi trebalo ici vise ali (mozda ipak zavojnica nije adekvatna)... Prebacim pipalice na mjerenje za Elektrolite i uredno izmjeri 1.02uF i pokaže mu i ESR. Također na tom podrucju mjeri blokove na manje do 470nF bez problema. Za sve manje izbacuje nekin 22nF dakle glupost. No, ta dva podrucja se uredno nadopunjuju sto je OK. Elektrolite mjeri OK u cijelom podrucju....najveci sam imao od 6800uF i bez problema ga izmjeri u granicama tolerancije.
Zavojnice mjeri jako dobro! Probao sam puno raznih vrijednosti i gotovo u 1% su tocno izmjerene.
No kod mjerenja otpora je malo losija situacija. Vjerojatno i ESR vrijednost isto toliko odstupa? Pokazuje vise vrijednosti!
Za:
0.1 ohm---izbaci 86 mOhm (tu je OK)
0.33 ohm ---izbaci 371 mOhm (tu je viša)
0.68 ohm --- izbaci 722 mOhm (malo viša)
1 ohm ------ izbaci 1.13 ohm
1.2 ohm ---- izbaci 1.34 ohm
2.2 ohm --- izbaci 2.39 ohm
4.7 ohm --- izbaci 5.20 ohm
6.8 ohm --- izbaci 7.88 ohm
10 ohm --- izbaci 11.40 ohm
18 ohm --- izbaci 21.40 ohm
20 ohm --- izbaci 24.50 ohm
39 ohm --- izbaci 53.02 ohm
47 ohm ---ne može izmjeriti
Napominjem da je mjerenje izvršeno na temperaturi od 8 stupnjeva kolika mi je bila u radioni.
Moram malo proanalizirati onaj drugi forum pa vidjeti sta se moze doraditi da se to mjerenje otpora popravi..vidim da su oni za R5 stavljali 10k a ja sam stavio po schemi 7K5 (2 od 15K u paraleli) ali to vjerojatno nema nikakve veze sa ovim problemom mjerenja otpor...no sve u svemu prvi dojam je jako pozitivan.