Prikaz broja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Prikaz broja
Projekt je :
Pomoću numeričke tipkovnice i 7-segmentnog pokaznika projektirati uređaj koji će
prikazivati pritisnutu tipku na pokazniku dok se ne pritisne neka druga tipka ili dok se
ne ugasi uređaj.
Buduci da sam apsolutni pocetnik u ovome neznam ni odakle da krenem pa ako moze nekakvo usmjerenje.
Toliki da neznam ni sto treba kupiti za ovo.
Pomoću numeričke tipkovnice i 7-segmentnog pokaznika projektirati uređaj koji će
prikazivati pritisnutu tipku na pokazniku dok se ne pritisne neka druga tipka ili dok se
ne ugasi uređaj.
Buduci da sam apsolutni pocetnik u ovome neznam ni odakle da krenem pa ako moze nekakvo usmjerenje.
Toliki da neznam ni sto treba kupiti za ovo.
Re: Prikaz broja
Da li imaš još kakve dodatne smjernice, jer se ovaj projekt može izvesti na jako puno načina..
Također pojasni situaciju oko numeričke tipkovnice, da li može biti samo matrica sa tasterima ili se treba koristiti neka gotova. Ako treba gotova koja matrična ili neka koja komunicira sa ostatkom elektronike preko nekoga protokola?
Inače mislim da je najbolje to riješiti sa mikokontrolerom..
Također pojasni situaciju oko numeričke tipkovnice, da li može biti samo matrica sa tasterima ili se treba koristiti neka gotova. Ako treba gotova koja matrična ili neka koja komunicira sa ostatkom elektronike preko nekoga protokola?
Inače mislim da je najbolje to riješiti sa mikokontrolerom..
Ovo je sve sto znam o projektu.
Tako sam dobila i neznam odgovoriti na tvoja pitanja.
Tako sam dobila i neznam odgovoriti na tvoja pitanja.
-
- Pravo uznapredovao :)
jel nesto ovako???
ovi izlazi 2(0),2(1),2(2),2(3) se kace na dekoder za 7seg display.
ja jos nisam ovo napravio za sebe,ali ce se naci neki forumas da ti detaljno objasni
slika
ovi izlazi 2(0),2(1),2(2),2(3) se kace na dekoder za 7seg display.
ja jos nisam ovo napravio za sebe,ali ce se naci neki forumas da ti detaljno objasni
slika
- Attachments
-
- koder.rar
- eagle pcb(dvostrana ploca)
- (14.91 KiB) Downloaded 218 times
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
Očito si krivu stvar podigao na forum. Jer pločica pojačala sa tea2025 nema baš veze sa temom..
Ne bi bilo na odmet da Alazne da još informacija, ako ih može skupiti. U svakom slučaju sigurno će dobiti nekoliko rješenja pa nek vidi..
Ne bi bilo na odmet da Alazne da još informacija, ako ih može skupiti. U svakom slučaju sigurno će dobiti nekoliko rješenja pa nek vidi..
Najprije moramo znati:
dali je to za srednju školu ( koji razred, koji predmet) ; ili za faks (koji predmet)...
Onda tek možemo odrediti potrebni nivo.
Dali rad mora biti obrađen samo teoretski; ili i praktično....??
dali je to za srednju školu ( koji razred, koji predmet) ; ili za faks (koji predmet)...
Onda tek možemo odrediti potrebni nivo.
Dali rad mora biti obrađen samo teoretski; ili i praktično....??
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
ma jel se to cura ukazala na forumu ajd kavaliri pokažite što znate
Pa nije prva, a nadam se ni posljednja...
Znamo puno... i o elektronici, a i o curama...
... šta treba pokazati?
Znamo puno... i o elektronici, a i o curama...
... šta treba pokazati?
@bob4 Projekt je za faks - predmet digitalna elektronika.
Rad mora biti obraden teoretski i prakticno, treba opisati postupak a takoder i znati sve objasniti i odgovoriti na pitanje o tome.
@Shenda Treba sve pokazati
Hvala sto pomazete.
Rad mora biti obraden teoretski i prakticno, treba opisati postupak a takoder i znati sve objasniti i odgovoriti na pitanje o tome.
@Shenda Treba sve pokazati
Hvala sto pomazete.
Evo ovo za poćetak; da malo proučiš temu (ako ti je išta poznato):
http://www.orbus.be/pdt/pdt0020.htm
http://www.orbus.be/pdt/pdt0020.htm
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
nemre bit lakše
treba ti ovo:
i ovo:
malo kompliciranije :
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QG4ImOfQ#!
http://tronixstuff.wordpress.com/tag/keypad/
uspješan rad
treba ti ovo:
i ovo:
malo kompliciranije :
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QG4ImOfQ#!
http://tronixstuff.wordpress.com/tag/keypad/
uspješan rad
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
ufffff što sam pametan od malih nogu
Pa, za početak, numeričku matričnu tipkovnicu i 7-sgmentni displej...Alazne wrote:... neznam ni sto treba kupiti za ovo.
E sad, kad odabereš šemu po kojoj ćeš raditi, onda ćeš znati i šta treba kupiti između tipkovnice i displeja...
Možeš koristiti mikrokontroler, i drajver za displej, a sklop bi trebao imati i osobinu da "pamti i prikazuje" zadnju pritisnutu tipku, a to se može softverski odraditi u programu mikrokontrolera. Veliki minus je da trebaš znati programirati, i program upisati u mikrokontroler, za što ti treba programator...
Druga mogučnost je složiti logiku od logičkih kola, za što ti u suštini trebaju dva integrirca 74ls375 i 7447, prvi ća odraditi "pamčenje posljednje tipke", a drugi je dekoder-drajver za 7 segmentni displej...
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... LS375.html
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... /7447.html
... ovo su linkovi na data sheet od spomenutih integriraca, pa možeš sama malo mozgati!
Ako ti baš ne bude išlo, javi!
Sad vidim da se ajkula opasno loži... i ovo njegovo bi radilo, samo "ne pamti" zadnju tipku!
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
Shenda ja se ne "ložim" mada je vrijeme grijanja
pomažem ja i još nekim mladim snagama na forumu he he
a i ti si se zapalio ko što vidim
pomažem ja i još nekim mladim snagama na forumu he he
a i ti si se zapalio ko što vidim
A de... šta mogu?
Znaš da panjevi najduže gore...
Znaš da panjevi najduže gore...
... pa da odmah pobjegneš?Alazne wrote:@Shenda Treba sve pokazati
Rijeka je danas bila najtopliji grad u našoj okolici....
Jučer sam popio makiato i prošetao riječkim korzom, konobar bio u majici kratkih rukava!
Morao sam mu ostaviti manču!
Morao sam mu ostaviti manču!
@bob4 Prouciti cu sada link koji si postavio.
@morski_pas Prva slika: Jasno mi je sto koji dio predstavlja. Druga slika: I ovo moram napraviti?
I oko obadvije slike imam puno pitanja...
Npr. Kako i na cemu to sastaviti? Kako znam da ide recimo 10K ohma i 470..?
@Shenda Zasto mora "pamtiti i prikazivati" zadnju pritisnutu? Ako prikazuje tipku koja je pritisnuta to znaci da se ona u tom trenutku "drzi" pa sto treba pamtiti? Nadam se da shvacam sto mi je nejasno.
Buduci da ovako malo znam i to ce biti prvi projekt ja bih to na najjednostavniji nacin a cini mi se da je onda ova druga ideja bolja.
Proucit cu linkove.
@morski_pas Prva slika: Jasno mi je sto koji dio predstavlja. Druga slika: I ovo moram napraviti?
I oko obadvije slike imam puno pitanja...
Npr. Kako i na cemu to sastaviti? Kako znam da ide recimo 10K ohma i 470..?
@Shenda Zasto mora "pamtiti i prikazivati" zadnju pritisnutu? Ako prikazuje tipku koja je pritisnuta to znaci da se ona u tom trenutku "drzi" pa sto treba pamtiti? Nadam se da shvacam sto mi je nejasno.
Buduci da ovako malo znam i to ce biti prvi projekt ja bih to na najjednostavniji nacin a cini mi se da je onda ova druga ideja bolja.
Proucit cu linkove.
NecuShenda wrote: ... pa da odmah pobjegneš?
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
Alazne sve ćemo rješiti uz kavicu ako si blizu Rijeke
šalim se ....
sva pitanja možeš postavit ovdje pa ti odgovorimo,moraš napravit i jedno i drugo odnosno koder i dekoder,koder služi da bi kodirao u bcd kod tastaturu a zatim dekoder koji dekodira zadani kod i prikazuje ga na 7 segmentnom displeju .....itd.
sve to možeš napraviti na eksperimentalnoj pločici ili univerzalnoj ,to možeš naći u čipoteci
ili
šalim se ....
sva pitanja možeš postavit ovdje pa ti odgovorimo,moraš napravit i jedno i drugo odnosno koder i dekoder,koder služi da bi kodirao u bcd kod tastaturu a zatim dekoder koji dekodira zadani kod i prikazuje ga na 7 segmentnom displeju .....itd.
sve to možeš napraviti na eksperimentalnoj pločici ili univerzalnoj ,to možeš naći u čipoteci
ili
Last edited by morski_pas on 02-01-2012, 22:04, edited 1 time in total.
Moraš napravit obje sheme ovoga prvog što ti je dano. Ovo prvo ti pretvara BCD kod u zapis za 7-segmentni display, a druga shema pretvara decimalni zapis u BCD kod. Znači druga shema se spaja na drugu (tamo di su tasteri ) To sastaviš na tiskanoj (štampanoj pločici) ili na testnoj pločici...
A ovo što je shenda rekao da prva mogućnost (ova koja je u 2 sheme) "ne pamti" vrijednost znači da će dok je taster stisnut na izlazu biti taj broj, no čim se taster pusti ode i broj. A tebi treba da kad se jednom stisne taster display prikazuje broj sve dok drugi nije stisnut ili ne nestane napajanja.
A sad malo offtopica: shenda jesi još u Rijeci? Ako jesi mogla bi se kakva birica dogovorit, vjerujem da će LIAM, morski i kizbaja biti za..
A ovo što je shenda rekao da prva mogućnost (ova koja je u 2 sheme) "ne pamti" vrijednost znači da će dok je taster stisnut na izlazu biti taj broj, no čim se taster pusti ode i broj. A tebi treba da kad se jednom stisne taster display prikazuje broj sve dok drugi nije stisnut ili ne nestane napajanja.
A sad malo offtopica: shenda jesi još u Rijeci? Ako jesi mogla bi se kakva birica dogovorit, vjerujem da će LIAM, morski i kizbaja biti za..