Pozdrav!
Stvar je o elektroničkom sklopu koji se vjerojatno nalazi u skoro svakom elektroničkom uređaju( televizori, računala, glazbene linije). Dakle sklop koji nakon što na trenutak nestane struje spriječi ponovno paljenje uređaja koji je spojen na njega, kao što se stolno računalo ili televizor ne upale sami od sebe nakon nestanka struje.
Naime imam televizor, panasonic, ne znam točno koji model, ali je noviji, kupljen prije manje od godinu dana u koji su izgleda zaboravili ugradit takvu funkciju.Kako živim u selu i kratkotrajni nestanci struje su poprilično česti, bojim se da bi takvo gašenje i automatsko paljenje bilo štetno za njega i htio bih napraviti sklop koji će to spriječiti.
Dali netko ima električnu shemu ili zna kako bi se to moglo napraviti?
Unaprijed hvala na odgovorima.
NiskoNaponska zaštita/Power interruption protection
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: NiskoNaponska zaštita/Power interruption protection
Najlakše ti je da uzmeš jednu el. mag. sklopku. I preko nje napraviš.
Znači paralelo jednom njezinom NO kontaktu spajaš tipkalo za paljenje. Napon dovodiš direktno na sklopu na jedan kraj tog NO kontakta, a sa drugog kraja vodiš na početak el.magneta. Kraj el.magneta vodiš na nulu.
Na preostale kontakte dovodiš N i L i odvodiš dalje na tv. U tom ćeš slučaju upaliti sklopku i ona će konstantno biti uključna dok ne nestane struje, kada nestane struje ona se gasi, sve dok ju ti ponovno ne upališ djelovanjem na tipkalo.
Ne znam koliko bi ista mogla raditi na ovom režimu, i koliko bi struje trošila, ali vjerujem da nije više od par W.
Ili možda da pogledaš u postavkama da li postoji takva opcija da uključiš to... Možda ti je samo isključeno
Pozdrav..
Znači paralelo jednom njezinom NO kontaktu spajaš tipkalo za paljenje. Napon dovodiš direktno na sklopu na jedan kraj tog NO kontakta, a sa drugog kraja vodiš na početak el.magneta. Kraj el.magneta vodiš na nulu.
Na preostale kontakte dovodiš N i L i odvodiš dalje na tv. U tom ćeš slučaju upaliti sklopku i ona će konstantno biti uključna dok ne nestane struje, kada nestane struje ona se gasi, sve dok ju ti ponovno ne upališ djelovanjem na tipkalo.
Ne znam koliko bi ista mogla raditi na ovom režimu, i koliko bi struje trošila, ali vjerujem da nije više od par W.
Ili možda da pogledaš u postavkama da li postoji takva opcija da uključiš to... Možda ti je samo isključeno
Pozdrav..
Što reći?
jeli ti nestane struje po par sati ili samo na kratko, jer ima kupit UPS-ove kao sto postoji za komp i sl. tako postoji i za TV. On ce ti drzat TV upaljenim dok se napon ne stabilizira
Nije isključeno u postavkama, to sam sve pregledao.
Struje nestane na pola sekunde svakih nekoliko minuta pa si zato mislim da to nekako nije dobro za TV.
Ne planiram kupit ništa, to sam si samo mislio napravit da ubijem dosadu u zimskim danima pa zato pitam za shemu jer nisam nigdje na netu našao ništa slično.
Struje nestane na pola sekunde svakih nekoliko minuta pa si zato mislim da to nekako nije dobro za TV.
Ne planiram kupit ništa, to sam si samo mislio napravit da ubijem dosadu u zimskim danima pa zato pitam za shemu jer nisam nigdje na netu našao ništa slično.
Pa dođe ti na isto a imaš isti efekat. Il možeš napravit UPS na jednu bateriju konverter i punjač za bateriju odnosno akumulator. Ali te dođe 10 puta skuplje i trebaš imat neko znanje koje pretpostavljam da nemaš jer da imaš našao bi to na internetu. Google zna sve samo ga trebaš lijepo i kulturno upitati.
Što reći?