e bok.
bi mi mogo neko rec jel jednostavno napravit odasiljac. kaj bi odasiljo bar 10 km.
mislili smo frendovi i ja napravit svoju stanicu na radiu.
pa ak se neko kuzi u to bi mi mogo rec nesto vise o tome(kaj treba za to,dal treba neka dozvola, il ak dodemo u eter ovak bezveze ce nam doc murija itd..)
hvala
ODASILJAC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- ronaldinho
- Pocetnik na forumu
Re: ODASILJAC
Ja mislim ne siguran san da je za radijo postaju potrebna dozvolaronaldinho wrote:e bok.
bi mi mogo neko rec jel jednostavno napravit odasiljac. kaj bi odasiljo bar 10 km.
mislili smo frendovi i ja napravit svoju stanicu na radiu.
pa ak se neko kuzi u to bi mi mogo rec nesto vise o tome(kaj treba za to,dal treba neka dozvola, il ak dodemo u eter ovak bezveze ce nam doc murija itd..)
hvala

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... V_-_4W.pdf
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Nijedan predajnik s LC oscilatorom nije stabilan ako nije oklopljen i dobro uzemjlen. I mali bugovi mogu postici vrlo velku stabilnost s adekvatnim oklopom (metalnom kutijom), minimizacijom stray-eva i uzemljenjem.
Uzemljenje mora biti RF, tj. posebno od mreze pogotovo za one koji imaju 0 spojenu na suko uzemljenje i nemaju pravog.
PN mislim da sam ovo ponovio vec po N-ti put...
Uzemljenje mora biti RF, tj. posebno od mreze pogotovo za one koji imaju 0 spojenu na suko uzemljenje i nemaju pravog.
PN mislim da sam ovo ponovio vec po N-ti put...
-
- Pravo uznapredovao :)
Re: ODASILJAC
E bok i tebi,ronaldinho wrote:e bok.
Ni najmanje jednostavno,prije super komplicirano,trebas oko 1000kn za materijal, jos barem toliko za osnovne instrumente, procitat ogromno literature i puno puno vremena za izvodjenje.Oko dometa i snage su stvari jako relativne, ja sa snagom od 15W nisam isao dalje od 5km,nalazim se u dolini i sve oko mene je poviseni teren.Sve je bilo uredno sklepano,ali to nije dovoljno.Obavezno je treba snimiti signal sa analizatorom spektra, kod takvih snaga i dometa mozes bez problema ometati komunikaciju aviona, a da nemas pojma o tome.Sto se tice policije, imas na www.forum.hr ,clan se zove Timmers iz Zg, njemu je dosla policija, pa ga pokusaj kontaktirat. Dozvoljena snaga je 10mW

Pozdrav
- ronaldinho
- Pocetnik na forumu