pozdrav
evo stigao mi je cnc breakout board al su mi uz njega poslali krivi stepper,naime trebao bi mi unipolarni stepper 2-phase 4-wire,a poslali su 4-phase 5-wire.
pa bi zamolio ako netko zna gdje mogu nabaviti ili iz cega "izvaditi" jedan 2-phase 4-wire unipolarni stepper motor (5V DC) pa da da to sve skupa probam i pokrenuti.
cnc breakout board
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Pravo uznapredovao :)
Re: cnc breakout board
ja sam vadio iz neispravnih faxova,mada verovatno ima i u starijim stampacima!
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
hvala na odgovoru
tek sad vidim da sam se krivo izrazio,naime imam unipolarni stepper 4-phase 5-wire,a treba mi bipolarni 2-phase 4-wire. u medjuvremenu sam smislio da bi to mogao rjesit na nacin da unipolarnom motoru "skinem" srednji izvod,to je izvod izmedju dvije faze i na taj nacin bi dobio bipolarni sa 4 izvoda!?
napajanje bi uzeo sa usb porta (5V) al neznam oce li ga sprzit jer je stuja 300mA-500mA,a motor vuce taman oko 500mA.
tek sad vidim da sam se krivo izrazio,naime imam unipolarni stepper 4-phase 5-wire,a treba mi bipolarni 2-phase 4-wire. u medjuvremenu sam smislio da bi to mogao rjesit na nacin da unipolarnom motoru "skinem" srednji izvod,to je izvod izmedju dvije faze i na taj nacin bi dobio bipolarni sa 4 izvoda!?
napajanje bi uzeo sa usb porta (5V) al neznam oce li ga sprzit jer je stuja 300mA-500mA,a motor vuce taman oko 500mA.
Nemoj uzimati napon sa USB porta, jer bi moglo biti svašta.
imas li mozda kakav prijedlog odakle da uzmem napajanje?
imam tu i jedan stari adapter (IC universal regulator) koji je podesiv 1.5V-12V, 300mA (max 3.6VA).
imam tu i jedan stari adapter (IC universal regulator) koji je podesiv 1.5V-12V, 300mA (max 3.6VA).
Možeš sam složit kakvo napajanje ako imaš trafo od kojih 9V. A možeš iskoristiti i atx napajanje ako imaš koje viška. Ako nemaš ni jedno, zadnja opcija ti je da izvučeš tih 5V iz atx napajanja tvog kompa.
6-wire stepper se može iskoristiti kao 4-wire, tako da se iskoriste krajnje žice namota bez srednjeg kontakta. Kod motora sa 5 žica to nije moguće, ustvari moguće je jedino ako iz motora na mjestu konekcije viri 6 pinova, a na samom konektoru su srednji namoti spojeni zajedno.jankovic2 wrote:hvala na odgovoru
Motor možeš naći u starijim skenerima, printerima, kopirkama, floppy pogonima...
Ono... prva stvar koja pri nedostatku napajanja nekom padne napamet je USB port
Punjači mobitela, adapteri za šišaće brijače i slične aparate, bilo šta.
hvala na odgovoru
USB port sam naveo jer na samom breakout boardu imam dvije mogucnosti za napanje,jedan je preko nekog vanjskog napajanja a drugi preko USB porta.
na samoj ploci ima ulaz za USB i sklopka kojom definiramo jel napajanje uzimamo sa USB ili sa nekog drugog napajaca. ali ocito ovo sa USB nije dobra ideja,tako da cu iskoristit nesto drugo kao napajanje.
USB port sam naveo jer na samom breakout boardu imam dvije mogucnosti za napanje,jedan je preko nekog vanjskog napajanja a drugi preko USB porta.
na samoj ploci ima ulaz za USB i sklopka kojom definiramo jel napajanje uzimamo sa USB ili sa nekog drugog napajaca. ali ocito ovo sa USB nije dobra ideja,tako da cu iskoristit nesto drugo kao napajanje.