cnc breakout board

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
jankovic2

cnc breakout board

Post by jankovic2 »

pozdrav
evo stigao mi je cnc breakout board al su mi uz njega poslali krivi stepper,naime trebao bi mi unipolarni stepper 2-phase 4-wire,a poslali su 4-phase 5-wire.
pa bi zamolio ako netko zna gdje mogu nabaviti ili iz cega "izvaditi" jedan 2-phase 4-wire unipolarni stepper motor (5V DC) pa da da to sve skupa probam i pokrenuti.
nixx994
Pravo uznapredovao :)

Re: cnc breakout board

Post by nixx994 »

ja sam vadio iz neispravnih faxova,mada verovatno ima i u starijim stampacima! :wink:
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
jankovic2

Post by jankovic2 »

hvala na odgovoru
tek sad vidim da sam se krivo izrazio,naime imam unipolarni stepper 4-phase 5-wire,a treba mi bipolarni 2-phase 4-wire. u medjuvremenu sam smislio da bi to mogao rjesit na nacin da unipolarnom motoru "skinem" srednji izvod,to je izvod izmedju dvije faze i na taj nacin bi dobio bipolarni sa 4 izvoda!?
napajanje bi uzeo sa usb porta (5V) al neznam oce li ga sprzit jer je stuja 300mA-500mA,a motor vuce taman oko 500mA.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Nemoj uzimati napon sa USB porta, jer bi moglo biti svašta.
jankovic2

Post by jankovic2 »

imas li mozda kakav prijedlog odakle da uzmem napajanje?
imam tu i jedan stari adapter (IC universal regulator) koji je podesiv 1.5V-12V, 300mA (max 3.6VA).
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Možeš sam složit kakvo napajanje ako imaš trafo od kojih 9V. A možeš iskoristiti i atx napajanje ako imaš koje viška. Ako nemaš ni jedno, zadnja opcija ti je da izvučeš tih 5V iz atx napajanja tvog kompa.
jazz

Post by jazz »

jankovic2 wrote:hvala na odgovoru
tek sad vidim da sam se krivo izrazio,naime imam unipolarni stepper 4-phase 5-wire,a treba mi bipolarni 2-phase 4-wire. u medjuvremenu sam smislio da bi to mogao rjesit na nacin da unipolarnom motoru "skinem" srednji izvod,to je izvod izmedju dvije faze i na taj nacin bi dobio bipolarni sa 4 izvoda!?
napajanje bi uzeo sa usb porta (5V) al neznam oce li ga sprzit jer je stuja 300mA-500mA,a motor vuce taman oko 500mA.
6-wire stepper se može iskoristiti kao 4-wire, tako da se iskoriste krajnje žice namota bez srednjeg kontakta. Kod motora sa 5 žica to nije moguće, ustvari moguće je jedino ako iz motora na mjestu konekcije viri 6 pinova, a na samom konektoru su srednji namoti spojeni zajedno.

Motor možeš naći u starijim skenerima, printerima, kopirkama, floppy pogonima...

Ono... prva stvar koja pri nedostatku napajanja nekom padne napamet je USB port :azdaja:

Punjači mobitela, adapteri za šišaće brijače i slične aparate, bilo šta.
jankovic2

Post by jankovic2 »

hvala na odgovoru
USB port sam naveo jer na samom breakout boardu imam dvije mogucnosti za napanje,jedan je preko nekog vanjskog napajanja a drugi preko USB porta.
na samoj ploci ima ulaz za USB i sklopka kojom definiramo jel napajanje uzimamo sa USB ili sa nekog drugog napajaca. ali ocito ovo sa USB nije dobra ideja,tako da cu iskoristit nesto drugo kao napajanje.
Post Reply