motor stepper 5 zica

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
sdow

motor stepper 5 zica

Post by sdow »

dali bi mi neko mogo da objasni kako da pokrenem motor 5 zica sa l297 i l298
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mirso »

ja mislim da je jedna od tih zica zajednicko uzemljenje, dvije se koriste za pokretanje u jedan smijer a ostale dvije za pokretanje u drugi smijer.fazom je u tome sto kad dovedes napajanje na bilo koju od 4 zice (naprijed i nazad) motor se pomakne samo za jedan korak.ako hoces ponovo u isti smijer onda naðes drugu zicu za taj smijer i pokreces ga izmjenjivanjem napajanje izmeðu tih zica.mislim da je tako.ako nisam u pravu neka me neko ispravi.
Overclock rules
sdow

motor

Post by sdow »

ok to sam i ja mislio a reci ti memi kako onda se kontrolira motor od 4 zice i 6 zica
Firkragg

Post by Firkragg »

Motor s 4 zice ima 2 odvojena namotaja, kontrolira se po jednim H mostom na svakome.

Motor s 6 zica ima 2 namotaja s srednjim izvodom, i moze se kontrolirati push pull, a motor s 5 ima (vjerovatno) ova dva srednja izvoda interno spojena, kako se oba ionako spajaju na +.

To je samo bitno za topologiju pogona (bridge ili push pull, push pull je cesto jednostavniji)

Steperi se opcenito ponasaju kao sinhroni motori i pokrecu se faznim pomakom izmedju dva namotaja, obicno se uzima 90 stupjneva tj. waveform jednog namotaja uvijek 'kasni' za drugim za 1/4 periode.

(slika je samo demonstrativna i u stvarnosti se za steppere koristi pravokutno napajanje zbog gubitaka).

http://ourworld.compuserve.com/homepage ... phase2.gif
sdow

motor

Post by sdow »

upravo sam napravio onu semu sa l297 i l298 koja je prokazana na u
data.sh ali nemam pojma kako da pokrenem motor imam jedan motor koji ima 4 zice
Firkragg

Post by Firkragg »

Pa bas za '4 zice' i je nacrtana shema u datasheetu.
http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/c/ ... 4jzffy.pdf

Sa 6 isto mozes spojiti ovako bez spajanja srednjih izvoda, a mozes i push pull kako je opisano dolje

5-pinski motor vjerovatno nemozes spojiti ovako na L298, nego moras srednji izvod na + i onda upravljas namotajima push-pull pomocu mosfeta ili bjt snage.

Spajaju sedirektno ili preko drivera na ABCD izlaze samog L297.

(moguce je da je i taj 5 pinski obican motor bez srednjih izvoda i da 5. pin ima neku druug ulogu, to trebas izmjeriti ohmmetrom)
sdow

motor

Post by sdow »

napravio sam ovu semu motor je zakocen nema sanse da ga rukom okrenes. neznam sta trebam da stavim da one izvode od l297 da pocne da se okrecati
Firkragg

Post by Firkragg »

Na clock dovodis impulse (1 impuls = 1korak) , enable moras postaviti high, i na CW/CCW biras smijer motora. Half/full je pin za biranje izmedju punog ili polukoraka.
sdow

motor

Post by sdow »

neznam sto ali sada je motor proradio ali uradi 2 koraka napred i 1 nazad sto
sdow

Post by sdow »

hvala puno na pomoci motor je napokon proradio samo zbod jende diode bila naopacke hvala puno ... merci beaucoup
Post Reply