Shema izlaza auto radija pomoć
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Shema izlaza auto radija pomoć
Imam JVC-ov auto radijo ali nikako da skužim njegovu donju shemu za izlaz.Za gornju znam da su izvodi za zvučnike ali za donju nikako da skontam sta je sta.Nisam neki strucnjak za radija ali znam da zuta i crvena idu na plus a crna na minus,a ovde je sedam zica i to me sada buni pa ako neko znam molio bi ga za pomoć.Hvala
- Attachments
-
- shemaa.jpg (41.5 KiB) Viewed 10968 times
Re: Shema izlaza auto radija pomoć
pa gore su ti zvucnici,a dole ti pise +,- ,stalni + i antena za radio,ako si ga pogresno spojio onda si sjebo izlaz
Nisam ništa još spajo,a koliko znam tu bi trebala biti dva plusa zar ne,i cemu sluze ova tri izlaza oko akumulatora?
lijevo ti pise "TEL MUTING" to je za utisavanja radija ,kad ti zvoni mobitel... taj neces vjerovatno koristiti.
desno od akumulatora spajas stalni plus ,gornji se ne koristi
skroz desno dole ti je minus,iznad plus preko kontakt brave, do njega plus za elektricnu antenu ili antenu sa pojacalom
desno od akumulatora spajas stalni plus ,gornji se ne koristi
skroz desno dole ti je minus,iznad plus preko kontakt brave, do njega plus za elektricnu antenu ili antenu sa pojacalom
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Nisam te bas najbolje skuzijo pa aj vak da ti probam reci sta me muči:
1.red ajmo reći da su to 3 pravokutnika,e sad 1.lijevo sta znači?
Onaj u sredini je antena,a desno od njega je plus.
1.red ajmo reći da su to 3 pravokutnika,e sad 1.lijevo sta znači?
Onaj u sredini je antena,a desno od njega je plus.
Kapiras sad
- Attachments
-
- shemaa.jpg (43.49 KiB) Viewed 10936 times
haha ladno mu nacrta coek
Kako znaš da je ovaj desno od akumulatora plus a ne minus?
da dodam,pa pise ti 12v ,sta ti to citas kao sto je nacrtan akumulator ti to mislis da su klemene jedna + a druga minus :):):
spoj tako i ne sviraj pesmicu
spoj tako i ne sviraj pesmicu
Pa kakvo je to pitanje,svaka budala zna da akumulator ima dvije kleme plus i minus.Ma necu se vise jebavat sa time sigurnije mi je otić u trgovinu i kupit iso konektor.Jel zna tu iko kako da smanjim jačinu izlaza za zvučnike da mi ne pregore? Prije sam ubacivo elektrolitske kondenzatore na zvučnike ali nikako nisam bio zadovoljan kvalitetom zvuka,pa ako neko zna još kakav način da smanjim tu izlaznu snagu za zvučnike molim da mi kaže?
eh @kalisto56.....ovdje ljudi odgovaraju na pitanja iz vlastitog iskustva i kad su sigurni u to sta pricaju,a ako nisu onda to naglase....i znas onu ..kad ti trojica kazu da si pijan,ti lezi pa se valjaj...
vecina nas je dosta puta spajala auto radije i znamo sta pricamo...i jos ti je stojke i nacrtao i ti opet
sumnjas...onda nemoj vise ni pitati nista ,ako nam ne vjerujes....kako ces spojiti ISO konektor ,ako nisi siguran u raspored zica?
na internetu imas milion shema spajanja IO konektora....mogao si i to malo potraziti,,,
ne mozes smanjiti snagu na zvucnike pomocu elektrolitskog ni bilo kojeg drugog konda...samo mozes
odrezati niske frekvencije....
najjednostavnije ti je da pazis koliko pojacavas radio i sigurno neces pregoriti zvucnike...da si malo iskusniji
mogao bi to naparviti i unutar radija....tamo gdje je spojen potenciometar ,ako je klasicni,okretni,ako niije to je vec komplicirano...
mozes naci i zicane potenciometre,malo vece snage i spojiti na izlaz....takve potenciometre imas kupiti u Conrad-u...nisu bas ni jeftini
kakve to zvucnike imas pa da ih radio moze spaliti tako lako?
vecina nas je dosta puta spajala auto radije i znamo sta pricamo...i jos ti je stojke i nacrtao i ti opet
sumnjas...onda nemoj vise ni pitati nista ,ako nam ne vjerujes....kako ces spojiti ISO konektor ,ako nisi siguran u raspored zica?
na internetu imas milion shema spajanja IO konektora....mogao si i to malo potraziti,,,
ne mozes smanjiti snagu na zvucnike pomocu elektrolitskog ni bilo kojeg drugog konda...samo mozes
odrezati niske frekvencije....
najjednostavnije ti je da pazis koliko pojacavas radio i sigurno neces pregoriti zvucnike...da si malo iskusniji
mogao bi to naparviti i unutar radija....tamo gdje je spojen potenciometar ,ako je klasicni,okretni,ako niije to je vec komplicirano...
mozes naci i zicane potenciometre,malo vece snage i spojiti na izlaz....takve potenciometre imas kupiti u Conrad-u...nisu bas ni jeftini
kakve to zvucnike imas pa da ih radio moze spaliti tako lako?
upravo tako .... nacrtani akumulator je samo znak da se tu spaja dovod SA akumulatora , ali polovi akumulatora sa simbola se NE odnose na mesto spajanja , ocu reci tamo gde je na simbolu + klema nemora biti spojen i plus pol .... a što se zvučnika tiče .... brate mili , nemoj cepati do daske i neceš ih uništiti ....
A sem toga ovako dodar autoradio sigurno ima funkciju loudness pa je ukljuci i time ces malo ograniciti vrhove i visokih i niskih tonova. Mada, kako neko vec rece, kakvi su to zvucnici koje takav autoradio unistava. tu nesto ne valja ili preslabi ili kutija u kojoj su uradjeni neka jeftina ( ni bass refleks ni kompresiona).
Ovako, ovaj radio jvc vadim iz auta i stavljam sound max 4x50W.Taj soundmax sam prije imao u drugome autu i skoro sve visokotonce mi je spalio i kad sam ih promjenio ista stvar.Nisu to neki kvalitetni visokotonci,ni sam ne znam koja je tačno marka.A šta me sjebalo?Sjebalo me to što sam imo i dva subwoofera ali nisam imo pojačalo pa sam jače pojačavo radio ali neke visokotonce nisam skroz spalio već su prokrčili pa ih je gadno za slušati.Neki ljudi su mi rekli da stavim kondenzatore na visokotonce i to sam uradijo ali nikako nisam bio zadovoljan kavalitetom zvučnika i sad više ni sam ne znam šta da uradim.
koji JVC je u pitanju i koji model auta ? original zvučnici ili zamenjeni ?
ja sam imam JVC KD - G 352 , kao zamenski radio montiran u Opel Signum , na postojecu instalaciju i original zvučnike i šljaka ko mina ....
ja sam imam JVC KD - G 352 , kao zamenski radio montiran u Opel Signum , na postojecu instalaciju i original zvučnike i šljaka ko mina ....
Evo modela na slici.Taj jvc je bio u opel astri 99.godište ali me jebe kad ubacim cd krene da vrti i nakon 5 sekundi samo ga izbaci van i tako sve jedan cd koji sam probo,a radio mi se ne sluša kad svako malo krči.
Ja sad hoću da metnem soundmax koji sam imao u golfu dvojci u astru,a što se zvučnika tiče za astru najvjerovatnije su orginal tvornički al nisam gledo marku.I zanima me zašto se kad se pojačala stavljaju obično stavljaju i kondenzatori najčešće od 1F,koju oni svrhu imaju?
Ja sad hoću da metnem soundmax koji sam imao u golfu dvojci u astru,a što se zvučnika tiče za astru najvjerovatnije su orginal tvornički al nisam gledo marku.I zanima me zašto se kad se pojačala stavljaju obično stavljaju i kondenzatori najčešće od 1F,koju oni svrhu imaju?
- Attachments
-
- JVC.jpg (49.25 KiB) Viewed 10666 times
ne znam koji soundmax imas,ali one koje sam ja do sada vidio nisu ni blizu JVC-u....
trebao si probati ocistiti tom JVC-u pick up iliti "laser", mozda se samo zaprljao
ako mislis na kondenzatore koji se stavljaju paralelno napajanju....sluze kao pomocni "rezervoari" struje...
znaci kad pojacalu zatreba da "udari" bas....onda je dobro da ima malu rezervu negdje ,da manje opterecuje bateriju i da je sto blize pojacalu
ono sto si govorio za visokotonce,oni obicno vec imaju ugradjen kondenzator za odsjecanje niskih frekv.,pa ako si ti dodao jos jedan,pokvario si im karakteristiku....
trebao si probati ocistiti tom JVC-u pick up iliti "laser", mozda se samo zaprljao
ako mislis na kondenzatore koji se stavljaju paralelno napajanju....sluze kao pomocni "rezervoari" struje...
znaci kad pojacalu zatreba da "udari" bas....onda je dobro da ima malu rezervu negdje ,da manje opterecuje bateriju i da je sto blize pojacalu
ono sto si govorio za visokotonce,oni obicno vec imaju ugradjen kondenzator za odsjecanje niskih frekv.,pa ako si ti dodao jos jedan,pokvario si im karakteristiku....
Ove sto sam ja imao nisu imali nikakav kondenzator,a jel bi ja ikako sam mogao očistiti taj laser i kako je najjednostavnije to uraditi?
a, - kupiš specijalan disk za čišcenje
b, - otvoriš radio i čepicem za uši , koji si umočio u alkohol , protrljaš laser ( diodu )
b, - otvoriš radio i čepicem za uši , koji si umočio u alkohol , protrljaš laser ( diodu )
i ubiješ i ono malo što si imao od lasera
Po meni najbolji nacin čišćenja lasera je melani toaletni papir natopljen slinom sa jezika ( popi vode malo prije ). Dugo godišnja primjena
probajte pa se uvjerite
Po meni najbolji nacin čišćenja lasera je melani toaletni papir natopljen slinom sa jezika ( popi vode malo prije ). Dugo godišnja primjena
probajte pa se uvjerite