buco wrote:Iskreno govoreci SMPS mreze nije ni "zdravo" bas gasit i palit cesto , dok radi svi kondovi su pod radnim naponima snaga je na minimumu 1--5W i kad "ukljucis" uredjaj [digne snagu na radni nivo] nema onako jako izrazenog "udara" kao kad je mreza iskljucena iz main plug-a [220V].
Neradi uopce glavni SMPS (TL494 je obicno u shutdownu tada) i pali se tek kad dobije powergood signal s maticne. Tako da mu je prakticki svejedno.
'mali' standby SMPS doduse radi uvijek i daje tih par W potrebno da TL494 dodje sebi. Daje i +5V SB za sat i slicne sitnice u kompu.
Zanimljivo da je to tako napravljeno !?! s 2 smps-a ! Ja sam imao SMPS mreze starih CATVa [telefunken] 300W i cijeli je sustav "gasen" i "paljen" kontrolom freq [i odnosa imp/pauza] na oscilatoru samog SMPSa !
Al dobro svako ima svoje razloge zasto je to sad tako !!
Uglavnom je s jednim mosfetom ili bjt a cesto nije ni reguliran.
To je jedan od 'malih' trafoa na ploci, drugi je base drive transformator za glavne tranzistore u halfbridge-u.
Neka od starijih napajajna koje sam raskopao nisu imala standby SMPS, vec su se palila preko djelila koje bi punilo filter kond na TL494.
TL494 stoji u undervoltage lockoutu i naglo se pali kad mu je napon dosta visok, tako da ima dovoljno energije za start svega.
U standby-ju takva napojan radi vjerovatno ovako kako je naveo buco, s velikim deadtime-om i minimalnom snagom iako se glavni oscilator nikad ne gasi (mora davat +5V SB)
Danas se ovo bas ne vidja, valjda nije pouzdano ili izolacija nije dovojlno dobra.
Ja nerazumijem zašto ljudi moraju iskljuèivati i ovaj produžni kabel???
Kaj ti nije dosta da ti je zgašen komp???
Isto tak gase monitore zvuènike i šta ja znam???
Jednostvano ne kužim svrhu!
Ja nerazumijem zašto ljudi moraju iskljuèivati i ovaj produžni kabel???
Kaj ti nije dosta da ti je zgašen komp???
Isto tak gase monitore zvuènike i šta ja znam???
Jednostvano ne kužim svrhu!
Da ne bi doslo do strujnog ugara pa da vezi napon neizgori mreze,ispravljace.....
Pa kupiš si zaštitu i bok!
Meni nikakd nije ništa izogrilo makar sam imao upaljen komo/TV/radio po grmljavini i sl.
Komp mi radi od 9 ujutro pa do 2-3 u noæi i nikad ništa se nije dogodilo!
Bas sam pogledo onu shemu napajanja i s diode D30 se napaja TL494 s sekundarnog SMPSa dok je u standby modu !
Sto se nepouzdanosti tice neznam bas jer su monoge onako postavljene SMPS mreze, "klasicno" [ 200--300W snage] bez sekundarnog SMPSa , radile veoma dobro i to godinama i na TVima i na PCima !
Ja od kad imam PC IBMove klase [od 286 nadalje] ne sijecam se nijednog kvara na mrezi [ mozda sam imo srece] ali ne sijecam se i da je itko bia to nosit na popravak a radio sam 14 godina taj posao , mislim jednom samo i to radi udara groma u kucu [ kod nas je jos uvijek obicaj ne postavljanja ili nepavilnog postavljanja gromobranske instalcije kod gradnje kuce] ali tad je sve od elektronike u kuci stradalo !
Ali sve u svemu vazno je da to radi pouzdano !! Kod TVa s CRTom je jasno zasto katkad strada i SMPS mrezni dio , dodje najcesce do proboja na izolaturu VN trafoa i tu zastite cesto i neuspiju reagirat a sve je "skureno" , kod napojne jedinice racunala nema izlaznog napona od 110--150V koji ce onda generirat par kV na jednojm od sekundarnih namotaja [VN trafo] , naponi su takvi da je kod uredno slozenih komonenti sansa da dodje do proboja izolatora u bilo kom dijelu sklopa koji se napaja gotovo nevijerojatno mala pa je tim i vise cudno [meni] da je koristen takav dizajn s 2 SMPSa !??
Buduci da sam i sam lijen cekati da se racunalo "spusti", jos prije par godina sam dosao na istu ideju. Dao sam si truda i razvodnu "letvu" sam zamijenio "euro-uticnicama" koje sam zajedno s releom ugradio u big-tower kuciste, tako da nemam sumu kablova po podu. Osim toga, buduci da trebam povremeno Windows98 za neka programiranja, slozio sam si diskove u ladice i po potrebi mijenjam operativni sustav. Rijesio sam i dodatno hladjenje diskova tako da sam stavio jedan ventilator na gumu iznad, a jedan ispod diska. Kad sunce izadje, mozda uslikam sve i postavim ovdje ....
Smjesko wrote:Buduci da sam i sam lijen cekati da se racunalo "spusti", jos prije par godina sam dosao na istu ideju. Dao sam si truda i razvodnu "letvu" sam zamijenio "euro-uticnicama" koje sam zajedno s releom ugradio u big-tower kuciste, tako da nemam sumu kablova po podu. Osim toga, buduci da trebam povremeno Windows98 za neka programiranja, slozio sam si diskove u ladice i po potrebi mijenjam operativni sustav. Rijesio sam i dodatno hladjenje diskova tako da sam stavio jedan ventilator na gumu iznad, a jedan ispod diska. Kad sunce izadje, mozda uslikam sve i postavim ovdje ....
Mozes istovremeno imati vise operaciskih sustav ja sam imao xp i 98 !!!
ja sam ovo doso na ideju pa mi bilo dosadni i imo sam relej oa sam odma napravio a sad vu napraviti fino i kupit cu testersa tri kontakta i na jedan spojiti fazu na drugi nulu a na treæi start za kompic tako da ce se sve jednom tipkom palizi a samo gasiti i sve cu ugraditi u kuciste
Znam da se moze imati vise OS-ova istovremeno. Windows 98 kao virtualni stroj na Windows XP-u ili u dual-boot sustavu. Prvu kombinaciju mi se ne da slagati, a drugu sam imao, medjutim ona ima i nedostatke. Onaj izbornik na pocetku bootanja "zdere" vrijeme, a particija na kojoj je instaliran 98 je potencijalna sigurnosna rupa, tako da mi moje hardversko rjesenje vise odgovara.