Schneider TV

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Schneider TV

Post by mirso »

Dakle imam problem sa ovim TV-om. Kad ga upalim sve uredno radi al kad se zagrije (poslije 10-15 minuta) samo odjednom izgubi sliku i zvuk i tako dok se ne ohladi pa ga ponovo upalim.do cega bi ovo moglo biti i od cega da krenem

ZAHVALJUJEM
Overclock rules
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Pocni da prelemljavas hladne lemove od mreze pa do HIS-a.

Kad izgubi sliku i ton da li se potpuno ugasu ili i dalje se cuje da radi masina tj. da li pisti ,susti,cvici.... ima li nekih znakova ili se samo ugasi.Da li se vrati u stend baj (neznam kako se pise :D ) ili se potpuno ugasi :?:
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mirso »

ne ugasi se cuje se da susti(tj. ne vrati se u stand by mod) nego samo izgubi zvuk i sliku i pojavi se "snijeg" na ekranu, kao da ne može uhvatit ni jedan kanal.
Overclock rules
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

To je vec nesto drugo moguce je da je komandna jedinica,tjuner ,MF.
Koji je model TV-a
baša

Post by baša »

Promijeni sve elkose u mreži za filtriranje napona,pregledaj elkose oko HIS-a i po moguènosti ih zamijeni takoðe provjeri filtriranje napona za RGB.Dali su ti svi naponi uredni :!:
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mirso »

model tv-a je SCENARO 215.nisam serviser nego se radi o mom TV-u pa ja htio da ga pogledam prije majstora, a inaèe ne jako zanima tv-tehnika.pa ako mi mozete pojasnit sta je HIS, MF.evo idem pregledati kondenzatore u napajanju.napone nisam provjeravao, a nemam niti nikakvu servisnu dokumentaciju o TV-u

veliko hvala
Overclock rules
baša

Post by baša »

Pa ovako, kao prvo tu se nalazi vestelova šasija 11ak19.Servisnu dokumentaciju možeš naæi na netu.HIS je skraæenica od HORIZONTALNI IZLAZNI STEPEN a MF je meðufrekvencijski pojaèivaè i u njemu se ostvaruje gotovo najveæe pojaèanje signala u TV-u.On je tu postavljen iz tog razloga zato što bi visoke frekvencije bilo teško pojaèavati zato što su podložne na razne uticaje smetnji i ne može se lako manipulisati njima pa se zato prebacaju na meðufrekvenciju i to ako se dobro sjeæam slika 38,9 i ton 33,4 uglavnom mora biti razlike 5,5MHz.HIS æeš najprije prepoznati po jednom trafou i jednim kablom sto ide na ekran (ali pazi nemoj da ga diraš jer je tu zastupljen napon i do 25Kv) osnovni zadatak mu je da obezbijedi zavisno od tipa katodne visoki napon npr. 25Kv zatim da proizvodi odreðene napone za rad ostalih stepena kao ton,vertikala,grijanje žarne niti idr .Što se tièe tvog TV-a probaj da pogledaš šta se dogaða sa varikap naponom .
Nadam se da ti je ovo bar malo pomoglo.Pozdrav....................................
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mirso »

samo sam prelemio sva mjesta na kojima sam mislio da bi se mogao pojaviti hladan lem i evo tv radi veæ 3 sata i ne staje vidjet cemo da li ce biti u redu.sad znam sta je HIS, vec sam to mijenjao na jednom iskrinom TV-u samo sto ne znam strucne nazive.uglavnom sam otklanjao kvarove logikom i slucajnim pogaðanjem :D . jel mi možete preporuciti neku literaturu za tv-tehniku gdje mogu sto vise naucit :shock:

hvala jos jednom
Overclock rules
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Ako si iz srbije imas kupiti knjigu "opravka televizora u boji" tu imas sve detaljno objasnjeno sta je sta :wink: Ta knjiga govori o televizorima EI NIS ali u principu to je sve isto tj. osnova je ista :wink:
mirso
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mirso »

koliko kosta ta knjiga i koliko bi kostala postarina posto nisam iz srbije,nalazim se u federaciji-tuzlanski kanton.
a da li valja sta ona knjiga da porucim sa elektronika.rs.ba "mala skola elektronike".nije o tv-tehnici ali mene zanima sve sto ima veze sa elektonikom. krenuo sam da skupim malo literature valjda ce biti lakse nego za svaku nepoznanicu na internet pa search
Overclock rules
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Meni je knjiga mala skola elektronike pomogla dosta ima puno projekta pa sam tako i poceo uz nju nesto sam narucivao pa sklapao a nesto sam sam pravio.Ja svakog pocetnika je super lepo je objasnjen svaki projekat kako radi,sta ,koliko........
nalazim se u federaciji-tuzlanski kanton.
A gde je to :?: :lol: Bosna ,Hrvatska......
Ako naletim na tu knjigu posta je ima samo u jacim gradovima i bolje snabdevenim knjizarama mogao bih da ti uzmem pa da ti posaljem :wink: U svakom slucaju prelistacu knjigu da vidim ima li kakve adrese,broja telefona da narucim direktno :wink:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

http://www.knjigainfo.com/index.php?gde ... Ff_id%3D25@

Ovde imas adresu tehnicke knjige ona kod nas izdaje takvu literaturu.Imas na tu i spisak izdanja pa prelistaj sta ima :wink:
Post Reply