Transformator zuji?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Alex1
Napredujem
Napredujem

Transformator zuji?

Post by Alex1 »

Nabavio sam jedno razglasno pojačalce, ispravno i funkionalno.
Ali ima jedan problemčić, trafo zuji, u pitanju je poveći toroidalni transformator, jel se da kako riješiti, nije da sad jako zuji, ali kad se tiho sluša muzika, samo kvari užitak.
pinco
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Transformator zuji?

Post by pinco »

To je ćest problem kod toroidnih transformatora, ovisno o kvaliteti trafa, izvedbi i sl. al svaka pojava dc, na primaru, će brzo dovest jezgru u zasićenje, i može se dogodit zujanje, u mriži 220V se zna dogodit da ima i dc komponente, razni fenovi, grijalice itd. di ima poluvalnoga ispravljanja, evo jedno rješenje, samo triba bit oprezan, ipak se radi o mrižnome naponu......
http://sjostromaudio.com/pages/hifi-pro ... le?start=1
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Uvek je dobro izbeci jednosmernu komponentu.
Ipak trafo moze zujati i zbog prevelikog napona u mrezi. Na primer, primar je motan za 220V a u mrezi je 230V.
Tada je dovoljno na trafo namotati jos dvadesetak navojaka izolovane zice, izolovane jer je prisutan mrezni napon, i spojiti na red (serijski) sa primarom. Intervencija je sitna, jeftina i lako izvodiva, treba samo jednim srafom odsrafiti trafo iz kucista.
Posle te intervencije jezgro vise ne bi trebalo da ide u zasicenje, jer je time povecan broj namotaja primara.
Naravno, treba voditi racuna o smeru motanja. Ukoliko trafo ne radi dobro, treba samo obrnuti prikljucke domotanog kalema.
Puno uspeha.
Alex1
Napredujem
Napredujem

Post by Alex1 »

DC blocker nije urodio plodom :(
S njim ili bez njega je isto.
Piše da je primar motan na 230V.
Šta mi je još činiti :( da ga zalijem sa smolom ?
Mislim da nije kvalitetno namotan:(
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Ma samo namotaj dvadesetak namotaja pvc izolovane zice, i cvrsto ih zategni i spoji serijski sa primarom.
Trafo zuji kada je labavo namotan - dodati navojci ce ga mehaniicki stegnuti.
Trafo zuji kada je jezgro blizu zasicenja - dodatni navojci ce pomeriti tacku zasicenja.
Alex1
Napredujem
Napredujem

Post by Alex1 »

evo ovako, napravio sam limenu posudu i trafo zalio smolom, tj sredstvom za zaštitu podvozja automobila. iznad stavim vunu i limeni poklopac, ispod limene posude gumu i dosta sam ubio zujanje.
Ali sad sam igrom slučaja primjetio da mi na izlazu sub zuji, i to čisto slučajno pošto sam reparirao jedan sub kojem još nisam stavio kalotu i iz zavojnice se čuje zujanje, na drugim subićima koji imaju kalotu je to neprimjetno osim ako uho skroz prebližiš, dal se da to kako riješit?
Post Reply