u potrazi za prigusnicom

Ako želite razmijeniti neke dijelove sa kolegom ili tražite neki dio, ovo je forum za vas.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Chuby

u potrazi za prigusnicom

Post by Chuby »

Bok svima ljudi
Zna li netko gdje se mogu nabaviti prigusnice 10H cca 200mA, gdje ih vi nabavljate?
bilo bi idealno da ih nadem negdje u zagrebu ali moze i s neta, bitno mi je samo da cijena nije neka divlja pod izgovorom teze audiofilije ili neceg takvog :D
LAF
Pravo sam se raspisao :)

Re: u potrazi za prigusnicom

Post by LAF »

Ako nije teza audofilija, koja je namjena prigusnica 10H/200mA? Ja sam ih zadnji put u ZG nabavio
u Petrinjskoj, bar se tako zvala prije 45 godina. Pozz iz Sarajeva.-
Chuby

Post by Chuby »

Trebam miran DC za anodni napon ali mislim da prigusnica tih karakteristika ne opravdava cijenu 50E+ komad pogotovo kad usporedim s transformatorima, jos ako mi zaracunaju carinu a mogli bi....
Petrinjska se jos uvijek zove Petrinjska ali bojim se da je to sad malo preotmjeno mjesto za takav shop.
provjerim pa javim
LAF

Post by LAF »

Za koji anodni napon ti treba peglanje? za predpojacalo? Postoje elektronicka rjesenja. To u
Petrinjskoj je bilo ipak tako davno i ne vjerujem da je sada moguće. Svi koji su se time
bavili ili nisu medju zivima, ili su promjenili djelatnost. Stoga javi za koji napon ti
treba pa da nesto skontamo. pOz
Chuby

Post by Chuby »

Svjestan sam da postoje i drugi nacini za dobivanje mirnog DC-a ali nisam poklonik "pijeska" u takvim sklopovima ako bas nije nuzno neophodno. (znam zajeban sam :D) Htjeo bi napravit pristojno old-school napajanje jer ce mi to bit baza za vise kombinacija cijevi. Da imam love radio bi i ispravljac s cijevima :D
Ukratko trebam prigusnicu na koju neki genijalac nije zaljepio hi-fi ili tube naljepnicu i sad za nju trazi vise nego za e88cc
BTW radi se o 250V naponu za cijevni preamp
LAF

Post by LAF »

Kod cijevnih preamp pojacala, ako ti "pijesak" nije u mrezi, upotrijebi cijevnu stabilizaciju,
ako je "sicilija" u mrezi ne kosta te "utiska" nekoliko 1.5KE dioda redno vezati da dobijes
potreban napon. Ukoliko je stvar u razvoju trazi i gasne stabilizatorke.Preamp ne trosi puno
energije pa razmisli i o jednosmjernom grijanju cijevi u preamp.Sta ce pogoniti zvucnike,
koje cjevke i kakav trafo?
Chuby

Post by Chuby »

Krenimo redom :D
U finalu ce cijevi u izlazu bit EL34 ali do tog ce proc jos dosta vremena jer ce preamp prije tog svirat s barem 3 seta razlicitih cijevi u kombinaciji s tranzistorskim pojacalom.
Kad dođe vrijeme za EL34 platit cu izradu izlaznog trafica po narudžbi. (Uvjeravaju me da je lik umjetnik u tome)
Stvar je jos uvijek u razvoju i za sad je podlozno manjim promjenama.
Mislio sam zazmirit na one 4 diode u ispravljacu i dalje peglat L, C klasika
Stabilizatorske cijevi su mi u magli tj. procitao sam jedom nesto o njima ali bilo je to davno i povrsno.
Ako mislis na grijanje cijevi istosmjernom strujom, to mi za sad stoji u rezervi ako izmjenicno krene po zlu tj. budem li ga cuo.
Imao sam kao opciju radit cijevni ispravljac ali se pokazalo dosta komplicirano, jos me kopka ali mislim da ce to definitivno otpast.
Idem googlat
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Grijanje cijevi jednosmjernom strujom ce sigurno pomoci a sto se tice prigusnice ako ti se ne daje tolika lova za motanje tacnih vrijednosti, uzmi mrezni trafo koji primarom zadovoljava potrebe struje koja ce teci kroz njega i eto ti prigusnice samo pazi da sekundar ostane slobodan, ne daj da te ubjedjuju da na njega bilo sta spojis. Ma kolika "prznica" bio dobices kvalitet koji trazis ( mozda cak i bolje karakteristike od te koju je neko proracunao za tu prigusnicu ;) )a malo poradi i na kapacitetu kondenzatora u filteru. Sretno!!
LAF

Post by LAF »

Ako vec imas nekoga ko ce raditi izlazni trafo, mnogo manja umjetnost je napraviti prigusnicu
trazenih karakteristika.Za preamp mozes iskoristiti izlazne trafoe cijevnih radija, reda 50 mA i
6-8H su, da znas, samo primare kao prigusnice, sto moze zadovoljiti i ozbiljniji predpojacivac.-
Moze pogoniti 4 cijevi "bez kosti" a i ako budes koristio malosumne UHF triode, one su predvidjene
za kaskadnu vezu pa na to obrati paznju.Vec je definisano koja trida radi sa uzemljenom resetkom.-
Chuby

Post by Chuby »

Hvala na prijedlozima
Moram nazvat tog tipa koji radi trafice pa vidjet jel radi i prigusnice, nije mi palo na pamet.
Natjerat cu se u nedjelju dignut ranije iz kreveta pa idem malo do sajma Jakusevac, tamo se moze nac sve po 10kn :D
Ima li kakvih nuspojava ako upotrijebim primar trafica kao prigusnicu? Ima li u toj namjeni razlike izmedu mreznog i izlaznog?
Sto se kondova tice tog cu natrpat ne brini :D
Kolega s posla me uvjerava da necu cut izmjenicno grijanje ako ga donekle pristojno izvedem pa ce mi to bit prva opcija, ako propadne lako dodam jos jednu plocicu u kutiju. Ionako ce sve bit modularno
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Msm da je malo bolji mrezni trafo zato sto je dimenzionisan prema frekvenciji 50Hz. E sad i ovi izlazni trafoi od starih radio aparata (portoroz, RR, RIZ i sl) su takodje dimenzionisani da im donja frekvencija bude 50 Hz tako da je to gotovo isto :? Jedino sto se preporucuje kod prigusnice je da se EI limovi ne slazu izmjenicno nego da se posloze E jezgra zajedno a I jezgra na drugoj strani pa da se potom formira jezgro sa malim procjepom (papir izmedju) debljine izmedju 0,1 i 0,2 mm.
Post Reply