ako neko zna oko UPS transfomatora

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Fanta_bh

ako neko zna oko UPS transfomatora

Post by Fanta_bh »

Naime imam razlicitih transformatora iz starijih UPS-ova.

Jedan od njih skopcan na 220V daje 2x 8v tj. 16V na krajnjim izvodima. Snaga trafoa je oko 300W. Sve ok sto se tice trafoa ali prilikom testiranja njegovih karakteristika slucajno jedan od izvoda taknem briferom kad bum ono svijetli i to mozda za nijansu manjim intenzitetom nego na utičnici od 220v. Aj ok premjerim Trafo da slucajno nije u pitanju auto tranformator kad nije , nego je zaprave galvanski razdvojen, pa posto je iz UPS onda i kontam da je step-up. Ali i dalje se ne usudjujem upotrijebiti isti jer nemam ideje zasto svijetli brifer na sekundarnoj strani. PRobo i ostale trafoe iz UPS.-ova sto imam jedan je auto-transformator pa nije upitno zasto svijetli brifer , dok su svi ostali galvanski razdvojeni izmedju primara i sekundara medjutim brifer pokazuje da na sekundaru ima nesto vise od sitinig 16V koliko instrument pokazuje. Probo neke manje trafoe iz nekih adaptera i sve ok nema takvog efekta sa briferom.

Pitanje zna li neko sto na ovim trafoima iz UPS-ova kad ih skopcate na 220V, na sekundaru dobijete niski napon mjereno digitalnim instrumentom ali jos uvjek je tu nesto prisutno sto uredno upali lampicu na briferu.
hari poter
Napredujem
Napredujem

Re: ako neko zna oko UPS transfomatora

Post by hari poter »

Trafo se ponasa kao kondenzator:
Primarni kalem je jedna elektroda. Sekundarni kalem je druga elektroda.
Izmedju elektroda je izolacija.
Velika povrsina elektroda i tanka izolacija grade kondenzator koji kapacitivno prenosi napon.
Snaga je zanemarljiva, taj napon je jedva dovoljan da upali "brifer", i zato nije opasan.
Nije svejedno da li vruci kraj (faza) ili hladan kraj (nula) dolazi blize gvozdju.
Ukoliko na primaru zamenis polove, fazu i nulu, napon koji "briferom" detektujes ce se promeniti, ili potpuno nestati.

U mom selu se "brifer" zove "glimerica".
Fanta_bh

Post by Fanta_bh »

Hvala na fakat razumljivom odgovoru, i kontao sam tako nesto ali posto sam se elektronikom intezivno bavio do prije 20 godina a sad u zadnjih godinu dana me nesto opet uhvatilo pod stare dane, dosta toga se zaboravi a dosta toga se i promjeni za 20 godina , uglavnom nisam daleko bio od elektronike kao informatičar ali opet moze se reci da je daleko.

Jos jedno pitanje kad taj isti trafo stavim u uredjaj a to je automatski punjac auto akumulatora , ocel taj napon koji okida brifer ometati rad punjaca ili cak dovesti do crkavanja nekog od elemenata u punjaču. Onako kako ja razmisljam ne bi trebalo da smeta uopste ali poučen iskustvomra od prije mjesec dana sa auto transformatorom kojeg sam tu htio upotrijebiti, sad mi sve smeta pa cak i ono sto ne bi trebalo. Naime sa auto transformatorom u tom sklopu uspio sam izbiti osigurac u trafo stanici od mog kvarta i to ne onaj koji je za moju zgradu samo nego onaj na rastavljacu 8) . sat vremena kvart bez struje. A naime sva greska je sto nisam utvrdio koji je tip trafoa u pitanju , a igrom slucaja minus iza greca je uzemljen . E sad koristenje auto transformatora bez opterecenja na sekundaru moze imat katastrofalne posljedice, u mom slucaju ne previse katastrofalne od svega crko je osigurac u trafo stanici i sad pazi ovo i moja fidovka u stanu , a kako je oboje iskocilo nemam pojam i ne zanima me. Najveca steta je sto mi je crko digitalni ampermetar . E sad bez obzira sto kod ovog sad trafoa nije u pitanju auto transformator , kad mi slucajno zasvjetli brifer odusto sam od prikljucenja istog u uredjaj dok ne saznam sta je u pitanju a niti jednog momenta nisam razmisljao o trafou kao o kondenzatoru :) A joj sorry i ja mogu da pricam puno, pitanje je da li je sigurno za koristenje istog u datom uredjaju koji ima minus uzemljen. Ili postoji neka moguca dogradnja kako bi se isti napon uklonio ?
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Autotransformator nema galvanski izolovan primar od sekundara.
Trafo za ups ima.
Slobodno prikljuci i ne brini za indukovani napon.
U medjuvremenu, probaj "briferom" kuciste racunara, monitora, kablovsku TV...
Post Reply