Pozdrav ljudi!
Imam u planu napraviti Geigerov brojač zbog neke diskusije s frendom - ne pitajte me - kojeg bih ujedno imao za maturalni rad, sad sam 2. razred.
Ne izgleda to toliko komplicirano za napraviti, ali...
1) muče me cijevi - ona ruska SBM-20 ili 21 su dobre ali ne registriraju alpha zračenje, a takve cijevi sa mica prozorom su mi malo preskupe, barem one koje sam našao... zna netko za malo jeftiniju mica-window cijev?
2) Oni klasični brojači rade onaj prepoznatljivi "klik", a shema koju sam našao ovdje sa LCD displayom radi više digitalni "bip". Ovisi li to samo o tome koristim li obični zvučnik, npr. iz starih PC zvučnika odnosno piezo, ili ovisi o elektronici? (ili je taj "klik" mehanički?)
3) skoro zaboravio, ako netko slučajno zna za shemu za digitalni dio brojača (ne znam kako da to drugačije nazovem ), znači ono što broji klikove i ispisuje ih na LCD displayu, neka da link, jer ono što sam našao ima samo na prodaju kao kit, bez sheme.
Geigerov brojač
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Geigerov brojač
Evo jedan koristan link pa prouci, otidji i na pocetnu stranicu ima jos o gajgeru:
http://www.chirio.com/geiger_arduino.htm
http://www.chirio.com/geiger_arduino.htm
Shemu za sam brojač već znam.
Problem je u LCD displayu i toj elektronici, nov sam u tome pa mi nije jasno,.. koji Arduino board, koji mikrokontroler i te stvari.
Ne postoji li neko rješenje bez Arduina, tj. da nekako "jeftinije" spojim mikrokontroler ili to ne prolazi zbog upotrebe displaya?
Sorry na vjerojatno glupim pitanjima ali nov sam...
Problem je u LCD displayu i toj elektronici, nov sam u tome pa mi nije jasno,.. koji Arduino board, koji mikrokontroler i te stvari.
Ne postoji li neko rješenje bez Arduina, tj. da nekako "jeftinije" spojim mikrokontroler ili to ne prolazi zbog upotrebe displaya?
Sorry na vjerojatno glupim pitanjima ali nov sam...
Na istoj stranici imas i jedan udruzen sa PC- napojena sonda sa USB a racunaljka obradjuje ostalo.
kada otvoris taj link te vodi do original stranice na kojoj se nalazi i besplatan software, jer kao
sto i sam znas broji se broj cestica u jedinici vremena, interfejs sa sondom napravis, a brojanje
i prikaz prepustis racunaljki.- zato sam i napomenuo da dobro pregledas stranicu.
Napraviti sondu treba ti elementarno znanje iz elektronike i malo prakse, Nema mikrokontrolera
koji treba programirati za koji treba i programator , stoga dobro to prouci udruzeno sa PC.-
kada otvoris taj link te vodi do original stranice na kojoj se nalazi i besplatan software, jer kao
sto i sam znas broji se broj cestica u jedinici vremena, interfejs sa sondom napravis, a brojanje
i prikaz prepustis racunaljki.- zato sam i napomenuo da dobro pregledas stranicu.
Napraviti sondu treba ti elementarno znanje iz elektronike i malo prakse, Nema mikrokontrolera
koji treba programirati za koji treba i programator , stoga dobro to prouci udruzeno sa PC.-