Automatsko startanje diesel agregata?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Automatsko startanje diesel agregata?

Post by kizbaja »

dali se neko susreo sa takvom automatikom?
shema mi je potrebna jer moram osposobit jedan agregat od 160 kw
treba da kad se zatvori jedan beznaponski kontakt releja (od elektronike od automatske sklopke mreza/agregat) da starta dizel motor agregata
motor je klasika, akumulator,altenator>kontakt brava>emv na bosch pumpi,tipkalo za alnaser
muci me samo kako dobit povratnu informaciju da je motor sastavio i da se iskljuci alnaser
nemam priliku za eksperimente jer je agregat 100 km od mene a tamo cu ic tek kad se to sve bude ozicavalo i pustalo u pogon jer dosad su ga palili rucno (ko i auto) i imaju grebenjacu za prebacivanje mreza/agregat

svaki savjet dobrodosao
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Automatsko startanje diesel agregata?

Post by WhiteHead »

Davno nekad sam imao posla s tim. Onda nije bilo mcu-a pa je sve išlo s releima i tajmerima.
Koliko se sjećam povratna info se dobijala na ampuli za pritisak ulja.
Danas se vjerovatno može smisliti i nešto drugo.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ne znam koliko pomaze, ali recimo pogledaj el. semu motocikala. Vrlo je jednostavno.
Iskorisceni su radni kontakti releja za pokretanje alansera. Kalem se veze jednim krajem na taster pa na + akumulatora, a drugim krajem se veze na + reglera.Naravno u instalaciji postoji dioda izmedju + reglera i akumulatora. Tako da kada drzis taster za start, relej se ukljuci, jer na regleru ima 0V a na akumulatoru 12V. I kada motor dostigne dovoljan broj obrtaja, tj na regleru se pojavi 12V verglanje se samo iskljucuje.
To je jedan nacin. Drugi nacin bi bio da necim pratis broj obrtaja.
Ovo sa pritiskom ulja mislim da nije losa ideja...
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

o svemu tome sam i ja razmisljo al se bojim da onog prelaznog momenta
-za pritisak ulja mislim da ce kasnit i da ce podrobit zupcanik jer motor ima fiksnu pologu gasa na bosch pumpi i odmah se zaletava na ful brzinu za 50 Hz
-ovo kako je pedja opiso mislim da bi moglo da se desi da brzo padne napon na kalemu pa da bas prije trenutka sastavljanja alnaser se iskljuci i krene opet, a to bi se lako moglo dogodit po zimi, a i nebi volio prepravljat postojecu instalaciju nego napravit nesto pa samo spojit paralelno sa kontakt bravom koja ima dolaz sa aku, odlaz i odlaz za alnaser (ko na autu)

-dal bi bilo dobro ako naponom alternatora napajam relej koji NC kontaktom ukljucuje alnaser?
znaci +kalema releja ide izmedju +alternatora i dodatne diode, -kalema na gnd, +akumulatora preko NC kontakta na +kalema alnasera i u postojecu intalaciju bi moro samo ubacit diodu

najgore mi je sto sve to nemogu probat u stvarnosti nego moram rjesit doma i kad dodjem tamo i montiram to mora bit savrseno jer me sef ucjenjuje da ce me prijavit za stalno ako to osposobim

nebi ja to ni radio da nemoram i najradije bi digo ruke od svega al nemogu jer me zasad redovno placa a treba mi poso
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

A sto ne bi moglo...
Uostalom, 99% ima ona sijalica koja je spojena isto tako i koja ne svetli kada alternator puni, a pali se kada ne puni, tj kada motor stoji. I to mozes iskoristiti.
Ja ne bi to vukao direktno na rele. Ja bi to odvukao u kontroler, pa da mozes regulisati vreme koliko posle dolaska signala da iskljuci. Ili umesto obicnog releja ubaciti vremenski rele, koji kasni pri ukljucenju. Pa mu vreme namestiti na sekund ili tako nesto.
A a za zupcanike ne moras da brines, jer cim zamajac postane brzi od alansera, zupcanik ce se povuci nazad, jer su tu radjeni zupci pod uglom bas zbog toga.
Naravno ne bi valjalo da se to desava stalno.
Veci ti je problem da tvoja elektronika ne proba upaliti motor dok radi...
Zato ako imas pritisak ulja, ja bi ga stavio jos kao jednu zastitu... Pa sta pre iskljuci, i ne moze da pocne sa paljenjem dok ne padne pritisak i ne nestane napona sa alternatora. Tako ako jedno otkaze drugo nece.
A ako ti otkaze oboje u isto vreme, onda si pravi baksuz :D
Edit:
Saznaj koji je to agregat, probaj naci servis manual na netu, pa ces znati sta ima na njemu. Mozda vec postoji zastita kod paljenja, pritisak ulja, sijalica itd... Pa vidi sta lako mozes iskoristiti.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

nisam nista naso jer je star
znam samo da je firma CUMMINS, neko je poskido sve plocice
malo sam gledo upravljacku kutiju i i sem te brave ima malu karticu na koju dolaze svi inputi (ulje, temp i dr) i na njoj je relej za emv bosch pumpe i ledice za alarm koje drajva svaki trazistor po jednu tako da mi je taj napon premali
i kolko sam skuzio kad se upali bilo koji alarm emv se gasi i motor staje a ledica ostaje svjetlit jer se kartica napaja sa kontakt brave

za tu automatsku sklopku mreza/agregat sam naso sve i u njoj je elektronika koja ima sva moguca kasnjenja ali samo jedan beznaponski NC kontakt za start agregata, a uostalom nista mi vise ni netreba nego me samo muci taj prokleti alnaser da nebi podrobio sve ako ostane predugo ukljucen jer to sa zupcanicima bi trebalo bit tako al nije mehanizam kod svakih masina u funkciji jer dosta puta zna zakazat pa zavrti alnaser do ibera

da sam ga bar vidio kako vergla (nisu imali akumulatore) sve bi mi bilo jasno al ovako napamet nista neznam a moram ic na sigurno

ako sef pristane nacrtacu semu pa cu okacit

@pedja, @whithead hvala vam na pomoci
LAF
Pravo sam se raspisao :)

Post by LAF »

Ma koliko elektropokretac-anlaser snazan bio ne postize nominalan broj obrtaja makine da bi
proizvela 50 Hz: Aku je vjerovatno 24V rjedje vise. Mora postojati pov. sprega isporucena
snaga-gas inace dolazi do gusenja makine i nema 50Hz. Probaj vidjeti kako je rjesena uzbuda generatora
i kad se javlja. Jedno vrijeme na "vratu" mi je bila Uljanikova makina od1100 KVA. Kod njega je
pobuda generatora u praznom hodu iskljucivala anlaser i kad ga se rucno starta.
Puno srece i da makina "ukrese".-
Emigrant

Post by Emigrant »

slobodno iskoristi pritisak ulja ( konkretno davač pritiska ulja na motoru ) ... jer motor dostiže pritisak ulja čim sastavi .... ponekad ( duže verglanje ) i ranije ....
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

JA bi tu išao na broj okretaja radilice .Dakle kad uključi alnaser vrti motor do nekih 200 okretaja ...minimalni broj okretaja takvih motora ne mugu biti niži od 600 .
Senzor na radilicu i miran si .
Preporučam povratnu vezu preko pritiska ulja i temperature kao min. sigurnost da motor ne zariba .
U slučaju da ne upali ( radi goriva ili nečega ) ograniči startanje na nekih x sec. (ovisno o stanju motora i realno potrebnom vremenu za startanje) .
Također alarma na acu ako nekontrolirano padne napon i nivo sklopka na gorivu ako slučajno ishlap :oops:
pinco
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by pinco »

Emigrant wrote:slobodno iskoristi pritisak ulja ( konkretno davač pritiska ulja na motoru ) ... jer motor dostiže pritisak ulja čim sastavi .... ponekad ( duže verglanje ) i ranije ....
To je dobra ideja, zapravo kod nas u firmi imamo transporter Cometto Image naš je malo manji model :lol: , ima PC unutra koji kontrolira sve, i isto koristi pritisak ulja...., znaći da to nije zastarjela ideja......
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

znaci pritisak ulja
al nisam siguran dal je NO ili NC
ja sam napravio shemu za NO pa kad dodje ulje on zatvori
evo sheme pa ako ima nedostataka pisite
http://img171.imageshack.us/img171/9977/spa56696.jpg
nadam se da sam sve predvidio jer kolko sam skuzio svi inputi dolaze na karticu i u slucaju alarma gasi se EMV i motor staje
jos jednom hvala svima na pomoci

bdw neznam kakva mu je pobuda al gas je fiksan sto je i meni glupo al kad je tako original napravljen valjda je uredu
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

naso sam dosta propusta u prethodnoj shemi pa sam je malo ispravio i dodao sklopku A/R i vremenske releje za duzinu verglanja
ako bilo ko primjeti kakv nedostatak neka pise jer ipak vise glava vise znaju nego jedna
http://img855.imageshack.us/img855/628/spa56698.jpg
i neznam dal je potrebno da stavim diodu kod kartice?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Pobogu kizbaja :roll:
Image size: 2.3MB
Dimensions: 2592x1944 :azdaja:
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

da se bolje vidi :D
nego, kakvo je tvoje misljenje o shemi?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

S takvim stvarima se nisam susretao pa ne bih ulazio u problematiku...ima tu iskusnih na tom podrucju :roll:
gle tvoja slika smanjena na 50kB a sve se vidi i da procitati :wink:
http://i53.tinypic.com/o0npcn.jpg
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Pozdrav, malo sam umoran (tek stigoh s puta) ali prva greska koju sam primijetio je da ovaj prekidac koji pokazuje pritisak ulja radi obrnuto, kontakt zatvoren (logicka nula kada je motor ugasen-nema pritiska ulja ) a logicka jedinica (kontakt otvoren ) kada postigne minimalan pritisak ulja ( na stoplu obicno i pise pritisak na kom otvara kontakt obicno 0,3 bara). Detaljnije cu pokusati opisat i nacrtati sutra. Pozdrav!!
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

za taj prekidac nisam ni ja siguran (kao sta sam napiso prije) dok ga ne provjerim instrumentom al i ako je obrnuto da se lako sredit (samo zamjenim NC i NO kontakte od R2)
@feko odsad cu ih smanjivati :D
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

dobro, ja sam mozda pretjerao sa 50kb, no vidis da se moze...ali slika veca od 200-400kb ne bi smjela biti na internetu...moras racunati na to da nemaju svi brzu internet vezu. :wink:
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

samo da javim poso uspjesno obavljen :D
pali ko mina
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Čestitamo.... :D
valjda se sad ima pos'o :P
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Post Reply