Punjac za lap top od atx napajanja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Penjem se :)
Punjac za lap top od atx napajanja
Pozdrav svima,nov sam clan na forumu. Molio bih za pomoc,kako da najlakse prepravim atx napajanje racunara u punjac za lop top kome treba 19v i 3.16A.Da li je izvodljivo? i ako je neko slino napravio molim da objavi pozdrav..
Re: Punjac za lap top od atx napajanja
Jeste, imas nekoliko tema na forumu, pa citaj...
-
Video sam da ima,ali molim vas da mi ukratko sta od sema i nacina da koristim? Nesto nisam uspeo da se snadjem u kizbajinoj temi.. Cilj mi je da uz sto manje prepravke dobijem 19v i 3.16A ?
Sta ti je sa original punjacem? Jeli bilo "pucanja i sijevanja" ili je samo prestao raditi? I koji je
Lap u pitanju? Noviji ne priznaju nikoga osim original (imaju komunikaciju sa punjacem). pa
nikakva prepravka ne dolazi u obzir.
Ako je samo prestao raditi (nije pustio bijeli dim) onda je moguce popraviti ga, najvjerovatnije
samo zamjenom elektrolita (veci problem je otvoriti ga) mada i tu postoji nekoliko nacina bez
rezanja. Javi sta je u pitanju pa da idemo dalje.
pOz
Lap u pitanju? Noviji ne priznaju nikoga osim original (imaju komunikaciju sa punjacem). pa
nikakva prepravka ne dolazi u obzir.
Ako je samo prestao raditi (nije pustio bijeli dim) onda je moguce popraviti ga, najvjerovatnije
samo zamjenom elektrolita (veci problem je otvoriti ga) mada i tu postoji nekoliko nacina bez
rezanja. Javi sta je u pitanju pa da idemo dalje.
pOz
-
U pitanju je to da sam dobio lap top bez punjaca,neka pentium trojka,probao sam ga na drugarov univerzalni punjac i radi,tj puni se baterija.Pa sam video na netu da od atx moze da se napravi punjac,mene sada interesuje kako njlakse da dobijem taj napon i struju,posto imam 3 atx napajanja koja mi dzabe stoje.Pozz
ako si vidio na netu, daj link da vidimo sta su to radili da li valja. napon ATX napajanja se moze
dizati ali do odredjene granice, max 15 V i to ne svako napajanje. za takvu prepravku treba
ozbiljniji zahvat. Zato ako imas kakav link postavi ga pa ces dobiti sugestije dali to valja i
ako ne valja zasto ne valja. U prepravku ATX napajanja pismeno ti mogu reci sta se mora
uraditi, bez konretne seme tesko je skontati ako nisi doobro upucen u funkcionisanje ATX
napajanja.-
pOz
dizati ali do odredjene granice, max 15 V i to ne svako napajanje. za takvu prepravku treba
ozbiljniji zahvat. Zato ako imas kakav link postavi ga pa ces dobiti sugestije dali to valja i
ako ne valja zasto ne valja. U prepravku ATX napajanja pismeno ti mogu reci sta se mora
uraditi, bez konretne seme tesko je skontati ako nisi doobro upucen u funkcionisanje ATX
napajanja.-
pOz
-
Mene interesuje kizbajina sema sa regulacijom struje i napona atx-a,kako da to napravim?(posto mi u njegovoj temi nisu bas najjasniji postupci) Imam atx napajanje sa tl494.. Pa ako ste ljubazni da mi to pojasnite,jer time bih dobio univerzalni punjac(mada mi sada trenutno treba 19v 3.16A za moj lap top) Pozzz
E moj Marko, ako iz @kizbaja teme nisi skontao sta se sve mora uraditi tesko ti bilo ko moze
napismeno, bez upiranja prstom, skini ovo, promijeni ovo, moze objasniti. Proprati dobro
@kizbajinu temu o prepravci ATX u regulisani izvor, postavio je cini mi se i link do jedne
stranice gdje se obradjuje slicna tema, pa kad prepravis jedno napajanje u regulisani izvor-
punjac 0-15V i 0-10A, onda mozemo diskutovati o prepravci za napon visi od 15V i to bez
premotavanja trafoa. Proprati i slicne teme na ostalim forumima ima dosta korisnih
podataka koji ti mogu pomoci.-
pOz
napismeno, bez upiranja prstom, skini ovo, promijeni ovo, moze objasniti. Proprati dobro
@kizbajinu temu o prepravci ATX u regulisani izvor, postavio je cini mi se i link do jedne
stranice gdje se obradjuje slicna tema, pa kad prepravis jedno napajanje u regulisani izvor-
punjac 0-15V i 0-10A, onda mozemo diskutovati o prepravci za napon visi od 15V i to bez
premotavanja trafoa. Proprati i slicne teme na ostalim forumima ima dosta korisnih
podataka koji ti mogu pomoci.-
pOz
-
Ok,LAF prepravicu atx u regulisani izvor 0-15v i 0-10a ,a mozes li mi ti objasniti kako posle da dobijem vece napone do 20 v bez premotavanja trafoa kao sto si napomenuo? pozz
-
Nasao sam i ovu semu na netu,i deluje mi jako jednostavno za ispravljac napona....pa mi kazite sta mislite?valja li?
evo slike:
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... ulaci.gif/
evo slike:
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... ulaci.gif/
ova sema je ok s tim da moras koristiti 5A regulator i trafo koji mora imati minimalno20V izmjenicnih,
a moze i 24. minimalno 4A-
kod prepravke ATX najteze je skontati i semu kad imas gdje je sta vezano bez da gledas u stampanu
plocu. ima puno zastita i cuda koja se moraju poskidati i drugacije vezati, znaci da opet ima
zastita ali da drugacije odradjuje posao.
pOz
a moze i 24. minimalno 4A-
kod prepravke ATX najteze je skontati i semu kad imas gdje je sta vezano bez da gledas u stampanu
plocu. ima puno zastita i cuda koja se moraju poskidati i drugacije vezati, znaci da opet ima
zastita ali da drugacije odradjuje posao.
pOz
-
gde da nadjem ovaj LM338 regulator? ima li ga u atx? ima li neka zamena za njega?posto imam vazdan delova od racunara,monitori,napajanja stampaci,ima li u njima negde pozz
nema. to ces morati kupiti novo. niu sta poznato se ne ugradjuje.-
-
Jedno pitanje otorio sam jedan ups,i nasao ov elektronsku plocu,e sada na slici sam zaokruzio neka dva del koja ne zanm sta su,ja sam pomislio da su elektronski trafoi bilo bi lepo.. oznake su sledece:
song chuan 793-p-1c-s na levoj strani stoji :
24V dc
16A 250vac/30vdc
20A 125vac a na njegovoj desnoj strani pise :
16A 250~
16A 30dc
8A 250V~
Sta je ovo? ima osam nozica...
http://imageshack.us/photo/my-images/94 ... a0273.jpg/
song chuan 793-p-1c-s na levoj strani stoji :
24V dc
16A 250vac/30vdc
20A 125vac a na njegovoj desnoj strani pise :
16A 250~
16A 30dc
8A 250V~
Sta je ovo? ima osam nozica...
http://imageshack.us/photo/my-images/94 ... a0273.jpg/
jest da je slika mutna ko mutno dunavo, imas li cime drugo slikati osim ovim samsungom?
po natpisu rele koji ima spulu na 24 V i preklapa ono ostalo sto pise. kako je zatvoren vjerovatno
ima vakumirane kontakte za razliku od ona dva providna ispod njih. u UPS -u nema toga sto
zoves elektronski trafo, ima onaj maconja koji vrsi ulogu punjaca baterija-akumulatora
i kad nestane struje on daje struju potrosacima. ostala elektronika je pretvarac 24 jednosmjerne na
230 V naizmjenicne, oblika bog sami zna kakvog, jer oni sto daju sinus su skupi ko sam djavo,
tako da se u praksi koriste samo tamo gdje mora cisti sinus (medicinski uredjaji i sl).-
po natpisu rele koji ima spulu na 24 V i preklapa ono ostalo sto pise. kako je zatvoren vjerovatno
ima vakumirane kontakte za razliku od ona dva providna ispod njih. u UPS -u nema toga sto
zoves elektronski trafo, ima onaj maconja koji vrsi ulogu punjaca baterija-akumulatora
i kad nestane struje on daje struju potrosacima. ostala elektronika je pretvarac 24 jednosmjerne na
230 V naizmjenicne, oblika bog sami zna kakvog, jer oni sto daju sinus su skupi ko sam djavo,
tako da se u praksi koriste samo tamo gdje mora cisti sinus (medicinski uredjaji i sl).-
-
nema cime drugo da slikam,pih bre razocarao sam se u ovaj ups nema nista korisno ,a ovaj lm 338 ne mgu nigde da nadjem isao sam i u radnju da pitam... ima samo neki lm 317t ali on je samo za 1.5A...pih
Mozes "nabildati" LM 317, dodati mu koji tranzistor snage ali da je PNP i dobiti dosta struje
ako imas odgovarajuci trafo koji sam spomenuo ranije, odprilike 22v izmjenicnih bit ce dovoljno
i struje koliko treba (ipak malo vise nego treba) da se trafo ne grije. u elektroradnjama ima
kupiti trafo 230/2x24V 100VA koji bi ti odgovarao. trebaju ti dvije snazne diode i elektrolit,
onaj LM317 i koji tranzistor, imas ovdje na forumu u temi o napajanjima potrebnu semu pa
potrazi. ako nije u funkciji, koje snage je taj UPS koji si razgledao. u njemu imas trafo koji ti
moze za to sto ti treba. to je onaj "maconja" iz UPS-a. za ovaj iz ups-a vjerovatno ti treba
grecov most kao ispravlljac, ali moguce je da i on ima dupli namotaj. treba provjeriti.-
ako imas odgovarajuci trafo koji sam spomenuo ranije, odprilike 22v izmjenicnih bit ce dovoljno
i struje koliko treba (ipak malo vise nego treba) da se trafo ne grije. u elektroradnjama ima
kupiti trafo 230/2x24V 100VA koji bi ti odgovarao. trebaju ti dvije snazne diode i elektrolit,
onaj LM317 i koji tranzistor, imas ovdje na forumu u temi o napajanjima potrebnu semu pa
potrazi. ako nije u funkciji, koje snage je taj UPS koji si razgledao. u njemu imas trafo koji ti
moze za to sto ti treba. to je onaj "maconja" iz UPS-a. za ovaj iz ups-a vjerovatno ti treba
grecov most kao ispravlljac, ali moguce je da i on ima dupli namotaj. treba provjeriti.-
Pozdrav,
evo jedan dobronamjerni savjet: odustani od samogradnje i naruči si jedan punjač izvana (ebay, dealextreme, itd.). Zbog niskih cijena ne isplati se praviti!
A budući da si pitao što su releji postoji velika šansa da ne uspiješ u svome naumu, te čak i napraviš štetu na laptopu.
evo jedan dobronamjerni savjet: odustani od samogradnje i naruči si jedan punjač izvana (ebay, dealextreme, itd.). Zbog niskih cijena ne isplati se praviti!
A budući da si pitao što su releji postoji velika šansa da ne uspiješ u svome naumu, te čak i napraviš štetu na laptopu.
ma ima i kod nas malte ne svugde za 25-30 eura univerzalni punjacu za lap ima ih cak i po kineskim kunG-fu prodavnicama
ovo mi je @edo poslo nekidan pa ako imas volje i znanja napravi, a sta se tice moje teme samo moras citat, ima okacen link sa semom gdje je masa trafa u zraku i napon ide do 30v
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express