Auto alarm, Delay entry and exit

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
semax
Posts: 13
Joined: 13-06-2011, 21:16

Auto alarm, Delay entry and exit

Post by semax »

Pozdrav svim ljubiteljima elektronike. Potrebna mi je provjerena shema auto alarma koji će imati liniju kašnjenja od oko 10 s prilikom ulaska u vozilo i 10 sekundi prilikom izlaska iz vozila.
User avatar
TomicIgor
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu
Posts: 46
Joined: 25-06-2009, 23:34

Re: Auto alarm, Delay entry and exit

Post by TomicIgor »

Nisam imao susreta sa autoalarmima, mozes malo jasnije objasniti tu liniju kasnjenja?

Sto se tice kasnjenja, prilikom ulaza u vozilo i izlaza, mozes iskoristiti onaj prekidac na vratima za kabinsko svijetlo, na njega spojiti malu zadrsku koja zadrzava 10sec i svaki put kada otvoris vrata ili zatvoris tj izadjes ili udjes u vozilo, zadrska se aktivira.. i posle 10sec ti moze ukljuciti relej ili iskljuciti zavisno od tvojih potreba..

Pozz
semax
Posts: 13
Joined: 13-06-2011, 21:16

Re: Auto alarm, Delay entry and exit

Post by semax »

Tražio sam po netu i našao dosta šema, ali sam na kraju sam projektovao šemu auto alarma. Upravo je u fazi testiranje izradio sam dvije verzije. Obije verzije su su sa kolom NE 555, dobro poznati timer. Prva verzija već radi i ugrađena je u vozilo, imao sam malo problema sa lažnim okidanjem kola ne 555, ali i to sam riješio jednim kondezatorom i otpornikom na pinu 4 ovog kola i filter kondezatorom na napajanju od 12 volti. Znači prilikom ulaska u vozilo imate podesivu pauzu do aktiviranja alarma, u kom vremenu treba isključiti alarm. Nakon uključivanja alarma imate podesivu pauzu za aktiviranje alarma, koji se okida sa prekidača na vratima vozila. Ako ranije nisam bio jasan, na ovo sam mislio kada sam napisao linije kašmnjenja. Po svim testiranjima okačiti ću šeme i gotov projekat. Znam da ima gotovih jetfinih alarma, ali ovo sam radio za golfa II tako da se isplati. Razmišljam raditi jedan alarm projekat sa pic mikrokontrolerom i rf kontrolom, što bi iskombinovo sa GSM call alarom sa ovog sajta. Sad trenutno nabavljam materijal, problem su rf tx rx moduli na 433 MHz, koje očito moram online naručiti sa vana.
Post Reply