Naponska sklopka (?)
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Naponska sklopka (?)
Pozdrav svima. Imam auto pojačalo koje je spojeno na računalo i koje bi trebao upaliti koristeći USB signal od 5V, odnosno, kada je računalo ugašeno pojačalo se također gasi. Pojačalo se napaja preko odvojenog napajanja za PC. Sve ideje su dobrodošle
Re: Naponska sklopka (?)
Ja sam kod sebe pravio nesto slično, i mislim da je to najednostavnije. Uzeo sam +12 volti sa napojne jedinice compa ubacio jednu diodu za zaštitu 1n4148, ili 1n4007, ili slična relej od 12 volti i to je to. Uključivanjem kompjutera proradi relej, koji kod mene uključuje monitor, zvučnike, ruter, i naravno obratno gašenjm kompjutera preko releja sve se isključi. Što se tiče usb porta mislim da negdje imam šemu pa je okačim.
Tako nešto funkcionira da i razumijem princip ali stvar je u tome da se to pojačalo napaja preko drugog napajanja (ne onog u kompu nego drugo). Meni bi trebala shema s kojom bi tih 5V od USB-a palilo pojačalo (12V) pa bih proveo USB kabel iz kompa u to napajanje.
Evo link, http://damir-pavkovic.iz.hr/projekti/ra ... kidac.html, dakle prekidač preko usb porta. Nadam se da je pomoglo drug. Preko releja možeš uključivati bilo koje isto ili drugo napajanje.
Ovo je odlično Hvala puno!