TV GRUNDIG SUPER COLOR 8285

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Jaxacduxova94

TV GRUNDIG SUPER COLOR 8285

Post by Jaxacduxova94 »

POzdrav,
Imam problem i molio bih vas za pomoc: :( :(
Naime,imam TV prijemnik model Grundig super color 8285 i kod njega ima sledeci problem.Kada ga upalim pritiskom na prekidac,upali se samo ekran,a ne i displej koji se palio kada je bio potpuno isravan.Ne rade ni rucne ni daljinske komande u pocetku i nema slike na ekranu samo sneg.Tek posle nekog vremena ili nekoliko puta paljenja i gasenja TV-a na prekidac on ispise broj kanala i onda moze da rade rucne komande i deo daljinskeh komandi (ne sve).Dodje i slika,ali ima dosta plave boje.Mogu da trazim kanale,ali nece da ih memorise,tj. nekad hoce nekad nece...Kada bih ga ugasio malo sacekao da se ohladi,morao bih isti postupak da ponovim...
I jos jedna stvar...Kada ga gasim na ekranu se pojavi kao "krst" od tackica koje se nisu pojavljivale pre nego sto sam sredio vertikalu,tj. promenio elektrolitski kondenzator... :ohno: :ohno:
TV je inace stajao duze vreme kao neispravan.Bilo je jos kvarova na njemu koje sam sredio i to:
1.Prekidac za paljenje i gasenje se zaprljao pa sam ga otvarao i ocistio
2.Grec veci mu je bio otisao pa sam ga promenio (stavio od 8A-Fabricki na 7A )
3.Kondenzator u modulu za vertikalu je bio otisao pa sam i njega promenio (10 mikroF/50V),kao i tranzistore BC547B...
**I jos samo da napomenem da sam pomerio podesavanja kaskade i potenciometara na vertikali,pa ne znam da nije to slucajno uzro tackica na ekranu pri gasenju TV-a

To sam sve promenio,ali sada ne znam sta bi mogao biti problem,pa bih vas molio za pomoc... :roll:
Unapred zahvalan :D :D
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: TV GRUNDIG SUPER COLOR 8285

Post by nano »

najvjerovatnije neki elektrolit u mreznom dijelu....onaj na +5V ili +8v ,ne znam kako je rijeseno napajanje procesora...
a moguci su i hladni lemovi negdje oko procesora i u mrezi
probaj zagrijavati elektrolite ...mozes fenom ...ja to radim lemilicom,ali pazi mora lemilica biti galvanski odvojena od mreze,tj. to mozes raditi samo sa onima koje idu preko trafoa...
najbolje je ako imas puhalicu ,pa toplim zrakom zagrijavas
i jos ako imas i sprej za hladjenje ,onda to bude brzo....zagrijes kondenzator i ako se kvar popravi ,onda brzo ohladis taj kond. i ako se pokvari , 100% si ga nasao
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Jaxacduxova94

Re: TV GRUNDIG SUPER COLOR 8285

Post by Jaxacduxova94 »

Ok...hvala ti na odgovoru....Videcu da proverim to,kada budem stigao...pozdrav
Post Reply