Mikrokontroler + Step Motor

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
lakicevic

Mikrokontroler + Step Motor

Post by lakicevic »

Prvo bi zeleo da pozdravim sve forumase i ujedno da se izvinem ako sam promasio temu (ako jesam nek admini premeste)

Moj problem je sledeci (o elektronici neznam nista)

Bavim se macrofotografijom, da bi dobio dobre snimke potrebno je da moj fotoaparat pomeram za 0.1 mm unapred ka objektu slikanja.

Pa pitam sledece

1. Koji step motor mi je potreban, da napomenem da taj motor treba da pokrece oko 1kg tereta.

2. Dali moze mozda motor od nekih starih Matricnih stampaca ?

3. Kakav je potreban kontroler za to

Unapred se zahvaljujem svima na odgovoru
MHN
Pravo uznapredovao :)

Re: Mikrokontroler + Step Motor

Post by MHN »

Dobro dosao na forum, a ako ne znas nista o elektronici to ti je malo problem za napraviti. A u sustini posto ti je u pitanju jedna osa to bi se moglo napraviti s mikrokontrolerom a i neki malo jaci motor iz stampaca bi mogao da posluzi, meni jedan takav motor iz stampaca odlicno radi vec neko vrijeme. Naj bolje bi ti bilo da kazes odakle si pa da ti neko iz tvoje okoline pripomogne oko toga, glavnom to nije neki veliki problem za napraviti.
To bi mogao i na ebay-u da nabavis pa da sebi napravis mehaniku.
http://cgi.ebay.at/CNC-3-Axis-Driver-di ... 3f0abb99cf Nesto ovako jer imas rucno upravljanje s osama, samo nabavis neki motor koji ti odgovara.
lakicevic

Post by lakicevic »

MHN Hvala na brzom odgovoru, ja se javljam iz Sombora (Srbija)

Pa da samo po jednoj osi , samo da pomera fotoaparat ka objektu ili moze i objekat ka aparatu.

Ovaj link sto si mi dao bi izgleda resilo moj problem. Znaci na to samo dodje jos jedan step motor i to je to
MHN

Post by MHN »

Posto je ovo kontroler za tri ose npr. iskoristis samo jednu a na koju postavis motor i mehaniku i kontrolises je rucno preko onih tastera (plava kutija). Mozda ako malo potrazis na ebay mozes naci ono i jeftinije jer sam ti ja postavio link prvog artikla sto mi je izbacio ebay.
Post Reply