KONČAR ETA protočni bojler - grijač

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
84737

KONČAR ETA protočni bojler - grijač

Post by 84737 »

Interesira me ako je netko servisirao/otvarao KONČAR ETA 1733 protočni bojler, da mi kaže slijedeće.
Ja mislim, ali nisam 100% siguran da grijač vode ima u sebi 2 zasebna grijača neovisna jedan o drugome. Naime taj bojler je nazivne snage 5kw što je za instalaciju gdje ga mislim staviti malo prejak.
Na slici se vidi da bi kao bili ti grijači paralelno spojeni i ako otpojim 1 grijač (primjerice gornji) da će uredno bojler raditi sa pola snage. No želio bih potvrdu od nekog tko se razumije.

Direkt link na sliku (prevelika je pa mi forum ne dopušta drukčije ostaviti link).
http://www1.picturepush.com/photo/a/639 ... 390939.jpg 385kb

Hvala!
LAF
Pravo sam se raspisao :)

Re: KONČAR ETA protočni bojler - grijač

Post by LAF »

grijači vezani paralelno ali voda kroz njih prolazi serijski. sprava ima MCU koji kontroliše
pritisak vode i protok, ako nema jednog grijača nemože vodu niti ugrijati na
zadatu temperaturu koju takođe kontroliše MCU pa se sprava vjerovatno neće ni uključiti.
tako je bilo sa spravama koje sam otvarao, ovoga nisam.-
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

sa 2.5kW bi trebo radit ok sa malim protokom vode
inace takvi bojleri su trofazni i imaju tri stupnja paljenja grijaca ovisno o protoku (kolko je spina odvrnuta)
posto su tebi grijaci paralelno spojeni mislim da bi jedan trebo bit ok al za svaki slucaj probaj ga negdje u vrtu spojit i vidi dal ti odgovara
EDIT: kolko vidim sve je mehanika
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
84737

Post by 84737 »

@LAF Uređaj ima tlačnu sklopku (čista mehanika) sa najobičnijim mikroprekidačima koji prekidaju dotok struje na grijače čim padne tlak/protok vode.
vidi sliku:
http://www1.picturepush.com/photo/a/639 ... 392384.jpg
A na grijaču ima senzor koji je spojen na tiskanu pločicu koji valjda mjeri temperaturu vode da se ne pregrije.
Moje mišljenje je: ako neće grijati 1 grijač, pa neće zato uključiti ni drugi nebi smjelo biti, jer MCU ne "vidi" jesu li oba grijača spojena ili ne. On samo prati da li je temperatura stigla gornju granicu ili nije. (možda se varam ali logika mi nalaže tako).

@ kizbaja: Ovaj bojler je monofazni. Vdi se na slici da su oba grijača spojena odjednom paralelno. Znači kad grije, griju oba. Kao što kažeš, morati ću spojiti u vrtu pa vidjeti. Mislio sam da slučajno ne spalim nešto ako otpojim 1 grijač. Ali koliko vidim nema se što dogoditi, ili grije sa pola snage (što ja i trebam) ili uopće ne uključuje grijač kako veli LAF.
Na onome 3,5 kw bojleru identičnom ovome samo ima drukčije spojene grijače (i valjda su kraći) No isto su 2 grijača, ali spojena u seriju, i tamo je zacjelo drukčija priča. Ali ovdje mislim da bi moralo raditi.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

znam da je monofazni, procito sam na naljepnici
ja sam ti samo dao primjer kako kvalitetniji bojleri rade a oni su vecinom trofazni, a zna bit i dvofaznih
najbolje probaj pa ces znati, to ti je 5min posla
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
LAF

Post by LAF »

takvi bojleri imaju dodatnu termo zaštitu, termo osigurač, čim temperatura medija pređe 100
stepeni topi se, izgleda kao dioda u metalnom kučištu, protok kontroliše mehanički kao vodomjer,
s tim da ima magnetni davač koji kod protoka daje povorku impulsa, ako uđe prljavština i
zaglavi vijak ili protočnu turbinu, temperatura medija raste i tali se osigurač sa vudovim
metalom (nisko talište). izostanak povorke impulsa gasi bojler. taj termički osigurač naslonjen je
na "kazan" protočnu cijev ikroz njega prolazi ukupna struja bojlera. vrijedi probati hoće li raditi
sa jednim grijačem i koliku će temperaturu postići.-
84737

Post by 84737 »

Čim uhvatim vremena budem probao otpojiti jedan grijač i pustiti vodu preko njega.
Pa javim kako se ponaša.
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Ovaj bojler nema mikrokontroler (MCU), na pločici se nalazi obični 555 timer na koji dolazi signal od NTC senzora u kućištu grijača.
Slažem se sa Kizbajom, probaj spojiti pa javi rezultat!
Post Reply