brojac proizvoda
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
brojac proizvoda
Ovo je kod koji ne radi,dakle ulaz ima struju kad je tipkalo u 0,a izlaz radi kad je dioda u 1
Dakle kad bih pritisnuo tipkalo 5 ili vise puta dioda mora svijetliti,a meni zasvijetli cim pritisnem prvi put,molim pomoc,neka netko ispravi kod ...
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
while(1){
if(RA0=0)br++;
if(br>=5)RB1=1;
}}
Dakle kad bih pritisnuo tipkalo 5 ili vise puta dioda mora svijetliti,a meni zasvijetli cim pritisnem prvi put,molim pomoc,neka netko ispravi kod ...
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
while(1){
if(RA0=0)br++;
if(br>=5)RB1=1;
}}
Re: brojac proizvoda
Ulaz ima struju... al dobro ajde, shvatio sam.
definicija varijable br ???
if(RA0==0) { // znaci DVA puta jednako !!!
while(RA0==0)
continue; // pricekaj dok ne otpustis tipku, inace preleti i "odmah" se upali
br++;
}
if(br >= 5)
RB1 = 1;
definicija varijable br ???
if(RA0==0) { // znaci DVA puta jednako !!!
while(RA0==0)
continue; // pricekaj dok ne otpustis tipku, inace preleti i "odmah" se upali
br++;
}
if(br >= 5)
RB1 = 1;
E,ovo sam krivo napisao,sto su bile greske ... nisam znao za continue ... ty hex.
ovo ne radi =) why !?
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
int br=0;
while(1){
if(RA0==0){
while(RA0==0)
continue;
br++;
}
if(br>=5)RB0=1;
}}
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
int br=0;
while(1){
if(RA0==0){
while(RA0==0)
continue;
br++;
}
if(br>=5)RB0=1;
}}
0leee wrote:Ovo je kod koji ne radi,dakle ulaz ima struju kad je tipkalo u 0,a izlaz radi kad je dioda u 1
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
while(1){
if(RA0=0)br++;
if(br>=5)RB1=1;
}}
Imas gresku if(RA0=0) treba RA0==0 ja ti predlazem da koristis if(RA0) ili if(!RA0).
Kad ovo ispravis probaj recimo da stavis br>=25000 ili cak 50000. Prije toga moras inicijalizovati promjenjivu br kao int ili
unsigned int br;
Mozda onda uspijes da drugi ili treci puta upali led ako budes kratko pritiskao tipku;)
Ja se duboko ispricava,zalijepio sam krivi kod bilo je kasno,ovo zasto ne radi
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
int br=0;
while(1){
if(RA0==0){
while(RA0==0)
continue;
br++;
}
if(br>=5)RB4=1;
}}
#include<htc.h>
main()
{
TRISA=0xff;
TRISB=0x00;
PORTB=0;
int br=0;
while(1){
if(RA0==0){
while(RA0==0)
continue;
br++;
}
if(br>=5)RB4=1;
}}
ajd probaj. Savjet ak koristis pro verziju picc-a prebaci ga iz pro u standard mod ili jos bolje skini si standardnu verziju (sadnja std verzija 9.60pl3), ustedit ces puno zivaca.
- Attachments
-
- main.zip
- (574 Bytes) Downloaded 282 times
Hvala ti hex,program buildam tek kad maknem ovaj red,inace gresku javlja
" __CONFIG(HS & PWRTEN & WDTDIS & UNPROTECT); "
LED se upali nakon nekog random puta,vecinom oko 23.,a ne nakon 5.,te se odmah izgasi,neznam jel kod tebe radi kako treba?,ne kuzim u cemu je problem ....
Ovako po tvom kodu sve se cini savrseno ...
" __CONFIG(HS & PWRTEN & WDTDIS & UNPROTECT); "
LED se upali nakon nekog random puta,vecinom oko 23.,a ne nakon 5.,te se odmah izgasi,neznam jel kod tebe radi kako treba?,ne kuzim u cemu je problem ....
Ovako po tvom kodu sve se cini savrseno ...
Nemozete tako obradjivati tipku, kad jednom pritisnes tipku ona istitrava recimo cak i do 50ms , zavisi od kvalitete tastera, dobijes vise desetina impulsa samo jednim pritiskom koje pic obradjuje, moras poceti razmisljati iz ugla da tako kazemo mc-a sta se zbiva.
Probaj napraviti hardverski debounce tipke, pogledaj na netu ako neznas kako, ili softverski izbaci naredbu continue i prepravi kod.
http://all-electric.com/schematic/debounce.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ikalogic.com/debouncing.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Ispitaj tipku i onda pricekaj recimo 40ms i ponovno napravi test tipke i ako je obadva puta pritisnuta , onda je i u stvarnosti pritisnuta, ako nije za redom 2 puta test pozitivan tipka nije pritisnuta.
Ako nije dovoljno 40ms povecaj na 60ms.
Probaj napraviti hardverski debounce tipke, pogledaj na netu ako neznas kako, ili softverski izbaci naredbu continue i prepravi kod.
http://all-electric.com/schematic/debounce.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ikalogic.com/debouncing.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Ispitaj tipku i onda pricekaj recimo 40ms i ponovno napravi test tipke i ako je obadva puta pritisnuta , onda je i u stvarnosti pritisnuta, ako nije za redom 2 puta test pozitivan tipka nije pritisnuta.
Ako nije dovoljno 40ms povecaj na 60ms.
@abc to sve stoji, neki cak i umecu mali kondenzator izmedju tipke i gnd/vcc ovisno kak je spojena, mozes koristiti IOC, pa ga drzat onemogucenog jedno vrijeme prije nego sto ga opet onemogucis.
On program pokrece u simulatoru (idealni uvijeti) i nije bas da mu lezi c, a Vi i ostali ga bombardirate (za sad nebitim) informacijama.
On program pokrece u simulatoru (idealni uvijeti) i nije bas da mu lezi c, a Vi i ostali ga bombardirate (za sad nebitim) informacijama.
Meni samo treba kod koji radi,trudio sam se i sam ali uvijek neke cudne reakcije ledice u programu,kad bih dobio kod koji radi,ili kad bih ga pronasao,onda bi ovaj problem nestao iz mog zivota =)
pocetnik jesam,ali imam veliku volju da shvatim neke stvari,dnevno provedem oko 8 sati proucavajuci
MPLAB-HI-TECH_C-PROTEUS ... uskoro cu nabaviti robotsku ruku i planiram dati za razvojnu plocicu nekih 600-700 kn (to jos moram prouciti koju )... U zadnje vrijeme sam puno toga shvatio,naravno najvise probleme imam s c-om,te neke odgovore jednostavno ne mogu naci,koju literaturu god citao svugdje je drugacije,a kod mene ne radi,zaista cijenim pomoc na ovom forumu,svaka cast
pocetnik jesam,ali imam veliku volju da shvatim neke stvari,dnevno provedem oko 8 sati proucavajuci
MPLAB-HI-TECH_C-PROTEUS ... uskoro cu nabaviti robotsku ruku i planiram dati za razvojnu plocicu nekih 600-700 kn (to jos moram prouciti koju )... U zadnje vrijeme sam puno toga shvatio,naravno najvise probleme imam s c-om,te neke odgovore jednostavno ne mogu naci,koju literaturu god citao svugdje je drugacije,a kod mene ne radi,zaista cijenim pomoc na ovom forumu,svaka cast
Ovak, probao sam taj proteus, imas shemu s kojom rade programi (prilozene *.hex datoteke). Ne mozes ocekivati da ce delay od 5s u simulatoru biti tocno 5 s, to ti ovisi o brzini procesora u kompu. Stvar se dodatno pogorsava ak ti procesor podrzava dinamicku promjenu frekvencije ovisno o opterecenju.
Druga stvar, ako koristis compiler u demo (lite) modu, nemas mogucnost optimizacije, a u delay.c stoji da moras kompajlirati s punom optimizacijom. Evo za usporedbu DelayS(5) s punom optimizacijom daje delay od 5s, dok bez optimizacije 11s.
Druga stvar, ako koristis compiler u demo (lite) modu, nemas mogucnost optimizacije, a u delay.c stoji da moras kompajlirati s punom optimizacijom. Evo za usporedbu DelayS(5) s punom optimizacijom daje delay od 5s, dok bez optimizacije 11s.
- Attachments
-
- demo.rar
- (61.99 KiB) Downloaded 261 times
sad cu to isprobat,dakle zbg procesora ne moze tocno 5 sec,zanima me bi li na razvojnoj plocici bilo 5 sec?
Ej xex,javljam da sam uspio s brojacem proizvoda =) kad sam stavio ono clck freq.=20MHZ,nisam ni znao da ne trebam spajati oscilator =)
Ma,sve radi,i sve mi je jasno,svaka cast hex...=) hvala na na svemu,s vremenom cu imati ja jos pitanja =)
pozzzz =)
pozzzz =)
Na ploci ce biti sve normalno. Imas u mplabu sim debugger, stopwatch koji ti mjeri vrijeme. Stavis npr. dva breakpointa, pokrenes simulaciju (f9 obicno), kad stane na prvom resetiras stopwatch, stisnes opet f9, kad stane na drugom ocitas provedno vrijeme.
sad mi je jasno ovo se vremenom,to me je najvise mucilo,ej,imas kakav kod sa suprotnom vrtnjom elektromotora,jel to moguce softverski?
Nemam takav kod, ali nije nista kompliciranije od paljenja i gasenja LED diode. Razmotri malo prilozene primjere. Prvi ti mozda javi gresku nakon nekog vremena, ali u praksi to bi radilo cist ok.
Napomena (koja se tebe nuzno ne tice), diode su namjerno izostavljene.
Napomena (koja se tebe nuzno ne tice), diode su namjerno izostavljene.
- Attachments
-
- demo.rar
- (23.06 KiB) Downloaded 266 times
to mi bas ne pomaze previse,budem ja smislio neku shemu,pa cu trebat help s codom.
Imam pitanje,htio bih kupiti easy pic6,ali malo sam gledao htio bih da na svakom izlazu ima one sarafice da spojim nesta,tipa el.motor,znaci da ima relej,pa taj saraf na koji spojim,ali htio bih da ima i diodicu na svakom izlazu koja blinka...ako se moze na easy pic spajati nesto bilo bi lijevo,ali mislim da se ne moze ...
htio bi da ima sve kao easy pic 6(diode svakako),te ove releje kao druga plocica
*********************znaci nesto izmedju ove dvije plocice
http://www.mikroe.com/sr/tools/easypic6/" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.mikroe.com/sr/tools/picplc16-v6/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da shvacas,ako ne potrudit cu se bolje =)
Imam pitanje,htio bih kupiti easy pic6,ali malo sam gledao htio bih da na svakom izlazu ima one sarafice da spojim nesta,tipa el.motor,znaci da ima relej,pa taj saraf na koji spojim,ali htio bih da ima i diodicu na svakom izlazu koja blinka...ako se moze na easy pic spajati nesto bilo bi lijevo,ali mislim da se ne moze ...
htio bi da ima sve kao easy pic 6(diode svakako),te ove releje kao druga plocica
*********************znaci nesto izmedju ove dvije plocice
http://www.mikroe.com/sr/tools/easypic6/" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.mikroe.com/sr/tools/picplc16-v6/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da shvacas,ako ne potrudit cu se bolje =)
ok shvati0 sam di su izlazi,kupim si onaj dodatak ... ali koju najvecu struju mogu kontrolirati s easy pic6,je li mogu cenekako s easy pic6 ...vece struje?