Dobro jutro =)
Mene bi zanimalo kolike su i kakve opasnosti od radio zračenja te kakve bi bile posljedice
Naravno, pod radio zračenje mislim na područje od kiloherca do teraherca, što ne valja miješati sa x-zrakama i gama zrakama..
koliko zasad znam, jedini učinak je toplina?
Pošto mi nisu dovljno obrazložene one standardne izjave "pa od tog dobiješ tumor" ili "tvom trećem sinu će narast treća ruka" XD
Realno, što bi bilo da svoju sobu pretvorim u mikrovalnu pećnicu i tako se grijem cijelu zimu?
I da, koliko su radiovalovi štetni za elektroniku i koje vrste, kolike snage moraju biti?
Opasnost od RF zračenja?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Opasnost od RF zračenja?
Bila tema, skoro opet pokrenuta imas sv objasnjeno. Nije jedini ucinak toplota...
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =10&t=5466" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvala =)
Nisam bio našao, jer sam ukucao u srč "opasnost" XD
Nisam bio našao, jer sam ukucao u srč "opasnost" XD
Opet, nisam našao konkretno nijedno djelovanje RF zračenja osim topline.
Naravno, tema je skrenula na x-zrake i gama zrake, te alfa i beta čestice koje nemaju veze sa elektromagnetskim zračenjem.
citat:
"Biološki uticaj (jonizirajučeg) zračenja direktna je posljedica jonizacije, nema govora o zagrijavanju (to je učinak visokih energija ultrazvuka - kavitacija ili VHF radio valova)!" (područje ispod teraherca ne spada u ionizirajuće zračenje)
Kakvo djelovanje onda RF zrake mogu imati, a da nije toplina ili posljedica topline?
Po čemu su opasnije od toplinskog zračenja? Što bi mi se dogodilo da se grijem na mikrovalnu? XD
Naravno, tema je skrenula na x-zrake i gama zrake, te alfa i beta čestice koje nemaju veze sa elektromagnetskim zračenjem.
citat:
"Biološki uticaj (jonizirajučeg) zračenja direktna je posljedica jonizacije, nema govora o zagrijavanju (to je učinak visokih energija ultrazvuka - kavitacija ili VHF radio valova)!" (područje ispod teraherca ne spada u ionizirajuće zračenje)
Kakvo djelovanje onda RF zrake mogu imati, a da nije toplina ili posljedica topline?
Po čemu su opasnije od toplinskog zračenja? Što bi mi se dogodilo da se grijem na mikrovalnu? XD
U teoriji nikakvo. Ali je mnogu spekulacije oko toga dali proizvode greske u DNK a samim tome i razne kancerogene bolesti.Kakvo djelovanje onda RF zrake mogu imati, a da nije toplina ili posljedica topline?
Ovo ti nije dobra ideja. Mozes dobiti katarakte na ocima jer leca u oku absorbuje mnogo mikrovalnog zracenja.Što bi mi se dogodilo da se grijem na mikrovalnu?