Dizanje/spuštanje roleta u određeno vrijeme

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Feko
Stariji član
Stariji član

Dizanje/spuštanje roleta u određeno vrijeme

Post by Feko »

Prijatelj mi kaze da pitam na forumu jel radio tko nesto slicno?
Uglavnom, ima on daljinski za rolete ali ga mrzi drzanje tipke dok se dizu i spustaju :azdaja:
Koliko sam ga ja skuzio trebalo bi mu neki programirani timer/sat sa izlazom za 2 releja (dizanje/spustanje).
Rekoh mu iskoristi sat/budilicu ali tu je u pitanju aktiviranje samo jednog releja i ne može se odrediti koliko sekundi je aktivan nego samo u koje vrijeme.... :roll:

edit: Shema je vrlo jednostavna, mogla bi biti potpuno ista ko za onu moju vrcaljku,
ali program za mikrokontroler je ono što je bitno.
gurko
Pravo uznapredovao :)

Re: Dizanje/spuštanje roleta u određeno vrijeme

Post by gurko »

Mislim da ti je bolje umjesto tajmera postaviti jedan mikro prekidac koji ce sastaviti kada se roletne dignu. Tako neces morati svaku roletnu ustimavati i mijenjati kod! :shock:
Emigrant
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by Emigrant »

upotrebi modul za automatsko spuštanje i dizanje prozora na vozilu ....
LIAM

Post by LIAM »

Pozdrav

Mislim da če se problem riješiti samo sa upravljačkom elektronikom koja radi na principu inpulsa na ulazu npr.start.( impuls tipkalo). Tek tada možemo govoriti o nekom timeru. Kako nisi napisao koji motor koristiš pretpostavljam da je motor cijevni a on u sebi ima krajnje pozicije koje moraju biti namještene da nebi došlo do prebacivanje plašta preko osovine. Na tržištu ima dosta upravljačkih jedinica ja konkretno radim sa Somfy i BFT automatikom. Kada staviš takvu upravljačku jedinicu onda možeš staviti i timer sve prije toga mislim da je prekomplicirano. Ako ti mogu kako pomoći javi se
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ma to me pitao prijatelj/poznanik koji je u Zagrebu a ja u slavoniji 220km od njega :)
Niti sam vidio šta je u pitanju niti mi je on točno rekao. Uglavnom koliko sam skužio, u stanu na prozorima su ugrađene rolete na daljinsko upravljanje koje imaju svoju elektroniku, no njega mrzi držanje tipke na daljinskom pa bi on da se ujutro podignu, a navečer spuste automatski. Sve između može sam upravljati sa daljinskim upravljačem kojeg ima. Pretpostavljam da ima i tipke za dizanje/spuštanje negdje u zidu (blizu prozora) na koje bi on paralelno nakačio izvode releja tog tajmera kojeg spominjem :roll: Vjerojatno držanje tipke duže ne igra ulogu jer postojeća elektronika ima ugrađene granične senzore, mikroprekidače...
luchni
Napredujem
Napredujem

Post by luchni »

[Luke:] I can’t believe it. [Yoda:] That is why you fail.
LIAM

Post by LIAM »

Ako mora držati tipku za dizanje spuštanje onda neče moći na timer odnosno hoće ali ako su rolete na pola onda če vrijeme aktivacije motora biti duže od puta same rolete što bi u konačnici moglo prestavljati problem.
Post Reply