Automatsko paljenje i gašenje ledica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Automatsko paljenje i gašenje ledica
Došla naruđba za izradu ovog:
http://www.youtube.com/watch?v=Ir_cqS6oV5U" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=Ir_cqS6oV5U" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Automatsko paljenje i gašenje ledica
imas semu ?
Kad bude gotovo stavi pod gotove projekte - sa dokumentacijom.
Don't turn it on - take it apart!
Mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti i pojedine faze izrade, a ne samo gotov proizvod, a i tema je u Projektima u izradi… Koji MCU koristiš?
Ja sam još na 89c4051; (nikako da pređem na atmega8; gledam u njega svaki dan na stolu.... )
Aha, pa ugrubo treba 2 senzora, na početku i kraju stepeništa, brdo neovisnih PWM izlaza i nešto jednostavne logike. Šta se čeka, zašto nije gotovo?
4 senzora; dole 2 koji moraju odrediti smjer i brzinu penjača po stepenicama; isto tako i gore.
Ja volim raditi puno paralelnih projekata....
TAVAN je problem; kćer se sprema uređivat potkrovlje pa prebacujem sve svoje krpice na moj dio; a gore vruče....
Ja volim raditi puno paralelnih projekata....
TAVAN je problem; kćer se sprema uređivat potkrovlje pa prebacujem sve svoje krpice na moj dio; a gore vruče....
Također, ali onda se događa da nijedan ne završim do kraja.bob4 wrote:Ja volim raditi puno paralelnih projekata....
Uglavnom, vrlo zanimljivi projekat, pa nas izvještavaj kako stvari napreduju, a i tu smo da pomognemo ako negdje zapne.
A ima još jedan veliki problem: kad si u mirovini onda "nemaš vremena"....
Dosta bi bilo 2 senzora. Smijer bi odredio onaj koji prvi registrira prolaznika.bob4 wrote:4 senzora; dole 2 koji moraju odrediti smjer i brzinu penjača po stepenicama; isto tako i gore.
Ledice bi se počele gasiti tek kad se aktivira senzor na drugom kraju stepenica.
Tada se nebi moglo dogoditi da se ledice ugase prijevremeno ako slučajno stanemo.
Brzina nije toliko bitna jer prolaznik može promjeniti brzinu hoda na pola puta.
Eventualno da se stavi neki trimer za regulaciju brzine.
Govorim napamet, napravi kako ti je lakše.
Don't turn it on - take it apart!
moraju biti 2 senzora na jednom mjestu; što ako kreneš na stepenice pa se vratiš; znači nisi došao do vrha (po tebi bi se tad gasilo);
Ja mislim da je tema zanimljiva i mogli bi je širiti; tj. svatko ima neku novu ideju; a u tome je poanta inovatorstva....
DA; nisam još naglasio; postoje 3 vrata (podrum, prizemlje,kat)
Ja mislim da je tema zanimljiva i mogli bi je širiti; tj. svatko ima neku novu ideju; a u tome je poanta inovatorstva....
DA; nisam još naglasio; postoje 3 vrata (podrum, prizemlje,kat)
ideja za 5
slazem se da tebaju bit 4 senzora i trebalo bi da se ledice gase kad se prodje kroz bilo koji predzadnji pa zadnji, jer ako naleti moj debeli i senilni sef, stat ce na pola puta pa se sjeti da je nesto zaboravio i vratit se ili ce se uhvatit za ogradu i lovit zraka tako da tajmer nebi bio nikakvo rjesenje
slazem se da tebaju bit 4 senzora i trebalo bi da se ledice gase kad se prodje kroz bilo koji predzadnji pa zadnji, jer ako naleti moj debeli i senilni sef, stat ce na pola puta pa se sjeti da je nesto zaboravio i vratit se ili ce se uhvatit za ogradu i lovit zraka tako da tajmer nebi bio nikakvo rjesenje
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
ma samo se vi izdogovarajte 4, 6, 8 senzora nije problem ja cekam gotvo project pa da krenem da pravim oma.....naravno salim se ........
Sorry
Evo; pojavio se čovjek i na ovom forumu (ja obećao;krenuo u projektiranje; pa se zaposlio na "bauštelu").
Na stolu više projekata na čekanju.... (sinoć prespavao boks; danas formulu )
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =3&t=11447
Evo; pojavio se čovjek i na ovom forumu (ja obećao;krenuo u projektiranje; pa se zaposlio na "bauštelu").
Na stolu više projekata na čekanju.... (sinoć prespavao boks; danas formulu )
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =3&t=11447
- Feko
- Stariji član
Bobe, kuda ćeš s tolikim parama ...treba malo i odmoriti Ošo u penziju pa sad radi u 2 smjene
Selim se; na nešto veće imanje, pa treba.... (od elektronike slaba vajda )
zašto smišljati bezpredmetnu elektroniku kada se sve može rešiti sa jednim tasterom po svakom stepeniku i rešena stvar ... bez obzira na brzinu i pravac kretanja , osvetljen je samo stepenik na kom stojite ... ( ili sledeci ... ako je tako spojeno )
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
Što se tiče senzora upravo sam nešto smišljao za senzor prekid kao alarm ali se može koristiti i u druge svrhe ,evo ideje radi se o laserskom pointeru kupljenom na Jakuševcu za 2,00 kn i LDR senzoru sa par elemenata.
Evo nekih šema
Evo nekih šema
- Attachments
-
- io21 sm.gif (8.28 KiB) Viewed 9960 times
-
- io20.gif (6.35 KiB) Viewed 9960 times
-
- laser pointer 1.jpg (4.57 KiB) Viewed 9960 times
A sta ako istovremeno neko krene da silazi a neko drugi da uzlazi???? Ili kada je neko na po' stepenica, drigi (ili druga) podje silaziti ili uzlaziti? Izgleda da ce trebati malo vise senzorcica ovdje!
To su ralne situacije!
To su ralne situacije!