[Pomoc] automatsko otvaranje/zatvaranje klapne
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
[Pomoc] automatsko otvaranje/zatvaranje klapne
Ovako, imam jedan problem oko seme..tj kako sve to izvesti da radi.. U pitanju je klapna koja treba da se otvara i zatvara automatski. Kada ima napona treba da se otvori i bude u tom polozaju sve dok napon ne nestane, napon dobija sa termostata. Pomeraj klapne je 90 stepeni. E sad ne znam sta bi tu moglo da mi pomogne da se sve to izvede da radi kako treba i da bude sto manje komplikovano. Da li bi mogao neki elektromagnet i kakav, ili mozda neki elektromotor koji bi odradjivao taj posao. Sve u svemu nesto provereno sto radi jer kakvo god resenje da zamislim i nadjem u praksi nije bas tako... Molim za pomoc ako neko ima ideju i unapred hvala.
Re: [Pomoc] automatsko otvaranje/zatvaranje klapne
Jednom davno sam to radio koristeći kretni sistem iz starog EKG uređaja. To je dosta snažno i možeš da radiš i linearnu regulaciju. Pitanje je samo možeš li to da nađeš, šemu ćemo lako da rekonstruišemo...
Jaka stvar da LED blinka. Kada je nateraš da peva onda si car za elektroniku...
Kakav termostat imaš (mehanički ili elektronski) sa radnim kontaktom ili sa radnim i mirnim kontaktom.
Ako ti je ova klapna u nekom standardnom ventilu imaš i pogonske sklopove za pokretanje osovine koji se montiraju na ventil. U svakom slučaju trebaš mehanički sklop za pokretanje osovine koji se pokreće sa elektromotorom. Automatski rad predpostavljam da ti signal ili napon preko termostata treba aktivirati otvaranje klapne a nestanak napona treba aktivirati zatvaranje klapne. U slučaju da termostat ima samo radni kontakt onda preko njega bi uključivao rele. Rele bi imao funkciju promjene smjera osovine elektromotora.
Kad rele dobije napon motor pokreće klapnu na 90 stepeni ili otvoren položaj a kad se rele izključi okrene smjer preko svojih kontakta i motor pokreće klapnu prema 0 stepeni ili zatvoren položaj. U krajnje pozicije otvoreno i zatvoreno treba namjestiti prekidače sa kojima se zaustavlja motor direktno ili preko dodatnih releja. Krajnji prekidač zatvaranja zaustavlja motor u smjeru zatvaranja,krajnji prekidač otvaranja zaustavlja motor u smjeru otvaranja. Krajnji prekidači ili dodatni releji trebaju omogućavati rad motora u suprotnom smjeru.
Ako ti je ova klapna u nekom standardnom ventilu imaš i pogonske sklopove za pokretanje osovine koji se montiraju na ventil. U svakom slučaju trebaš mehanički sklop za pokretanje osovine koji se pokreće sa elektromotorom. Automatski rad predpostavljam da ti signal ili napon preko termostata treba aktivirati otvaranje klapne a nestanak napona treba aktivirati zatvaranje klapne. U slučaju da termostat ima samo radni kontakt onda preko njega bi uključivao rele. Rele bi imao funkciju promjene smjera osovine elektromotora.
Kad rele dobije napon motor pokreće klapnu na 90 stepeni ili otvoren položaj a kad se rele izključi okrene smjer preko svojih kontakta i motor pokreće klapnu prema 0 stepeni ili zatvoren položaj. U krajnje pozicije otvoreno i zatvoreno treba namjestiti prekidače sa kojima se zaustavlja motor direktno ili preko dodatnih releja. Krajnji prekidač zatvaranja zaustavlja motor u smjeru zatvaranja,krajnji prekidač otvaranja zaustavlja motor u smjeru otvaranja. Krajnji prekidači ili dodatni releji trebaju omogućavati rad motora u suprotnom smjeru.
Svidja mi se resenje sa releom i prekidacima, ako bi mogao da nacrtas prostu semu kako to da sve povezem da radi i koji rele bi mi trebao. Termostat je mehanicki. Ako moze neka shema toga bio bih zahvalan . U svakom slucaju hvala za ovaj odgovor.
Treba mi još par podataka
Dali taj termostat ima samo radni kontakt (NO) ili radni i mirni kontakt (NC)?
Kakav motor bude koriščen (AC ili DC) za pokretanje,trebaju mi podaci motora ( napon ,snaga,struja) ?
Kakav napon se dobija preko termostata?
Od toga zavisi spajanje i odabiranje elemenata ( prekidači,rele)
Dali taj termostat ima samo radni kontakt (NO) ili radni i mirni kontakt (NC)?
Kakav motor bude koriščen (AC ili DC) za pokretanje,trebaju mi podaci motora ( napon ,snaga,struja) ?
Kakav napon se dobija preko termostata?
Od toga zavisi spajanje i odabiranje elemenata ( prekidači,rele)