Elektronika za " veselu mašinu "
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Elektronika za " veselu mašinu "
Pozdrav svima ! Imam specifičan problem , pa ako ima netko sa rješenjem neka ga ponudi.Stari mi ima kotao za peći rakiju.Modernizacija bi se sastojala u slijedećem:Za okretanje bi koristio motorić od brisača na 12 V.Potrebna mi je elektronika koja bi mi omogućila da motor okreće u jednu stranu i kad "zapne" koštica ispod pera u kotlu,da motor promjeni smjer kretanja.Šema za vrcaljku mi se čini zgodna ali mi ne pomaže.Ne trebaju mi nikakvi intervali u okretanju,nego samo promjena smjera kod opterećenja motora.Nagrada za najbolju šemu je izvjesna količina "VATRENE VODE" Zahvala svim !!!!
Re: Elektronika za " veselu mašinu "
Za početak trebaš napraviti senzor i sklop za kontrolu okretanja,što znači kad kretanje prestaje aktivira se rele ili tranzistori za promjenu smjera vrtnje.
Hvala na prijedlogu! U suštini sve znam kako bi to trebalo izgledati,ali trebao bih konkretnu shemu takvog sklopa odnosno možda više sklopova.Samo je bitno to da kad "zapne", motor krene u drugu stranu okretati.
Pozdrav
Mislim da bi ti tu mogao pomoći encoder klasični ili hall senzor
Nešto slično koriste motori za garažna vrata i rampe s kojim radim
Mislim da bi ti tu mogao pomoći encoder klasični ili hall senzor
Nešto slično koriste motori za garažna vrata i rampe s kojim radim
Svakavi sustavi (gotovi) su mi padali na pamet .Ako bi bilo nešto iskoristivo od garažnih vrata ili nešto slično bio bih najsretniji.Bliži se vrijeme destilacije, a ja na početku .Sve prijedloge prihvaćam.
neznam dal bi ovo bilo dobro
-napon sa jedno 20-30 cm zice koja ide sa minus akumulatora dovedes na ulaz komparatora (kao napon shunta)
-izlaz i komparatora na ulaz nekog touch switch-a
-izlaz iz touch switch-a na rele koji mijenja smjer motora
-jedino izmedju komparatora i touch switch-a stavit neki kondenzator za kasnjenje da te ne zeza kad motor starta
mislim da bi to proslo jer taman ce ga kondenzator zadrzat malo dok touch switch ne prebaci a mozda cak i samelje kosticu ako je neka jadna ( ovisi koja se struja nastima da komparator prebaci)
-napon sa jedno 20-30 cm zice koja ide sa minus akumulatora dovedes na ulaz komparatora (kao napon shunta)
-izlaz i komparatora na ulaz nekog touch switch-a
-izlaz iz touch switch-a na rele koji mijenja smjer motora
-jedino izmedju komparatora i touch switch-a stavit neki kondenzator za kasnjenje da te ne zeza kad motor starta
mislim da bi to proslo jer taman ce ga kondenzator zadrzat malo dok touch switch ne prebaci a mozda cak i samelje kosticu ako je neka jadna ( ovisi koja se struja nastima da komparator prebaci)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
- MileMalbasa
- Penjem se :)
http://www.inet.hr/~obacan/promjena.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
probaj sa ovim možda ti bude pomoglo
probaj sa ovim možda ti bude pomoglo
za košpicu,.. ipaj je praktična promena smera sa podesivom pauzom,..
sad završeno jedno takvo ćereslo,..
sad završeno jedno takvo ćereslo,..