Elektronika za " veselu mašinu "

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
CABLEGUY

Elektronika za " veselu mašinu "

Post by CABLEGUY »

Pozdrav svima ! Imam specifičan problem , pa ako ima netko sa rješenjem neka ga ponudi.Stari mi ima kotao za peći rakiju.Modernizacija bi se sastojala u slijedećem:Za okretanje bi koristio motorić od brisača na 12 V.Potrebna mi je elektronika koja bi mi omogućila da motor okreće u jednu stranu i kad "zapne" koštica ispod pera u kotlu,da motor promjeni smjer kretanja.Šema za vrcaljku mi se čini zgodna ali mi ne pomaže.Ne trebaju mi nikakvi intervali u okretanju,nego samo promjena smjera kod opterećenja motora.Nagrada za najbolju šemu je izvjesna količina "VATRENE VODE" Zahvala svim !!!! :D :D :D
visok
Napredujem
Napredujem

Re: Elektronika za " veselu mašinu "

Post by visok »

Za početak trebaš napraviti senzor i sklop za kontrolu okretanja,što znači kad kretanje prestaje aktivira se rele ili tranzistori za promjenu smjera vrtnje.
CABLEGUY

Post by CABLEGUY »

Hvala na prijedlogu! U suštini sve znam kako bi to trebalo izgledati,ali trebao bih konkretnu shemu takvog sklopa odnosno možda više sklopova.Samo je bitno to da kad "zapne", motor krene u drugu stranu okretati.
LIAM
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by LIAM »

Pozdrav

Mislim da bi ti tu mogao pomoći encoder klasični ili hall senzor
Nešto slično koriste motori za garažna vrata i rampe s kojim radim
CABLEGUY

Post by CABLEGUY »

Svakavi sustavi (gotovi) su mi padali na pamet .Ako bi bilo nešto iskoristivo od garažnih vrata ili nešto slično bio bih najsretniji.Bliži se vrijeme destilacije, a ja na početku :? :? .Sve prijedloge prihvaćam.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

neznam dal bi ovo bilo dobro
-napon sa jedno 20-30 cm zice koja ide sa minus akumulatora dovedes na ulaz komparatora (kao napon shunta)
-izlaz i komparatora na ulaz nekog touch switch-a
-izlaz iz touch switch-a na rele koji mijenja smjer motora
-jedino izmedju komparatora i touch switch-a stavit neki kondenzator za kasnjenje da te ne zeza kad motor starta
mislim da bi to proslo jer taman ce ga kondenzator zadrzat malo dok touch switch ne prebaci a mozda cak i samelje kosticu ako je neka jadna ( ovisi koja se struja nastima da komparator prebaci)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
MileMalbasa
Penjem se :)

Post by MileMalbasa »

http://www.inet.hr/~obacan/promjena.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

probaj sa ovim možda ti bude pomoglo
bora_73

Post by bora_73 »

za košpicu,.. ipaj je praktična promena smera sa podesivom pauzom,..

sad završeno jedno takvo ćereslo,..
Post Reply