Zvucnici 220V u auto kako?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Zvucnici 220V u auto kako?
Pozdrav svima
Da li je moguce prikljuciti 2.1 sistem koji radi na 220V u auto na 12V?Mislim da bi moglo kad bi se izostavio trafo ali sta ako su zvucnici 9 ili 10V da li bi im smetala ta razlika?
Da li je moguce prikljuciti 2.1 sistem koji radi na 220V u auto na 12V?Mislim da bi moglo kad bi se izostavio trafo ali sta ako su zvucnici 9 ili 10V da li bi im smetala ta razlika?
Re: Zvucnici 220V u auto kako?
Pozdrav! Zvucnik od 9 ili 10 V ne postoji, ako se iole razumijes u elektoniku ( a dabogda )izmjeri napone koje dobijas na izlazu ispravljaca ili jos bolje prelistaj listu prijatelja i vidi imas li kojeg elektronicara, hobistu ili radioamatera pa da ti to odradi. Ako je radni napon pojacala nizi nije problem napraviti korekciju napona nanize obicno moze i sa obicnim stabilizatorima tipa 78.. a ako radi na visim naponima onda ti treba neki stepap DC/DC konverter za taj napon. Ni to nije sveto pismo ali ti preporucujem da ti to odradi ili bar pomogne prijatelj sa navedene liste.
Pise na trafu Output 9V 1.2A
A u autu je napon 12V
Sad valjda treba 12V sniziti na 9V.Ali kako?
Kako najjednostavnije i najjeftinije uraditi to?
Da li je bitno sto je akumulator u autu vise ampera nego sto ovo trazi?
a prijatelja elektricara nemam zato trazim ovde.
A u autu je napon 12V
Sad valjda treba 12V sniziti na 9V.Ali kako?
Kako najjednostavnije i najjeftinije uraditi to?
Da li je bitno sto je akumulator u autu vise ampera nego sto ovo trazi?
a prijatelja elektricara nemam zato trazim ovde.
Ne trebaš ništa mjenjati i dodavati. Rastavi zvučnike i na najveći elektrolitski kondenzator spoji plus i minus sa akumulatora (direktno) i radit će.
Akumulator ti je sigurno dovoljno jak za pogoniti to pojačalo, čim je na 9V mislim da se radi o zvučnicima ili nečemu sličnom.
Ako ne razumiješ gdje to trebaš spojiti slikaj pločicu pojačala pa ću ti zaokružiti. Ako spajaš direktno na kondenzator PAZI na polaritet jer će u slučaju inverznog spajanja pregoriti cijeli sklop.
Akumulator ti je sigurno dovoljno jak za pogoniti to pojačalo, čim je na 9V mislim da se radi o zvučnicima ili nečemu sličnom.
Ako ne razumiješ gdje to trebaš spojiti slikaj pločicu pojačala pa ću ti zaokružiti. Ako spajaš direktno na kondenzator PAZI na polaritet jer će u slučaju inverznog spajanja pregoriti cijeli sklop.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Da radi se o zvucnicima MS ml-803 2.1
A evo slika ako ti moze pomoci jer se slabo vidi.
http://img155.imageshack.us/img155/1373/13062011071.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
A evo slika ako ti moze pomoci jer se slabo vidi.
http://img155.imageshack.us/img155/1373/13062011071.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Napon na autu je preko 14 V
Slika govori vise od 1000....
Najjednostavnije ti je da uradis sledece:
ove dvije zice koje idu od plocice ka transformatoru presijeci i na njih prikljuci napajanje iz auta. Diode ce ti malo smanjiti napon ( taman koliko treba) a neces morati misliti koju zicu da spojis na + a koju na - jer ce ti te diode propustati struju u pravom smjeru ma kako spojio.
Najjednostavnije ti je da uradis sledece:
ove dvije zice koje idu od plocice ka transformatoru presijeci i na njih prikljuci napajanje iz auta. Diode ce ti malo smanjiti napon ( taman koliko treba) a neces morati misliti koju zicu da spojis na + a koju na - jer ce ti te diode propustati struju u pravom smjeru ma kako spojio.
Nebi trebalo da je 14V ako je akumulator 12V po nekom mojem znanju
Ja sam konto da ovo prikljucim na upaljac posto imam onaj dzek i znam tacno koje je + a koje -
Samo kakve sad diode?jel one iz upaljaca
Ja sam konto da ovo prikljucim na upaljac posto imam onaj dzek i znam tacno koje je + a koje -
Samo kakve sad diode?jel one iz upaljaca
ne obaziri se na diode
zice sa tog tvog dzeka sto ide u uticnicu od upaljaca spoji kako ti je niho opiso u prethodnom postu bez obzira koja je plus, a koja minus
zice sa tog tvog dzeka sto ide u uticnicu od upaljaca spoji kako ti je niho opiso u prethodnom postu bez obzira koja je plus, a koja minus
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Tu ce onda nastati jedan problem...
Jer posto u ovom slucaju od minusa auta postoje 2 diode prema minusu pojacala, pa je minus pojacala na oko 1,4V visi od mase, tj minusa auta. Ako se koristi auto kasetofon, kome je jedna zica od izlaza na masi, onda ce pojacalo dobijati masu preko audio kabla, tj bananice. Sto nece da valja... Ukoliko se koristi mp3 na baterije onda to nema veze...
Jer posto u ovom slucaju od minusa auta postoje 2 diode prema minusu pojacala, pa je minus pojacala na oko 1,4V visi od mase, tj minusa auta. Ako se koristi auto kasetofon, kome je jedna zica od izlaza na masi, onda ce pojacalo dobijati masu preko audio kabla, tj bananice. Sto nece da valja... Ukoliko se koristi mp3 na baterije onda to nema veze...
vidis, o tome niko nije razmisljo
onda mu preostaje spojit paralelno sa kondenzatorom samo ce morat vidjet dal kolo i kondenzatori podrzavaju 13.8V
onda mu preostaje spojit paralelno sa kondenzatorom samo ce morat vidjet dal kolo i kondenzatori podrzavaju 13.8V
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
iako nisam bas skontao o cemu pricat.mislio sam da prikljcim te zvucnike na telefon preko 3,5mm tako da nece da dobija struju iz izlaza.samo cu da napajam zvucnike sa akumulatora.i kako sad na kraju da skopcam?
@pedja089, Ma nece to smetati ostaju druge dvije diode. Nije im zadatak da nesto posebno regulisu napon nego da decko ne ne razmislja o polaritetu. Spoji slobodno kako sam rekao, bice to 100% OK!. AKo crkne saljem ti ja isto takvo pojacalo
OK ali koje diode? ja nisam nista stavljao.
Evo valjda ce ovako ici brze
Sad je jasno
crvena je plus to znam
To cu da probam u subotu pa cu da javim sta je prvo crklo
crvena je plus to znam
To cu da probam u subotu pa cu da javim sta je prvo crklo
Sad mi je tek jasno. On spaja pojačalo na akumulatorsko napajanje.......
Ma da, ko ne zna da objasni treba mu dobar fotich
Probao sam juce
Radi normalno samo je bilo tiho jer sam prikopcavao na telefon.ali bitno je da radi.Hvala svima.
Radi normalno samo je bilo tiho jer sam prikopcavao na telefon.ali bitno je da radi.Hvala svima.