Drugari, ako može mala pomoć.
Ubih se već dva dana, ali bez rezultata. Interesuje me koliki napon i jačinu struje mogu da provode silikonski tasteri kakvi se nalaze u npr daljinskim upravljačima.
Kontakti na PCB izgledaju
http://postimage.org/image/c9jj8zz8/
i dimenzija su 4x4mm, dok je grafitni kontakt na silikonu prečnika nešto više od 3mm.
Nabavio sam veoma povoljno onaj kombinovani prekidač kod vozača od Megana 3 za upravljanje podizačima stakala i retrovizorima (mnooogo dobro izgleda, a i osećaj pod prstima je ) pa bih malo da prolepšam auto, ali originalni deo radi u kombinaciji sa centralnom upravljačkom jedinicom koja košta oko 250 EUR i radi na principu kodiranja signala (priključak ima samo 12 pinova od kojih se 3 koriste za napajanje LED osvetljenja, a ostalih 9 reguliše rad 4 podizača stakala sa po dve brzine, blokade zadnjih podizača i retrovizora).
Navedeni podatak o naponu i jačini struje koje mogu da provedu tasteri mi je potrebna zbog proračuna ostalih elemenata jer hoću da zamenim originalnu PCB novom, koja bi zadržala iste pozicije i oblik kontakata tastera, i na osnovu koje bih sam izradio upravljačku jedinicu (h-bridge za retrovizore, a releji za podizače).
Veoma bi pomoglo i ako neko ima neki link koji bliže objašnjava karakteristike silikonskih tastera.
Silikonski taster
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Silikonski taster
ako ne nadjes nista, evo ti jedan primjer kako popravit (u tvom slucaju pojacat) stari taster
(vidi presjek)
(vidi presjek)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Druže, hvala za link, ali mene ne muči ta muka jer su prekidači potpuno novi, već mogućnosti provodjenja da nebi nešto "zadimilo".
ako ces koristit releje, moci ce izdrzat, al ce kad tad riknut ko i na daljincu od tv-a, al do tad ces vjerovatno vec i prodat auto
gledaj to ko spoj kolektora dc motora i cetkica, izracunas dodirnu povrsinu i presjeke bakrenog djela na plocici i grafitnog na tasteru, uzmes u obzir otpore bakra i grafita i dobije gustocu struje, iz koje lako dobijes ampere
gledaj to ko spoj kolektora dc motora i cetkica, izracunas dodirnu povrsinu i presjeke bakrenog djela na plocici i grafitnog na tasteru, uzmes u obzir otpore bakra i grafita i dobije gustocu struje, iz koje lako dobijes ampere
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express