Silikonski taster

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
nikoko

Silikonski taster

Post by nikoko »

Drugari, ako može mala pomoć.
Ubih se već dva dana, ali bez rezultata. Interesuje me koliki napon i jačinu struje mogu da provode silikonski tasteri kakvi se nalaze u npr daljinskim upravljačima.
Kontakti na PCB izgledaju
http://postimage.org/image/c9jj8zz8/
i dimenzija su 4x4mm, dok je grafitni kontakt na silikonu prečnika nešto više od 3mm.
Nabavio sam veoma povoljno onaj kombinovani prekidač kod vozača od Megana 3 za upravljanje podizačima stakala i retrovizorima (mnooogo dobro izgleda, a i osećaj pod prstima je :P ) pa bih malo da prolepšam auto, ali originalni deo radi u kombinaciji sa centralnom upravljačkom jedinicom koja košta oko 250 EUR i radi na principu kodiranja signala (priključak ima samo 12 pinova od kojih se 3 koriste za napajanje LED osvetljenja, a ostalih 9 reguliše rad 4 podizača stakala sa po dve brzine, blokade zadnjih podizača i retrovizora).
Navedeni podatak o naponu i jačini struje koje mogu da provedu tasteri mi je potrebna zbog proračuna ostalih elemenata jer hoću da zamenim originalnu PCB novom, koja bi zadržala iste pozicije i oblik kontakata tastera, i na osnovu koje bih sam izradio upravljačku jedinicu (h-bridge za retrovizore, a releji za podizače).
Veoma bi pomoglo i ako neko ima neki link koji bliže objašnjava karakteristike silikonskih tastera.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Silikonski taster

Post by kizbaja »

ako ne nadjes nista, evo ti jedan primjer kako popravit (u tvom slucaju pojacat) stari taster
(vidi presjek)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
nikoko

Post by nikoko »

Druže, hvala za link, ali mene ne muči ta muka jer su prekidači potpuno novi, već mogućnosti provodjenja da nebi nešto "zadimilo".
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

ako ces koristit releje, moci ce izdrzat, al ce kad tad riknut ko i na daljincu od tv-a, al do tad ces vjerovatno vec i prodat auto
gledaj to ko spoj kolektora dc motora i cetkica, izracunas dodirnu povrsinu i presjeke bakrenog djela na plocici i grafitnog na tasteru, uzmes u obzir otpore bakra i grafita i dobije gustocu struje, iz koje lako dobijes ampere
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Post Reply