Isklapanje tiristora drugom sklopnom komponentom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Isklapanje tiristora drugom sklopnom komponentom
Pozdrav, imam završni rad o ovoj temi, a nisam našao puno o tome na internetu, molim za pomoc ako znate neke liknove gdje ima informacija o tome ili ako nesto znate sami, hvala unaprijed
Re: Isklapanje tiristora drugom sklopnom komponentom
na googlu ima 20000 dokumenata u pdf-u o GTO tiristorima.....
nisam bio siguran da li moja tema obuhvaca GTO, mislim da samo scr :S
Tako sam i ja shvatio ne treba Gate turn off nego bas iskljucivanje pomocnim uredjajima. Tu se obicno koriste ili drugi tiristor spregnut preko kondenzatora ili rele u svakom slucaju cilj je da napon anoda-katoda ili padne ispod granicne vrijednosti drzanja provodljivosti ili se da kratak impuls inverznog napona. Radio sam nesto od tih uredjaja i mogu dati shemu ali tekst bih bas morao sjesti i pisati nemam nista gotovo. Pokusaj prevodilac pa po engleskim stranicama na nasim jezicima sumnjam da ces sta naci.
hvala! da li bi mi mogao dati shemu ako nije problem, pa da vidim
Evo dva primjera, oba su bazirana na knjizi "Spojevi s tranzistorima", malo sam modificirao ali su sheme sigurne tj. provjerene u praksi. Prva je jednostavno paljenje i gasenje sa tasterima, kond zavisi od struje trosila i krece se od 20-100uF bipolarni. U istoj knjizi je shema kako ovaj bipolarni zamijeniti sa dva elektrolitska polarizovana i dvije diode. otpor R1 sluzi za punjenje kondenzatora pa njegova snaga i vrijednost nisu kriticni. Druga shema je primjer gasenja tiristora tiristorom, struja "glavnog" tiristora se dimenzionise prema potrosacu a tiristor za gasenje ide i do 10 puta slabiji. Radni naponi su im isti. Eto valjda pomogne. Princip na kom se zasniva shema je kratkotrajan kratak spoj glavnog tiristora.
To je to, valjda pomaze Re: Isklapanje tiristora drugom sklopnom komponentom
zahvaljujem!