Nenormalno koci racunar

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Nenormalno koci racunar

Post by mirzza »

Pozdrav svima,

Danas sam dobio racunar da formatiram, zalili su se da se sporo dize sistem treba mu dugo da se sabere i slicno. Racunar sam formatirao ( i prije sam to na istom racunaru radio ) prije je islo 100puta brze, sada je bilo jako sporo, svaka operacija se sporo odvijala..

Pogledao sam procesor, hladnjak je bio cist, ventilator se lijepo okreta.Pogledo sam maticnu, nijedan se kondenzator nije napuhao, sve izgleda uredu medjutim nije..

Dali netko od vas zna sta bi moglo biti..?
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Re: Nenormalno koci racunar

Post by alexa_pg »

Memorija?
Alexa
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

Ne znam mislis li na RAM Ili HDD..

Iskreno da kazem nisam ni zavirivo na RAM, a HDD sam mjenjo na tom racunaru mozda prije godinu i po..
lab1722tec
Napredujem
Napredujem

Post by lab1722tec »

A kondovi napajanja, što je s njima?? Da nisu oni "dobili na masi"?
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Par puta sam imao u praksi da memorija (RAM) nema dobar kontakt u svom lezistu. Tako ako imas 2x256 desi se da jedna mem. ne radi i da PC radi samo sa 256. Ili jos gore ako imas 2x128 pa se desi da jedna ne radi.
Alexa
Brdar
Penjem se :)

Post by Brdar »

Malo zakasnio al mozda pomogne imao sam laptop sa istim problemom hard disk je bio u pitanju. Kao sto rekoh prije Linux i pokreni sa cd-a ako sve normalno radi znaci da ti je disk otisao
http://www.prejako.com" onclick="window.open(this.href);return false;
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

Brdar wrote:Malo zakasnio al mozda pomogne imao sam laptop sa istim problemom hard disk je bio u pitanju. Kao sto rekoh prije Linux i pokreni sa cd-a ako sve normalno radi znaci da ti je disk otisao
:ohno: nadam se da se šališ.. a što ako taj "linux sa cd-a" ne radi normalno? jel ram? ili disk? ili oboje?

da ne ispadne flame ili OT: nabavi si nekakav alat za testiranje diska (npr. HD Tune Pro), i za memoriju (MemTest)
sashko
Pravo uznapredovao :)

Post by sashko »

pa naravno da je onda ram nema disk veze ,live se dize u RAM.....
bice da je disk jer ako je prosla instalacija win memorija treba da je ok..........
i ima jos jedna caka u biosu
al zapocetak odradi format iz dosa a ne iz win instalacije ,postoji mogucnost da imas virus koji se pokrece sa boot loaderom tj 0-ltim sektorom ............
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

znam ja da se live diže u ram, no tvoj princip detekcije kvara je sasvim naivan, jer se može i nemora naći izvor problema. pravi odgovor je korištenje odgovarajućih alata za testiranje komponenti, i onda krenuti redom.

može vrlo lako biti do SATA kabela recimo, a to nemožeš otkriti tako naslijepo, ali se zato u SMART parametrima diska sasvim lijepo vidi. kablovi koji se obično dobiju sa pločom znaju biti upitne kvalitete.
Brdar

Post by Brdar »

Ja sam samo rekao ako Linux radi normalno znaci da je do diska a za jedan racunar se ne isplati kupovati tester ovo je samo dobra alternativa
http://www.prejako.com" onclick="window.open(this.href);return false;
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

izvini, ali pod "alat" nisam mislio na hardver nego na softver.

http://www.hdtune.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.memtest.org/" onclick="window.open(this.href);return false;

inače, live distribucije linuxa znaju biti dosta mušičave i po pitanju grafike, wireless chipseta, acpi-a, pa u skladu sa tim nemogu se uzeti zdravo za gotovo.
sashko

Post by sashko »

haha kad bi ja tako testirao racunare prilikom popravke u servisu onda bi recimo jedan racunar popravljao 2-3 dana :) dok odradi mem test ili skeniranje bad blokova....
a sto se tice linuxa nisi u pravu... od kernela 2.6 sve se lepo detektuje,a osim toga na svakom live/usb/cd distro-u postoje ti tvoji nazovi alati gde prilikom bota mozes izabrati pozeljni :)

Postoje pravi hardwerski alati dijagnosticke kartice ,i uredjaji,koji nisu jeftini,a samom korisniku racunara totalno besmisleni ,koje sam ja postepeno kupovo...a isto bez znanja tj vise bez iskustva ne vred nista :)
coek nek proba ovo osnovno,ako ne ide moj savet je ,nek nosi u najblizi servis..........
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

pošto radiš u servisu morao bi znati da za očitanje smart parametara netreba full disk scan, a oni u velikom broju slučajeva uredno prijave bad sectore, broj grešaka u komunikaciji prema sabirnici, itd.

ja sve što sam naveo, imao sam priliku susresti u praksi, i dao sam momku najlakse rjesenje koje bi on mogao samostalno odraditi, no pošto ti imaš dobro opremljen servis, sve mi se čini da ga želiš kao mušteriju. sretno.
sashko

Post by sashko »

60% ljudi posikljucuju smart u biosu tako da ti to bas i ne pije vodu :lol: a i za pravu detekcuji hdd je uvek ali zapamti uvek najbitniji fuul scan a jos najpuzdaniji je format c: smart ume da omasi ,postoje gomilu virusa koji emuliraju bedblokove tako da komunikacija sabirnice iscitavanja i smart-a i ostale tvoje trte mrte nisu pouzdana resenja kao i tvoja praksa tvrdnja vezana za linux live distroe ;)
necemo se dalje prepirati jer ovo obicno potraje ...price su jedno a rad je drugo

inace vezano za posetu servisa da decko ako nije resio prbl. i ne bi gubio vreme ,zivcei pogorsao kvar svako ce mu to resiti za sitne novce...ako je blizu novog sada voleo bih da mi bude musterija nece biti ni prvi ni poslednji put kome sam popravio racunar za badava /fr*e :)
Post Reply