UPS "improvizacija"
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
UPS "improvizacija"
Dakle ljudi, imam DC/AC konverter 12V/220V 400W eh sad... Kako je u zadnje vrijeme, svaki dan kiša, svaki dan grmi, svaki dan negdje gromovi, svaki dan negdje grom udara, ja sam razmišljao o ovome. Kako bih se zaštitio došao sam na ideju nekog UPS-a preko ovog mog konvertera i akumulatora od auta. To bi moglo da izrdži ne samo dovoljno da spremim svoje podatke u slučaju nestanka struje, nego i da cijelu noć surfa, igram moderne igre... Nije to neki poseban problem, kad nestane struje, samo preštekam sve na konverter i nastavim sa radom (laptop je u pitanju pa i kada nestane struje mogu ga još 2h koristiti na njegovoj bateriji) ali problem nastaje kad mi nestane svijetla, kad mi se ugasi router od interneta, kad mi eksterni CD-rom stane u sred prženja zadnjeg praznog DVD-a... Naravno prvo što mi je palo na pamet bilo je paralelno spojiti konverter i dovod sa mreže, ali sam nakon dvije sekunde shvatio da to i nije baš dobra ideja jer bih mogao ostati bez konvertera. Dakle pitanje glasi, da l' je ikako moguće (iako ja sumnjam) od ovog konvertera napraviti taj neki improvizirani PSU kad nestane struje da nastavim na njemu koristiti sve ostale pričključene uređaje bez njihovog prekida rada i svih posljedica koje idu uz taj prestanak rada?
Što reći?
Re: UPS "improvizacija"
Ako želiš "neprekidno napajanje"... onda se to radi tako da ti taj konverter stalno radi, a ti stalno dopunjavaš akumulator ispravljačem... Sve radi za 5, nema pucanja veza!
Solucije tipa UPS također mogu poslužiti, automatsko svičanje relejima i tako to... samo u tom slučaju uvijek imaš kratki vremenski interval u kom si bez napona...
Solucije tipa UPS također mogu poslužiti, automatsko svičanje relejima i tako to... samo u tom slučaju uvijek imaš kratki vremenski interval u kom si bez napona...
Razmišljao sam i o tom ali upravo zbog tih kratkih vremenskih intervala sam odustao i od te solucije... Hmmm... Da aliii... Hoće li mi se akumulator prepuniti??? Hoće li biti štete??? Za početak sam mislio staviti 12V 7.2Ah akumulator čisto onako da vidim kako sve radi, pa ako bude sve kako treba stavio bih veliki, sredio bih sve napravio da to bude fiksno.
Što reći?
Punjač bi trebao biti "automatik"... Punjač puni do zadanog napona akumulatora i onda ide "off"... kad napon padne - opet puni... nema štete!ivan09 wrote:... Hoće li mi se akumulator prepuniti??? Hoće li biti štete???
Poslije sam došao i na tu ideju. Dalo bi se to lako napraviti i lijepo srediti. Samo što bih u tom slučaju trebao staviti jedan dobar ventilator možda dva jer mislim da će se grijati ako bude uključeno ponekada i po 3-4 dana u komadu... Ja sam sinoć n ešto čakčako i spojio sam ga na akumulator, naravno sve je super, izvadio utičnicu i na ploču direkt zalemio jedan "lopov" što znači da je to u izradi, samo još taj punjač...
Što reći?