led farovi

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

rajac
Napredujem
Napredujem

Re: led farovi

Post by rajac »

Što više ledica,to veći drek. :)
Emigrant
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by Emigrant »

upravo to sam i napisao .... kao DL( dnevna svetla ) da, ali kao klasični farovi - nikako ....
rajac
Napredujem
Napredujem

Post by rajac »

Emigrant wrote:za farove se nemoj ni truditi , jedino kao poziciju ... kratka i duga neceš riješiti LED diodama - još uvijek led nema potrebnu snagu - dovoljno svjetla da bi osvijetlila put ..... zadnja svjetla da .... ona se proizvode i serijski ....
Da se razmijemo,led itekako danas ima i mnogo više snage nego što je potrebno,samo što na tržištu očito nema kvalitetnih žarulja u kojima su prave power ledice.Razlog je jednostavan,osim naravno cijene,u igri je i hladnjak.Za kojih 1000lm koliko je potrebno za prednja svjetla,zo to danas ledice trebaju oko 10W,od kojih 7-8W ide u toplinu,koju treba s ledica odstraniti.Ko se imalo bavio hladnjacima,zna da je 7-8W poprilično i da treba dobar hladnjak(relativno gledano u odnosu na veličinu žarulje).To znači da se i mehanički popilično komplicira,pa ispada da takva gotova žarulja košta 5x više od ledica ugrađenih u nju(danas driver,hladnjak i montaža koštaju puno više od same ledice).

Možda je sad jasnije zašto svi trpaju 50 kom. ledica sad već loših karakteristika koje i mogu imati snagu od par wata,ali kako će se hladiti? Hladit će se koliko ide preko zraka(a to je malo),pa će im radna temp. biti 110-120 C,a to znači radni vijek od možda 100 sati(radnim vijekom se smatra kad ledica padne ispod 70% svjetlosnog toka).
Post Reply