Ultrazvucna perilica za ves i posudje

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
kosmik

Ultrazvucna perilica za ves i posudje

Post by kosmik »

Konkretno, imam namjeru da napravim ultrazvucnu perilicu za ves i posudje sa par mojih drugara. Razlog? Ekonomski,ekoloski,prakticnost.... itd. Krenuo sam od nule,tj. sad sam u fazi prikupljanja podataka,shema,savjeta itd. sta i kako bi to moglo i trebalo, posto sam pocetnik iz oblasti elektronike,ali se ne zurim, imam dosta vremena i volje. Zato me interesuje da li je iko od forumasa pokusao bilo sta na ovu temu? Ukoliko jeste,volio bih da cujem njihova iskustva i zamisli. Ako je onaj japanac prije oko 20 godina uspjeo da napravi takvu ultrazvucnu perilicu bez zagrijevanja vode,koja je uradjena tako da je mogla odmah u serijsku proizvodnju,onda mislim da nebi trebao biti problem i za nase strucnjake. Samo mislim na privatnu radinost, posto serijska proizvodnja u danasnjem okruzenju nebi bila moguca iz vec poznatih razloga (arieli,kalgoniti...etc)
Ukoliko je bilo ko radio nesto vezano za ultrazvucne kade i slicno, molio bih ga da podjeli svoja saznanja iz te oblasti, ne samo samnom nego i sa ostalima, jer mislim da je ovo jako korisna tema u danasnjoj situaciji za sve nas.
hvala
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Ultrazvucna perilica za ves i posudje

Post by kizbaja »

ja sam imo u planu napravit kadu al sam odusto jer sam bio ljen narucit transducere iz kine.
to je moguce sta ti zelis al opet je pozeljno da je voda topla i da se doda neka kemija da se mrlje bolje razgrade, a i svi ostali djelovi masine su ti potrebni da bi to automatski funkcioniralo.
frend mi ima kadu 30litara, 600W ultraz. snage + snaga grijaca koju sam zaboravio tako da bi ti trebalo 10-ak tranducera od 60W jer su se oni pokazali najidealnijim i generator mora bit jaci od njih za min 20%.
to bi mogo samo smolom zaljepit na dno kade ves masine i generator spojit na preostat jer trans. nesmiju radit bez vode, tj. kad je kada prazna
imas na ovoj stranici raznih sema i varijanti sa piezo transucerima i sa elektromagnetskim transducerima pa nadji sta ti pase
http://www.freepatentsonline.com
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
froid
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Ultrazvucna perilica za ves i posudje

Post by froid »

Popravljao sam jednu takvu kakvu @kizbaja opisuje. Definitivno, to nije uređaj kojim bi se početnici bavili. UZ učestanosti i takva snaga nose svoje probleme i poginućeš na prelaznim režimima. Ako se ipak odlučiš da radiš to, onda kupi gomilu tranzistora, više ćeš trošiti njih nego struju. Srećno...
Jaka stvar da LED blinka. Kada je nateraš da peva onda si car za elektroniku...
Post Reply