Pozz svima imam 2 pitanja.
1. za sta sluze ova dva izlaza R-COM & L-COM na semi
2. input L i R imaju 3 prikljucka 2+GND a kako znam stereo prikljucak ima 3(crvena,bijela i GND) zice lijevi kanal,desni kanal i GND.Dali znaci da sad jedna zica npr. crvena ide na prikljucke 1 i 3 za lijevi a bijela isto na 1 i 3 drugog ulaza
Problem je u tome sto je stranica napisana na arapskom jeziku i ne moze da se prevede preko google translate ja se ne bunim zato sto je čiča nacrtao vec sto ne razumijem ovo L-R COM
shenda nemoj ga mucit..
pazi ovako,fino ti pise u naslovu datasheeta "2 x 22 W or 4 x 11 W" sto znaci da je taj cip 4x11W ili ako se spoji u bridge 2x22W predpostavljam da tebi treba 2x22W, u tom slucaju spajas po ovoj shemi: http://img218.imageshack.us/i/unledrc.png/ u slucaju da ti treba 4 ulaza spajas po svojoj shemi.
znaci na input 1 ti ide crvena(bijela) zica a na input 3 ti ide bijela(crvena) zica. GND ide na pin 3 (signal ground).
po onoj tvojoj shemi sto ti je dao neznam ko, idu 4 ulaza znaci moras imat sve ukupno 6 zica.
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Hvala ti za objasnjenje za ulaze sam predpostavio da je tako kao sto si ti napisao
ali i dalje mi nije jasno za sta sluzi R i L-COM al haj sad to nema veze
Pa mogao si i sam skontati, al' hajd da ne pametujemo. Ako ti se po jedan izvod sa zvučnika desnog kanala prednji (front ) i zadnji (rear) dovode na FR i RR gdje ćeš preostala dva izvoda sa zvučnika dovesti nego na zajednički izvod desnih zvučnika R-COM. Isto ide i za lijevi kanal. E sad ako koristiš pojačalo u mosnoj vezi ( 2 x 22 W ) onda ti taj COM ne treba. Nadam se da sam bar malo pomogao.
Naravno, regulacija jačine obavezna a regulaciju tona može a i ne mora. Ne znam šta namjeravaš uraditi i za šta će se koristiti ovo pojačalo. Inače ima jako puno šema za tu namjenu od pasivnih do aktivnih kontrola, ekvilajzera i sl. To sve ide na ulaz ovog pojačala.
1 R-COM tu spajaš zajedno žice desnih zvučnika a na L-COM tu spajaš zajedno žice lijevih zvučnika. Desni kanal FR+ i R-COM jedan zvučnik,RR- i R-COM drugi zvučnik. Lijevi kanal FL+ i L-COM jedan zvučnik,LR- i L-COM drugi zvučnik.
2 Ulazi 123 desni kanal-IPUT_R,ulazi 123 lijevi kanal IPUT_L.
Desni kanal varijanta A..spajaš 1i 3 na ulazni signal a 2 ti je masa.
Desni kanal varijanta B.. na 1spajaš jedan kraj potenciometra od 50 (100)ohm,na3 spajaš drugi kraj istog potenciometra.Klizač ili srednji izvod spajaš na ulazni signal. Na 2 spajaš masu ulaznog signala.
Lijevi kanal varijanta A..spajaš 1i 3 na ulazni signal a 2 ti je masa.
Lijevi kanal varijanta B.. na 1spajaš jedan kraj potenciometra od 50 (100)ohm,na3 spajaš drugi kraj istog potenciometra.Klizač ili srednji izvod spajaš na ulazni signal. Na 2 spajaš masu ulaznog signala.
Potenciometar služi za jačinu signala prednjih FR (RR) ili zadnjih zvučnika FL (RL)
ovo bi ti bilo sasvim ok jer imas regulaciju basa i visokih tonova a to je sasvim dovoljno, a posto vidim da gledas sheme iz radio tehnike i elektronike vjerujem da je shema provjerena i sigurno radi.. napravi ovo samo sto ja nigdje nemogu naci ovaj LM 439
Možeš i onu prvu šemu, samo umjesto tog fantomskog LM... zalemi DIL8 podnožje, pa u njega upikni NE5532, OPA2134 ili LM4562... Ma možeš i TL072, samo...