Eto nažalost i mene u velikom problemu.
Imam navedeni laptop i prije koji mjesec je crko njegov adapter, a pošto mu je baterija odavno ošla u vječna lovišta ovisim o adapteru.
I odo ja kupit novi, ali u dućanu nema originalnog, već treba zvat u ZG da oni naruče, ugl 20 čekanja. Pošto mi je to bilo puno vremena odlučio sam kupiti zamjenski adapter, nažalost. Sve je radilo kako treba neko vrijeme, a onda odjednom laptop javlja grešku blinkanjem lampice i ne puni se.
Na Toshibinoj stranici postoje 3 osnovna koda grešaka: prevelik napon, prevelika struja i greška senzora struje.
Prve dve greške sam eliminirao i ostala je treća. Vjerujem da je za kvar kriv kineski adapter (ko zna kolko mu je napon stabilan) i ja kojem se nije dalo čekat 20 dana.
Rastavio sam laptop i resetirao bios. Poslje ga sastavim i vidi čuda radi. Zatim sam iskopčao adapter iz laptopa i ponovno ga spojio i razočaranje. Opet je mrtav i javlja grešku.
Samo da napomenem da kad jednom počne javljati grešku da ga se nemože upaliti ni na bateriju. Također se iz djela laptopa gdje se nalazi i DC IN konektor može čuti tihi piskutavi zvuk. Laptop je isproban i sa drugim adapterom, tako da je on kao kvar isključen.
Cijelo napajanje se naravno nalazi na matičnoj ploči na kojoj radi sve osim njega, a njena bi zamjena bila neisplativa pošto košta kolika je i trenutna vrijednost laptopa. Stoga mi ostaje ili da sam probam otkloniti kvar ili prodati djelove laptopa.
Ako postoji netko tko je imao sličan problem volio bih čuti njegova saznanja i što je napravio.
Također na forumu postoji dosta servisera, neki se bave i laptopima pa ako mi oni mogu ponuditi neko rješenje problema bio bih zahvalan. Ukoliko netko iz iskustva sumlja na neki IC na ploči neka javi, isto tako ako netko ima ili može nabaviti shemu tog djela matične (iako je to već gotovo nemoguće).
Znači sve opcije su otvorene od ponuda za popravak, do savjeta, shema ili smjernica koje djelove treba zamjeniti. Posjedujem puhalicu tako da SMD nije problem.
Laptop Toshiba Tecra A9
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Laptop Toshiba Tecra A9
pa jesi gledao koliko vati ti je taj nov a koliko onaj stari da nije preslab ?
Na snagu adaptera sam vodio računa pri kupovini, a i laptop je radio jedno vrijeme s njim.
pravac Zagreb i riješi to...
Nažalost to mi je neisplativo..