zvucnici
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: zvucnici
sta sam god pitao na ovom forumu bilo je nemoguce
Posebno su mi dragi oni koji su jedini ispravni, a cijeli svijet oko njih kriv!
Forum definitivno nije kriv za tvoje ideje...
"Jebemu fenjer" (*), dao sam ti tri solucije... biraj! Nigdje nisam rekao da je nemoguće!
* - citat
"Jebemu fenjer" (*), dao sam ti tri solucije... biraj! Nigdje nisam rekao da je nemoguće!
* - citat
Last edited by Shenda on 25-04-2011, 20:55, edited 1 time in total.
mislio sam na kulturu u jezičnom izgovoru...
a na "ovom" forumu moraš znati pitati,
i stalno učiti....
a na "ovom" forumu moraš znati pitati,
i stalno učiti....
ma nekazem ja da sam ja jedini ispravan nego kad god nesto pitam a da nije strucan izgovor odmah nemoguce,boze moj nismo svi jednaki,sto se tice elektronike znam auto elektriku,alarmi,daljinska zakljucavanja,ozvucenje,i sva ostala dodatna oprema,motore sve u vezi motora(paljenje i tako to,cdi-jevi i to),ja se izvinjavam ako sam nesto lose rekao nekome od vas ali eto necu vise.Shenda wrote:Posebno su mi dragi oni koji su jedini ispravni, a cijeli svijet oko njih kriv!
* - citat
- Feko
- Stariji član
@Imki, citajuci tvoje postove imam dojam da nisi shvatio sta je to "simetricno napajanje" tj da imas + (plus), - (minus) i masu. U prvim postovima ste otisli u krivom smjeru jer nitko nije prepoznao da je upitanju simetricno napajanje....dok se dakako nije pojavio Shenda. Jedino jednostavno rijesenje ti je da spojis 2 akumulatora u seriju, a njihov spoj (+ i -) ti je onda masa. Daklem u tom spoju imaš +12V, 0V-masa i - 12V, i te tri žice provuci do tih velikih kondenzatora i moralo bi raditi kako treba...i pazi gdje što spajaš. Ti kondenzatori su ti isto tako spojeni daklem u zajednickoj masi ti je od jednog kondenzatora + pol a od drugog - pol. Krajeve valjda znas prepoznati kojeg su polariteta.
Ovo ne kuzim ako ovo sve znas onda bi trebao znati rijesiti i ovaj tvoj problem! Ovo sto nabrajas je usko povezano sa elektronikom, uciti se ne moze toliko selektivnoimki wrote:...sto se tice elektronike znam auto elektriku,alarmi,daljinska zakljucavanja,ozvucenje,i sva ostala dodatna oprema,motore sve u vezi motora(paljenje i tako to,cdi-jevi i to),ja se izvinjavam ako sam nesto lose rekao nekome od vas ali eto necu vise.
Nisam bio par dana na forumu ... izgleda da se ovdje pravo zapetljalo ...
@imki, ti kazes da si skinuo crvenu i crnu, jel' tako, ali koliko mogu vidjeti sa slika, crvena i crna ti idu prema 220v??? jel' tako? To ti je primar! Koliko vidim sa ovih slika dvije PLAVE i crna idu na ispravljac, odnosno u sklop!
Probaj odspojiti plave i crnu i na njihovo mjesto (plava +, crna -) prikaciti +12. Ako ni to ne fercera, onda je dualno napajanje kako ti shenda kaze. Mada bih ocekivao gretz sa svake strane, a ne po dvije diode ako je tako!
@imki, ti kazes da si skinuo crvenu i crnu, jel' tako, ali koliko mogu vidjeti sa slika, crvena i crna ti idu prema 220v??? jel' tako? To ti je primar! Koliko vidim sa ovih slika dvije PLAVE i crna idu na ispravljac, odnosno u sklop!
Probaj odspojiti plave i crnu i na njihovo mjesto (plava +, crna -) prikaciti +12. Ako ni to ne fercera, onda je dualno napajanje kako ti shenda kaze. Mada bih ocekivao gretz sa svake strane, a ne po dvije diode ako je tako!
- Feko
- Stariji član
idu 2 plave žice i crna do dioda. Rekao bih da su plave žice krajevi sekundara a crna njihova zajednička masa. A i 2 kondenzatora su nakon toga od 3300uF...sve mi ovo vuće na simetrično ili kako Gurko kaže dualno napajanje
Ajde lijepo instrument stavi za mjerenje izmjeničnog napona pa izmjeri i napiši napon sekundara između:
plave(prve) i crne žice = ?
plave (druge) i crne žice =?
plave (jedne) i plave (druge) žice =?
...pa ćemo dalje
Ajde lijepo instrument stavi za mjerenje izmjeničnog napona pa izmjeri i napiši napon sekundara između:
plave(prve) i crne žice = ?
plave (druge) i crne žice =?
plave (jedne) i plave (druge) žice =?
...pa ćemo dalje
- Feko
- Stariji član
Pa evo, prvo tvoj post...sve je jasno! U pitanju je simetrično iliti dualno napajanje!imki wrote:....eh ovo mi pise na transformatoru:
I/P:220V AC 50HZ
O/P:12VX2 AC 1A.
Jedino to ima smisla jer je iza toga u pitanju graetz, a ne dvije diode koje sa oba sekundara prave +
...ovako je to vjerojatno spojeno http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... x=87&ty=60" onclick="window.open(this.href);return false;
"dualno" zvuci nekako vise poeticno ...
Jep, vjerovatno je ovako spojeno, tako da +12V, GND varijanta ovde tesko da ce fercerati! ...
Jedan od aktivnih postova govori o pretvaranju pozitivnog u dualno ili ti simetricno napajanje, ali mislim da se ne isplati ici na tu varijantu!
Jep, vjerovatno je ovako spojeno, tako da +12V, GND varijanta ovde tesko da ce fercerati! ...
Jedan od aktivnih postova govori o pretvaranju pozitivnog u dualno ili ti simetricno napajanje, ali mislim da se ne isplati ici na tu varijantu!
Ma ne da mu se ne isplati...
Ako tri žice nije u stanju povezat' kako treba, mo'š mislit' kako če napraviti SMPS sa 12V na +/- 15V, 3A koliko mu treba za pojačalo... Baš nešto kemijam na tu temu (neki drugi naponi), pa svako malo zapinjem...
Što kaže mr. Elliott "If you do not have (or at least have access to) an oscilloscope - don't even think about trying to make the supply..."
Ako tri žice nije u stanju povezat' kako treba, mo'š mislit' kako če napraviti SMPS sa 12V na +/- 15V, 3A koliko mu treba za pojačalo... Baš nešto kemijam na tu temu (neki drugi naponi), pa svako malo zapinjem...
Što kaže mr. Elliott "If you do not have (or at least have access to) an oscilloscope - don't even think about trying to make the supply..."