Potenciometri...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Potenciometri...
Imena kod lin i log kažu sama za sebe, znači promjena otpora u zavisnosti od meh. zakretanja je linearna ili...
A za "obični" pot nisam čuo.
A za "obični" pot nisam čuo.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
za mene je linearni obicni
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Pa i ja tako razmišljam, a kod njega je "obični" neka treća vrsta..
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Linearni stalno u bilo kojem položaju otpor linearno raste prema maksimumu kada namještaš i tako prema minimumu.
Logaritamski potenciometar kada namještaš otpor odnosno kada zakrečeš od manjeg prema većem otporu pri početku otpor sporije raste, a pri kraju kada malo zakreneš otpor se puno brže popne nego što bi se popeo kada je pri početku.
A sada običnih nema nego obično ako radimo neke jednostavne projekte ne vodimo baš računa o tome kakav je...
Logaritamski potenciometar kada namještaš otpor odnosno kada zakrečeš od manjeg prema većem otporu pri početku otpor sporije raste, a pri kraju kada malo zakreneš otpor se puno brže popne nego što bi se popeo kada je pri početku.
A sada običnih nema nego obično ako radimo neke jednostavne projekte ne vodimo baš računa o tome kakav je...
Aham... Znači nije bitno kakav ću potenciometar u sklopu koristiti, to mi samo mijenja osjetljivost.
Ja sam naručivao neke komponente i tamo sam vidjeo, linearne potenciometre, logaritamske, i potenciometre. Te tri grupe, pa sam zato mislio da ima i obični. Hvala u svakom slučaju...
Ja sam naručivao neke komponente i tamo sam vidjeo, linearne potenciometre, logaritamske, i potenciometre. Te tri grupe, pa sam zato mislio da ima i obični. Hvala u svakom slučaju...
Što reći?
- Feko
- Stariji član
Logaritamski potenciometri se u 90% slucajeve koriste samo za pojacavanje tona (volume) u audio pojacalima.
Razlog Zbog toga sto ljudsko uho ima logaritamsku karakteristiku
Razlog Zbog toga sto ljudsko uho ima logaritamsku karakteristiku
Da, ma zanimalo me to jer sam mislio da ima neke razlike il nešta. I da, kondenzatoru ako povećavam kapacitet večem ga u paralelu zar ne???
Što reći?
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Da ako kondenzator spojiš paralelno tada ukupan kapacitet je jednak zbroju pojedinih (C=C1+C2+C3), a ako se spaja serijski tada ukupan kapacitet je manji od najmanjeg (C=C1+C2/C1*C2)
Da da da... Ma radi se malo, pravi se neki PSU pa pitam za svaki slučaj.
Što reći?
@informaticar
kakva ti je ovo formula
ili 1/C = 1/C1 + 1/C2 + ....+ 1/Cn
kakva ti je ovo formula
zar ne bi trebalo C = (C1*C2) / (C1 + C2)(C=C1+C2/C1*C2)
Pa dobro malo krivo jest napisao ali razumio sam šta je htio jer sam znao već, nekad davno smo to učili samo sam htio bit siguran jel serija il' paralela.
Što reći?
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Ups zaj*o se...niho wrote:@informaticar
kakva ti je ovo formulazar ne bi trebalo C = (C1*C2) / (C1 + C2)(C=C1+C2/C1*C2)