Napajanje za audio pojacalo

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Momak
Pravo uznapredovao :)

Napajanje za audio pojacalo

Post by Momak »

E ovako, pravim jedno audio pojacalo i treba mi sad napajanje od +-25V i 120VA koje bi napravio prema ovj semi http://i54.tinypic.com/2pyayra.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; i mene zanima koje bi ja sad trebao uzeti vrednosti za trafo, diode i kondezatore? Hvala!
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Shenda

Re: Napajanje za audio pojacalo

Post by Shenda »

Prema podacima koje si dao, treba ti trafo od 19-0-19V na sekundaru, snage 120VA, naravno! :wink:
Struja koju sekundar treba dati, uz 10 posto rezerve je oko 3,5A... diode mogu biti u Gretz-u B80C5000/3300, a kondi 8200uF/35V...
:!: OVO JE APSOLUTNI MINIMUM :!: - nešto što definitivno ne preporučujem!

Podaci koje si naveo pomalo su čudni, a definitivno vrlo šturi, budi dobar pa napiši o kakvom se audio pojačalu radi, koje snage i u kojoj klasi radi. Ovisno o tome, kvaliteti koju očekuješ, i naravno, o financijama, mogao bi ti predložiti adekvatno napajanje.

Samo ilustracije radi, ispravljač za pojačalo klase A prema preporukama nekih autora treba biti 5 puta jači od samog pojačala, dakle za pojačalo snage 25W, trafo i ostale komponente trebaju moći isporučiti 125VA!
Stabilan rad kompletnog audio pojačala zasniva se na stabilnom radu ispravljača, iako se najčešće ispravljač kao komponenta sustava zanemaruje i na njemu se najviše štedi... i onda pojačalo oscilira, bruji...
Momak

Post by Momak »

Rec je o pojacalu 2*32W koje pravim sa TDA2050 (naravno sa dva TDA2050 posto je rec o stereu). To je HiFi pojacalo klase AB. Video sam negde na internetu da treba trafo 120VA i +-25V, ali ne tvrdim da je to i tacno. Mislio sam da prema ovoj semi koju sam prilozio i ja tako napravim napajanje, ali ako ti imas neku bolju preporuku, rado cu je uzeti u obzir. Inace sam pocetnik. Hvala!
jazz

Post by jazz »

Ako se radi o TDA2050, onda je bolje da pročešljaš web vezano za pojam "gainclone". Možeš ići na minimalizam (2 kond od 1200uF po kanalu), na regulirano napajanje (npr. http://www.shine7.com/audio/gainclone.htm) ili nešto između (carlosfm).
Shenda

Post by Shenda »

Momak wrote:Rec je o pojacalu 2*32W koje pravim sa TDA2050 ...
Pa tako kaži! :roll:

Dakle... TDA2050 je, začudo, jedini IC iz te serije koji kako-tako zna svirati, za razliku od 2030 i 2040 koji definitivno nemaju sluha! :(
Ako možeš nekako do LM1875 možeš dobiti čak i bolji zvuk, uz nešto manje snage! Šema spajanja i pločica su potpuno jednaki! :wink:

25V je apsolutni maximum za TDA2050, i nije lijepo tjerati ga do granica, pa bih ja poslušao data sheet i za teret od 8 ohma obezbjedio urednih +/- 22V, što se elegantno dobije od 17-0-17 trafom od kojih 150VA, a može i 200VA, a kondi neka budu 10 000uF. Diode... MUR820 ili bolje... Šema ona koju si predložio!
Ne vidim razloga za stabilizirano napajanje jer kvaliteta audio pojačala ne opravdava dodatni izdatak...
...i da... ne očekuj neku vrhunsku kvalitetu - TDA nije vrhunski čip! :(
dino_kc

Post by dino_kc »

Bilo mi je jedan dan dosadno i imao sam taj IC TDA2050 pa sam izradio jedan kanal. Kvaliteta-užas. Nema ni taj baš nešto sluha..
"cuksi" -> "dino_kc"
jazz

Post by jazz »

Ako se radi o ampu baziranom na chip-u, TDA2050 je više nego OK (u pogledu kvalitete zvuka). Jedina mana mu je relativno mala snaga (slično je i sa LM1875). To što ga netko ne zna potjerati da prosvira kako treba nije problem chip-a, nego onoga tko se s njim zabavlja.

carlosfm verzija napajanja...
http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TD ... Amplifier/
Momak

Post by Momak »

Zelim da napravim pojacalo za dva zvucnika od 35W pa da li vi imate mozda jos koju ideju pored tda2050 i lm1875, posto mi bas i nije dostupan. Drugo pitanje jeste da li bih ja mogao koristi za napajanje jedan ispravljac koji se koristi za napajanje halogenki, izlaz je DC, 12V (koje bih posle pretvorio u +-22 ili koliko je vec potrebno), snaga je 150W (ili mogu nabaviti i od 200W) posto mi ta verzija izadje puno jeftinija. Ovaj ispravljac je 15, 20 E, a onako samo trafo je 35E.
jazz

Post by jazz »

Gledaj, možeš ti uzet i 12V DC sa jednog/dva PC switch napajanja, i radit će s njima TDA2050/LM1875 bez problema, ali to nije to. Ako su ti financije problem, rabljeni trafo, izvađen iz nekog pokidanog uređaja, bit će sasvim ok, i jeftiniji od ovoga što spominješ. Ako je napon malo veći/manji, namota se par navoja žice u istom/suprotnom smjeru i skine/doda se koji volt, ako treba.

LM3875 je jači, i može dosta dobro potjerati zvučnike. Pročešljaj malo web sa pojmom "gainclone".

Ne znam koja ti je lokacija, ali TDA2050/LM1875/LM3875 se mogu u Hrvatskoj kupiti u trgovini.
Momak

Post by Momak »

Ja sam iz Srbije, iz Subotice, a u ovoj propaloj drzavi malo sta se moze kupiti, sem u Beogradu, mada i tamo nije bas neki izbor. Sto se tice napajanja to sam pitao da li moguce sa onim, posto izadje dosta jeftinije, ali nije mi bas ni cilj ustedeti 10, 15E pa dobiti neku boflu od pojacala.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Imas i u subotici maloprodaju/veleprodaju elektronskog materijala.
Trenutno ne mogu da se setim kako se zove, ali pronjuskaj i naces...
Momak

Post by Momak »

Ima prodavnica u Subotici, ali nema bas stvari da se kupi. A nije li LM3875 malo jak za zvucnik od 35W? Ili se smanji snaga (ili voltaza) na ulza, pa bude i manji izlaz? Pocetnik sam, pa se ne kontam bas u sve.. :oops:
jazz

Post by jazz »

Još da dodam link na Pedjino razglabanje u vezi reguliranog napajanja za LM3875...

http://myweb.tiscali.co.uk/nuukspot/dec ... pplies.htm
jazz

Post by jazz »

Momak wrote:Ima prodavnica u Subotici, ali nema bas stvari da se kupi. A nije li LM3875 malo jak za zvucnik od 35W? Ili se smanji snaga (ili voltaza) na ulza, pa bude i manji izlaz? Pocetnik sam, pa se ne kontam bas u sve.. :oops:
Slušao sam pojačalo od 10W RMS-a (cijevi), koje je tjeralo zvučnike od 200W. Slušao sam i pojačalo 150W RMS-a (tranzistori A klasa), koje je tjeralo zvučnike od 100W. Obe kombinacije su radile OK.

Ako je pojačalo znatno jače od zvučnika, i otpiliš ga do jaja, moguć je ka-bum efekt. Ako imaš imalo osjećaja skužit ćeš koga i koliko boli, odnosno gdje su granice zavisno od kombinacje. :roll:
Momak

Post by Momak »

Ok, sad sam pretresao google i ono sto bi mogao da napravim, a sto mislim da su ok su:

2X30W sa STK465
http://www.electronica.ro/audio/STK465.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

35W BRIDGED sa TDA2030
http://www.elektropage.com/default.asp?tid=739" onclick="window.open(this.href);return false;

40W sa TDA1514A
http://romux.com/projects/electronics/4 ... ng-tda1514" onclick="window.open(this.href);return false;
THD za ovaj treci na 32W je manji od 0.0032%

sve snage su za zvucnik(e) od 8Ω.

Ovo su potencijalne seme za koje mogu nabaviti delove. Sta bi mi vi preporucili? :D
Shenda

Post by Shenda »

TDA2050! :roll: :wink:

Sasvim uredno radi, jednostavna šema spajanja koju nađeš u data sheetu ->
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A2050.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... čak i nacrt pločice!

Sad, ovo se može shvatiti kao preporuka za TDA2050, ali i kao šamar Yamahi, ali taj sam IC vidio u jednom 50W gitarskom pojačalu navedene firme! :lol:

Nemoj se zekiti sa kojekakvim napajanjima... napravi kako treba (i kako sam ti napisao, a možeš i ono carlosfm - bolje!), i uživaj!
Momak

Post by Momak »

Shenda, ja cenim tvoj odgovor, ti se prosto kontas u elektrotehniku, kao i mnogi koji su ovde pisali. Ja jedino sto sam pravio jeste pojacalo sa TDA2003 i zvuk je ok, pa sam mislio da ce i 2050 biti ok, posto je slican, samo sto moze izvuci vecu snagu. Ako cu vec dati 3500 din na trafo onda mi nije problem dati 500 din vise na neko bolje IC. Ako vi smatrate da 2050 bas i nije dobar, ja vam verujem, pa sam mislio mozda da ipak radim sa TDA1514, pa samo pitam za misljenje.
Shenda

Post by Shenda »

E sad... najbolje bi bilo da napraviš oba, pa vidiš koje ti se više sviđa! :lol:

Ja sam, pored ostalih pojačala, radio i pojačala sa oba navedena IC-a. 1514 je nešto jači, i ima nekako "šupalj", metalni zvuk, dok je 2050 nekako prirodniji, topliji... oba pojačala slušana su na istim zvučničkim kutijama, i to na nekoliko različitih sistema, sa istim izvorima signala.
Obično kad testiram neko novo pojačalo i kad želim da ga poredim sa drugima, onda to uvijek radim na istim konfiguracijama, jedino tako komparacija ima smisla!

Kad bi ja birao, izabrao bi 2050. Razlike između ta dva IC-a su sitne, ali ipak čujne.

Opet napominjem da i napajanje, razmještaj elemenata na pločici, ožičenje (posebno masa!), ima veliki uticaj na konačni rezultat! Vrhunsko pojačalo sa slabim napajanjem neće moći pokazati sve što može i zna, a loše ožičenje može upropastiti dane (i noći!), strpljivog rada!
jazz

Post by jazz »

Momak wrote:Shenda, ja cenim tvoj odgovor, ti se prosto kontas u elektrotehniku, kao i mnogi koji su ovde pisali. Ja jedino sto sam pravio jeste pojacalo sa TDA2003 i zvuk je ok, pa sam mislio da ce i 2050 biti ok, posto je slican, samo sto moze izvuci vecu snagu. Ako cu vec dati 3500 din na trafo onda mi nije problem dati 500 din vise na neko bolje IC. Ako vi smatrate da 2050 bas i nije dobar, ja vam verujem, pa sam mislio mozda da ipak radim sa TDA1514, pa samo pitam za misljenje.
Pa patka mu dače, tko kaže da 2050 nije dobar. :azdaja:

Ako je 3875 nabavljiv, i spreman si potrošiti više love, uzmi njega. Ako ne, onda 2050.

Daj malo više para za napajanje, novi toroidni trafo (200VA), i to je to. Kada te napravljeno pojačalo više ne bude interesiralo, napajanje možeši iskoristiti za bilo koje whatever pojačalo koje u budućnosti misliš radit. Znači, trafo sigurno baciti nećeš.

I da ne bude nejasnoća. Amp složen kako treba sa 3875 dere entry level Rotel/Nad klasu bez problema.
Momak

Post by Momak »

Ok, hvala na svemu :D a sad da se vratim na napajanje, posto cu raditi sa 2*32W sa TDA2050, ovde sam nacrtao napajanje: http://i52.tinypic.com/oihmvl.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; i da li je ok? i zanima me da li postoji neka formulica po kojoj se racuna koliko na sekundaru trafoa treba da bude voltaza da bi bila posle prelaska u jednosmernu bila +-22 ili koliko je to vec u nekim drugim situacijama potrebno. Znam da je Shenda u ranijim postovima napisao kolika bi trebala biti, ali me zanim kako se to inece racuna.
Post Reply