Pinball kontroler

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
laufer
Posts: 2
Joined: 31-03-2011, 10:14
Location: Sarajevo

Pinball kontroler

Post by laufer »

Pozdrav ljudi,

Prije nego što postavim pitanje želio bih naglasiti da se nikada do sada nisam susretao sa "uradi sam" poduhvatima koji zahtjevaju povezivanje, spajanje ili slične poduhvate na elektroničkim komponentama. Ne ponosim se time, ali budući da moja životna profesija nema nikakve dodirne tačke sa elektronikom, šta je tu je, ostalo mi je da se registrujem ovdje i postavim par pitanja u nadi da će se naći neka dobra duša da pritekne u pomoć / objašnjenje.

Eh da krenem redom...
Strašan sam zaljubljenik u flipere, igrao sam ih do iznemoglosti kroz mladost, no kao što svi znaju ta "pinball kultura" polako izumire i rijetkost je da se, kod nas u BiH, mogu pronaći fliper mašine za igranje.
Ponukan tom činjenicom odlučio sam da makar donekle priuštim sebi taj ugođaj i napravim pinball kontroler. Simulaciju na PC-u odrađuje pinball emulator pod imenom Visual Pinball
Na što konkretno mislim pogledajte i sami:

http://www.nanotechent.com/images/pw-product.jpg
http://galapemy.com/pinball/wp-content/ ... wizard.jpg

Iako postoji mogućnost kupovine ove sprave, shipping ovog malog "ormarića" iz USA nije nimalo jeftin, tako da me dođe skuplja pita nego tepsija. Alternativa je sistem uradi sam.

Prije nego što sam se bacio u izradu projekta, malo sam istraživao i naletio na IPAC2 ( http://www.ultimarc.com/ipac1.html" onclick="window.open(this.href);return false;) . IPAC2 je komadić hardware-a koji se putem USB-a kači na PC i omogućava mi da preko njega povežem arkadne dugmiće na PC. Dugme ili "Arcade Pushbutton" kako po internetu naziv kruži, možete vidjeti http://gremlinsolutions.co.uk/products/ ... uttons.htm. Dugme sadrži mikroprekidač oko čijeg spajanja se ova čitava priča i vrti. :)


Ako sam previše iskomplikovao u gorenavedenom postu, isto možete vidjeti na ovom YouTube videu http://www.youtube.com/watch?v=hAvpfyp3Beo" onclick="window.open(this.href);return false; gdje čovjek objašnjava kako se dugmići spajaju na IPAC. (preskočite uvod do 3:12 min.)

Eh sada, da li mi neko može objasniti gdje u Sarajevu mogu nabaviti tzv crimp connectors (ili kako se to kod nas već zove, naručio bih iste direktno ali još uvijek ne znam potrebne dimenzije), http://www.gremlinsolutions.co.uk/produ ... pack50.htm i žicu koja mi je potrebna da dugme (mikroprekidač ili kako se već zove kod nas) povežem sa IPACom. Koju žicu da koristim i da li mogu jednostavno na mikroprekidač direktno povezati žicu bez "crimp" konektora na onaj fazon "skini izolaciju i žicu namotaj na prekidač" ?

Imajte strpljenja ako su pitanja početnička. Ja stvarno nemam blage o elektronici i ovoj vrsti posla i svaka pomoć/ savjet o kupovini i spajanju će mi dobro doći. ;)
User avatar
gurko
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 241
Joined: 18-03-2011, 19:28
Location: Srednja BiH

Re: Pinball kontroler

Post by gurko »

Pozdrav
Neznam s kakvim budzetom raspolazes, ali ako nije nesto pretjerano limitiran, mozda bi mogao naci negdje povoljan fliper za relativno malu cijenu (vjerujem do 1000 KM da bi se mogao naci). :shock:

Ako ti je budzet ogranicen, solucija ti nije losa. Naravno, racunaj da ces morati napraviti kutiju, malo tezu da imas nakakav osjecaj da stojis ispred flipera, i naravno neces ga moci tiltovati ... sto mozda i nije neki problem.

Sto se tice ovih "crimp" konektora ... ja mislim da ces ih u narodu, a i u prodavnicama, naci kao "stopice". A naci ces ih u svakoj prodavnici elektro materijala. Usput kupi si i klijesta za njih da se ne bi mucio kombinirkama. Mislim da za ove mikro prekidace idu standardne stopice od cca 5mm.

U svakom slucaju ... puno srece.
laufer
Posts: 2
Joined: 31-03-2011, 10:14
Location: Sarajevo

Re: Pinball kontroler

Post by laufer »

Hvala gurko na savjetima. Potražit ću ovih dana adekvatnu žicu i stopice. Usput, dobro si me napomenuo za kliješta - bez alata nema zanata. :)

Što se drvenog kućišta tiče, na to sam već mislio tako da sam odredio dimenzije koje su mi potrebne (61x26x18) sa debljinom ploče oko 2 mm što bi trebalo biti dovoljno da dobijem na masivnosti / težini za koliko-toliko dobar osjećaj pod rukom.

Budžet mi je, nažalost, ograničen da bih si priuštio pravu pinball mašinu, ali visual pinball u kombinaciji sa ovim kontrolerom bi trebao biti jedna prilično dobra alternativa na kojoj mogu vrtiti skoro pa svaki stol.

Ako ovaj projekat uspije sljedeće na što ću se baciti je izrada pinball kabineta na ovaj fazon http://www.youtube.com/watch?v=F_ILihnUCMc" onclick="window.open(this.href);return false; - srce svega čine tri lcd-a ((46"/30"/19"). 46" za ploču, 30" za pozadinsko staklo i 19" za dmd/scoreboard. ) smještena u "kutiju" koja je identična sa klasičnim fliper mašinama.

U svakom slučaju, objavit ću pokoju sliku kako projekat bude napredovao.

Hvala još jednom za sugestije, pozivam i ostale da ubace kakav komentar ako imaju kakav prijedlog. ;)
Post Reply