Pozdrav svima,
Ovako imam jedan zadatak a to jeste da regulisem temperaturu u prostoriji sa PLC-om vec navedenim u naslovu.
Ovaj PLC ima svoj program koji sluzi za programiranje LOGO!soft Comfort i sad problem je sto ne znam koji ce mi sklop poredit dvije vrijednosti znaci ulaznu i zadatu. Ako neko od vas zna kako se to radi u ovom programu bio bih mu zahvalan.
PLC LOGO!soft
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: PLC LOGO!soft
ako je to onako skolski onda predvidis da ti je neki Q1 (izlaz) senzor temperature koji ce se aktivirat ako je temperatura npr. presla 30°C, i sada u programu uzmes ulaz ondnosno I1 i nazoves ga kao Q1 tj. aktivirat ce se kad se aktivira Senzor Q1, i onda ga spojis na sta god zelis, da ti pali, gasi i sl.
Ja sam ti ovo napisao kao leader funkciju
Ja sam ti ovo napisao kao leader funkciju
Budi malo konkretniji.
Koliko znam LOGO ima samo digitalne O/I, kako misliš mjeriti temperaturu ?
Koliko znam LOGO ima samo digitalne O/I, kako misliš mjeriti temperaturu ?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
zato sam ga pitao jeli školski, jer ako je onda moze predpostavljat sta god oce
Ma da skolski je, ustvari uzeo bi se PT100 temperaturni senzor, i zadatak mi je samo napravit logiku, i znam kako treba izgledati to, ali nikako ne kontam ove parametre u LOGo!Soft comfort-u..
Profesor mi je kao pomoc reko da poristim PI Controller, al ovo unosenje parametara u samnom ovom programu je komplikovano.. Pokusat cu ovo sto je rekao @Cipi-Cips , pa javim za dalje.
Profesor mi je kao pomoc reko da poristim PI Controller, al ovo unosenje parametara u samnom ovom programu je komplikovano.. Pokusat cu ovo sto je rekao @Cipi-Cips , pa javim za dalje.
Da Pt1000 je standardan hehe uvik se spomene, ajde provaj tako pa javi