Visokonaponski električni generator

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
miki12

Visokonaponski električni generator

Post by miki12 »

Već neko vrijeme imam želju da si napravim generator koji će mi moći služiti kao stabilan i jak izvor energije i za velika trošila.

Ideja mi je napraviti visokonaponski generator koji ima napon barem 1kV.
Signal ne treba biti posve sinusan, kao što ni frekvencija ne treba biti baš točno 50Hz.
Napravio bih si i transformator koji će spuštati napon na 60V i ispravljač koji stabilizira napon na 60V istormjerno (5x12V akumulatori).
Kupit ću si mrežni inverter koji podiže napon na 220V~ 50Hz.

Generator će biti trofazni (2x3 faze), što znači 6 statorskih zavojnica, kao na slici.
Rotor čine 2 neodimijska magneta dimenzija 4x4x1 cm.
Rotor ima promjer od 10 cm.
Zavojnice na statoru su duge 40 cm, a površina presjeka željezna jezgre je 4x4 cm (željezna jezgra je šuplja).

Zavojnice ću namotati od bakrene žice debljine 0,25mm2, lakom izolirane (ili možda 0,13mm2).

Sada mene zanima koliko namotaja žice moram staviti na statore da dobijem 1kV napona?
Cipi-Cips
Pravo uznapredovao :)

Re: Visokonaponski električni generator

Post by Cipi-Cips »

Pokusaj preko ovoga:

http://www.6pie.com/faradayslaw.php" onclick="window.open(this.href);return false;
miki12

Post by miki12 »

hvala.

izračunao sam da bih trebao napraviti 10'000 namotaja.
To mi je malo previše.

Prema ovoj formuli:

N=-(U*t)/(B*A)

vidim da mogu smanjiti broj namotaja ako povečam frekvenciju (vrijeme će se skratiti).

Sada barem znam odakle da počnem.
Proči će još dosta vremena prije nego što počnem praviti taj generator, ali sam sada miran, jer znam da je moguće.
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

Ja mislim ako koristis dva magneta da isto tako onda podjelis sa 2, pa bi ta vrijednost od 10 000, bila 5 000, ali nisam ti SIGURAN za to :)
miki12

Post by miki12 »

Ti misliš da je gustoča magnetskog toka (B) duplo veča kad imamo 2 magneta.
Ima smisla ali neznam sa sigurnošču.

Magnetizam nikada nisam posve shvatio.
Pravo pitanje je dali se išta poduplava ako stavim 2 magneta i što se to točno poduplava?

B [T] - Gustoća magnetskog toka
H [A/m] - Jakost magnetskog polja
O [Wb] - Magnetski tok
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Prouči formule koje idu uz magnetizam ( elektromagnetizam) i otkrices. Zar nije jednostavnije raditi generator koji radi nizi napon pa ga potom transformisati na visi ako je takav potreban iz bilo kog razloga. Visoki naponi na generatoru zahtijevaju dodatne stvari kao sto su: kvalitetnija izolacija,dodatno mehanicko ucvrscivanje namotaja, zastita od vlage...
Post Reply