U jezgro transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
U jezgro transformatora
pozdrav za forum htio bi namotati jedan jedan transformator ali me buni proracun presjek jednog stuba je 22.80cm2 drugi isto dali se oni saberu i napravi proracun ili senapravi proracun jednog stuba pa se popolove namotaji i jos smjer motanja dali se oba stuba motaju u istom smjeru neznam dali sam dobro objasnio ali bi bio puna zahvalan na pomoci
Re: U jezgro transformatora
ne sabiiraju se....presjek jezgre ti je tih 22.8cm2 i prema tome racunas sve ostalo.
namotaj mogu da budu svaki na svom stubu ili oba na istom...smjer motanja nije vazan,ako imas samo primar i sekundar ,ako imas vise skundara pa ih zelis spajati medjusobno onda moras sve motati u istom smjeru
namotaj mogu da budu svaki na svom stubu ili oba na istom...smjer motanja nije vazan,ako imas samo primar i sekundar ,ako imas vise skundara pa ih zelis spajati medjusobno onda moras sve motati u istom smjeru
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
predpostavljao sam da je tako ali ma buni imao sam jedan ruski trafo presjeka 10cm2 po jednom stubu primar je bio namotan po proracunu za 20cm2 495 navoja podjeljeno na 2 dva stuba po 247.5 spojen u seriju molio bih teda mi ti proracunas za ovaj trafo jedan je stub 22.8 cm2 primar220v sek.24v struja max
ne sjecam se bas formula...evo ovdje na forumu je netko postavio ovaj link na
program za proracun....http://www.sklaic.info/electronics/transformer/" onclick="window.open(this.href);return false;
sjecam se da je jednostavni proracun bio
n=45/Q n-broj navoja po voltu Q-presjek jezgre u cm2
snaga koju trafo moze da prenese je Q2
struju u primaru i sekundaru izracunas po omovom zakonu
d=korijen iz I/2 I struja kroz zicu d -promjer zice....mozda sam se negdje i zeznuo ...bilo je davno
program za proracun....http://www.sklaic.info/electronics/transformer/" onclick="window.open(this.href);return false;
sjecam se da je jednostavni proracun bio
n=45/Q n-broj navoja po voltu Q-presjek jezgre u cm2
snaga koju trafo moze da prenese je Q2
struju u primaru i sekundaru izracunas po omovom zakonu
d=korijen iz I/2 I struja kroz zicu d -promjer zice....mozda sam se negdje i zeznuo ...bilo je davno
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf