Zaštita od zamjene polova
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Zaštita od zamjene polova
kako najjednostavnije zaštiti ispravljač od zamjene polova prilikom punjenja akumulatora???
Što reći?
Re: Zaštita od zamjene polova
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Može objašnjenje kako diodom? Spojiti ju između plus i minus pol izvora? A ova shema je li to sigurno da mi ispravljač neće crknut? Jer pravljen je od napojne.
Što reći?
Znači u seriju; između ispravljača i potrošača
Dovoljan je samo jedan; i to pravilan smjer
Hmmm... ako na minus stavim da ima propusno polarizirana od potrošača prema izvoru, ne razumijem kako će to zaštitit, a ako stavim kontra, mislim da neće raditi. isto je i sa plus polom. Može samo neko kratko objašnjenje?
Što reći?
nemoze dioda
jedino izmedju plusa i minusa sto blize stipaljkama i prije brzog osiguraca tako da kad se okrene polaritet struja ide blizim putem preko diode na osigurac i spaljuje ga
dioda treba imat sto manji otpor i trebala bi bit jaca od osiguraca
jedino izmedju plusa i minusa sto blize stipaljkama i prije brzog osiguraca tako da kad se okrene polaritet struja ide blizim putem preko diode na osigurac i spaljuje ga
dioda treba imat sto manji otpor i trebala bi bit jaca od osiguraca
A može li ona shema. Jer imam jedan rele koji bi mi mogao poslužiti?
Što reći?
pa nebi je okacio bez komentara da nemoze
tu bar nemoras mjenjat osigurac
EDIT: zaboravio sam napisat da se akumulator spaja na ULAZ, a punjac na IZLAZ
tu bar nemoras mjenjat osigurac
EDIT: zaboravio sam napisat da se akumulator spaja na ULAZ, a punjac na IZLAZ
Pregledao sam rele i kada je u bez naponskom stanju, vodi kroz 4 kontakta, znači ulaz i izlaz za jedan pol i isto za drugi, a kada dobije napon prebaci se na druga dva izlaza dok prva dva postaju otvorena i nema protoka. Kad ponovo dođe u beznaponsko stanje gase se oni koji vode dok je el.mag. pod naponom a pale ona prva dva. Može li takav relej?
Što reći?
ja sam u neki ispravljačima vidio da su metali diodu između plusa i mase, točnije katoda na masu dok je anoda na plusu, čemu tako nešto služi?
@ivane
kolko sam ja tebe razumio ti si upravo opiso relej koji je na shemi
2 radna kontakta, 2 NO kontakta i 2 NC kontakta
@mega162
citaj pazljivije pa ces znat cemu to sluzi
kolko sam ja tebe razumio ti si upravo opiso relej koji je na shemi
2 radna kontakta, 2 NO kontakta i 2 NC kontakta
@mega162
takav spoj je kratki spojizmeđu plusa i mase, točnije katoda na masu dok je anoda na plusu
citaj pazljivije pa ces znat cemu to sluzi
anoda ide na minus, katoda na pluskizbaja wrote:kad se okrene polaritet struja ide blizim putem preko diode na osigurac i spaljuje ga
http://i.imgur.com/M0Uv0.png" onclick="window.open(this.href);return false;
evo, čemu služi ta dioda?
evo, čemu služi ta dioda?
Je li točna ova moja teorija:
Akumulator ide na "ULAZ" a ispravljač ide na izlaz. Kada spojimo akumulator pravilno dioda je pravilno polarisana i propušta struju prema releju koji na kraju zatvara NO kontakte i ispravljač počinje da puni. Ako akumulator spojimo pogrešno, zamjenjujuči im polove tad je jedna dioda nepropusno polarizirana tako da nema protoka struje prema drugom polu i No kontakti ostaju NO.
Akumulator ide na "ULAZ" a ispravljač ide na izlaz. Kada spojimo akumulator pravilno dioda je pravilno polarisana i propušta struju prema releju koji na kraju zatvara NO kontakte i ispravljač počinje da puni. Ako akumulator spojimo pogrešno, zamjenjujuči im polove tad je jedna dioda nepropusno polarizirana tako da nema protoka struje prema drugom polu i No kontakti ostaju NO.
Što reći?
tocna jekizbaja wrote:EDIT: zaboravio sam napisat da se akumulator spaja na ULAZ, a punjac na IZLAZ
dioda paralelno sa spulom sluzi samo za njenu zastitu od induktivnog napona, a dioda spojena u seriju sa spulom odreduje dali ce relej uklapat ili ne, ovisno kako je akumulator spojen, pravilno ili pogresno
@mega
po meni je to je samo za upijanje spiceva
razmisli logicki kako bi se sklop ili akumulator zastitio pomocu te diode
akumulator nikak