Ekplodirala komponenta unutar napojne...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Ekplodirala komponenta unutar napojne...
Moj problem (zapravo i ne baš moj nego od susjeda) je u napojnoj jedinici koja je služila za punjenje akumulatora, pokretanje nekih sitnih aparata... Prilikom punjenja akumulatora došlo je do eksplozije, nakon rasklapanja primijetio sam dvije stvari, jedan elektrolitski kondenzator je se naduvao, izvadio sam ga i nije pokazivao nikakav kapacitet na mom instrumentu, zamijenio sam ga sa jednim ispravnim, alii... postoji jedan drugi problem, postoji jedna komponenta koja je eksplodirala. Ona izgleda ovako http://img840.imageshack.us/i/ceramiccapacitor.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sad svi kad vide sliku reći će pa to ti je keramički kondenzator baš si glup ostavi se ti tog posla ITD... Alii... Ja mislim da to ipak nije kondenzator je ga google ne smatra za takvog. Ta komponenta se nalazi odmah na ulazu na pločici napojne, nakon onog konektrora i prekidača prvo ide taj dio a preko njega ide na osigurač i dallje to ide preko zavojnice gretza i onda dalje već znate kako to ide... Mene zanima dal itko zna za što to služi i da li je moguće nabavit ga negdje, i zbog čega je došlo do eksplozije da nije još nešto u pitanju. Ali sumljam na jednu stvar, ispitao sam gretz i ustanovio da svaka dioda provodi u svakom smijeru... Najvjerovatnije da je to uzrok...
Radi se o LC-B300ATX napojnoj a komponenta nosi oznaku SCK 082 zelene boje D:
Sad svi kad vide sliku reći će pa to ti je keramički kondenzator baš si glup ostavi se ti tog posla ITD... Alii... Ja mislim da to ipak nije kondenzator je ga google ne smatra za takvog. Ta komponenta se nalazi odmah na ulazu na pločici napojne, nakon onog konektrora i prekidača prvo ide taj dio a preko njega ide na osigurač i dallje to ide preko zavojnice gretza i onda dalje već znate kako to ide... Mene zanima dal itko zna za što to služi i da li je moguće nabavit ga negdje, i zbog čega je došlo do eksplozije da nije još nešto u pitanju. Ali sumljam na jednu stvar, ispitao sam gretz i ustanovio da svaka dioda provodi u svakom smijeru... Najvjerovatnije da je to uzrok...
Radi se o LC-B300ATX napojnoj a komponenta nosi oznaku SCK 082 zelene boje D:
Što reći?
Re: Ekplodirala komponenta unutar napojne...
Da ne prevodim. Snađi se. Sam si rekao da je SCK053
Блок питания LCT 350W MAX (2)
Блок питания выполнен на основе микросхемы S494P ("семейство" TL494), он поступил в ремонт с заявленным дефектом "не включается". В ходе проверки, на плате ATX-001 LCT-001 REV:A, выявлены неисправные элементы: двухобмоточный дроссель фильтра сетевого напряжения LF2, керамический конденсатор C3 222-1kV (конденсатор "пробит", с повреждением корпуса), NTC-термистор SCK053 (также имеет повреждённый корпус), предохранитель F1 F5AL250V. После замены дросселя (взят с неисправной платы другого блока питания), конденсатора, точнее говоря, были заменены оба т.н. Y-конденсатора C3, C4 на специально предназначенные для этой цели элементы, термистора (применён SCK082), предохранителя, а также пропайки платы, работоспособность блока была восстановлена.
P.S. Другой материал по ремонту блока этой модели, можно посмотреть здесь.
Блок питания LCT 350W MAX (2)
Блок питания выполнен на основе микросхемы S494P ("семейство" TL494), он поступил в ремонт с заявленным дефектом "не включается". В ходе проверки, на плате ATX-001 LCT-001 REV:A, выявлены неисправные элементы: двухобмоточный дроссель фильтра сетевого напряжения LF2, керамический конденсатор C3 222-1kV (конденсатор "пробит", с повреждением корпуса), NTC-термистор SCK053 (также имеет повреждённый корпус), предохранитель F1 F5AL250V. После замены дросселя (взят с неисправной платы другого блока питания), конденсатора, точнее говоря, были заменены оба т.н. Y-конденсатора C3, C4 на специально предназначенные для этой цели элементы, термистора (применён SCK082), предохранителя, а также пропайки платы, работоспособность блока была восстановлена.
P.S. Другой материал по ремонту блока этой модели, можно посмотреть здесь.
A možda ti i ova shema nešto pomogne:
http://www.smpspowersupply.com/ATX_powe" onclick="window.open(this.href);return false; ... ematic.pdf
ili ovo
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=926" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.smpspowersupply.com/ATX_powe" onclick="window.open(this.href);return false; ... ematic.pdf
ili ovo
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=926" onclick="window.open(this.href);return false;
to zeleno sta ti je eksplodiralo je NTC
grec nije uzrok nego su ti 99% vrisnuli sviceri zbog kojih je vrisno grec i ntc jer je osigurac bio spor (pretpostavljm da je citav jer nisi to napiso)
da bi sviceri vrisnuli sekundar mora vuc jaku struju tako da ti je i na sek nesto otislo posto se nije upalila zastita i ugasila napojnu (provjeri diode)
grec nije uzrok nego su ti 99% vrisnuli sviceri zbog kojih je vrisno grec i ntc jer je osigurac bio spor (pretpostavljm da je citav jer nisi to napiso)
da bi sviceri vrisnuli sekundar mora vuc jaku struju tako da ti je i na sek nesto otislo posto se nije upalila zastita i ugasila napojnu (provjeri diode)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Ako može još samo objašnjenje što su "sviceri" ime me asocira na nešto ali nisam siguran. To znači da moram i trafo da mijenjam??? A zašto bi NTC bio tu ne razumijem... Valjda bi trebao biti u sredini pa da promijenom otpora pali ili gasi ventilator ovisno o temperaturi ili nešto slično... Da li bi to radilo kada bi jednostavno premostio taj NTC (kada bih ga samo izbacio i vodio direkt) ???
Što reći?
Kod mene je ovakva situacija http://img811.imageshack.us/i/beznaslovax.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Što reći?
evo iznova link u dva dijela
http://www.smpspowersupply.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ATX_power_supply_schematic.pdf
http://www.smpspowersupply.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ATX_power_supply_schematic.pdf
Hvala sad sam se snašao nakon što sam dobio informaciju da je to NTC
Što reći?
sviceri su u zargonu svicing tranzistori, u napojnim najcesce mje13007 i 2sc4242
ntc sluzi da ogranici struju kad se ona 2 najveca kondenzatora pune
mozes ga premostit al stavi jace diode na grc jer ih ionako moras mjenjat
provjeri te tranzistore i diode na sekundaru i sve sumnjive elektrolite
to se moglo dogodit ako ti je susjed zamjenio polove kad je spajo napojnu sa akumulatorom
onda 100% rikava
ntc sluzi da ogranici struju kad se ona 2 najveca kondenzatora pune
mozes ga premostit al stavi jace diode na grc jer ih ionako moras mjenjat
provjeri te tranzistore i diode na sekundaru i sve sumnjive elektrolite
to se moglo dogodit ako ti je susjed zamjenio polove kad je spajo napojnu sa akumulatorom
onda 100% rikava
Znači imat ću posla preko vikenda, stavit ću dotov gretz od 30A milslim da će bit dovoljno pa ako bude radilo onda ćemo tražit jače diode, samo je jedan elektrolit bio sumljiv 1000uF 10V i stavio sam novi 1000uF 14V ali to nema veze, svi ostali mi odlično izgledaju... Diode i ostali kondenzatori nisu problem to ću lako provjeriti, ali bi htio jedan savjet ako nije problem kako vi provjeravate tranzistore, Instrumentom pa preko onog polja za diode ili onim što ima na istrumentu za tranzistore i tako to (to još nisam koristio) Znači ako ima neka posebna tehnika koje je najbolja ili nešto...
Ja se izvinjavam aliiii... Nemam se kome drugo obratiti
Ja se izvinjavam aliiii... Nemam se kome drugo obratiti
Što reći?
taj 1000uF/10V je vjerovatno na vodu +5sb (ljubicasta zica) i nebi trebo imat veze sa ovim problemom
ti trnzistori su bez diode i mozes ih ispitat ommetrom
provjeri sve sto sam ti naveo i prije nego vratis ta dva tranzistora vrati sve ostalo i upali napojnu i vidi dali imas +5sb
onda vrati i tranzistore i probaj
ti trnzistori su bez diode i mozes ih ispitat ommetrom
provjeri sve sto sam ti naveo i prije nego vratis ta dva tranzistora vrati sve ostalo i upali napojnu i vidi dali imas +5sb
onda vrati i tranzistore i probaj
Aha... Dobro ja ću sve to pokušati u petak jer nije ta napojna kod mene, ispitat ću tranzistore, provjerit diode a za tu ljubičastu žicu nisam siguran uglavnom znam da je taj elektrolit bio 100% otišo. Ako uspijem javim vam, a ako ne uspijem onda se opet javim za pomoć.
Što reći?
Zasto se toliko gnjavis za napajanje koje se nabavi za 30kn rabljeno?
Recesija Nije to do mene... Ne bi ja ni popravljo jednostavnije je ovo što si predložio kupit novo aliii... Ljudi su takvi...
Što reći?
Pitanje nevezano za ovu napojnu. Da li netko ima shemu od HP-Q220PC3P napojne? Može se reć da mi hitno treba.
Što reći?
pogledaj ovdje, mozda sta nadjes