Odmah na pocetku isprike, jer znam i na svojim forumima kad mi dolaze ljudi, regaju se - pitaju nesto sto je sto puta vec postavljeno i sl. Malo, ali doslovce malo sam pretrazio forum no nisam nasao, pa cu postaviti pitanje, nadam se da nece biti problema...
Naime, maturant sam ove godine... I radim iz struke rad "upravljanje električnim uređajima pomocu računala. Da bi pojasnio vama o čemu se točno radi, evo ovdje sheme:
Shvatio sam otprilike kako to sve radi i sl. Ali imam problem kod upravljačkog programa kojeg trebam napisati primjerice u QBasicu. Da li ja uopće moram kupiti na shemi signal sa porta i na koji način ili ga samo moram poslati na port (u željeno vrijeme ili recimo pritiskom na neku tipku) pa da poteče struja sklopom?
Ne trebas "kupit" nikakv signal , to se vidi iz sheme ! onaj optocoupler je s diakom pa ti ne reba ni sinhro impuls s mreze .
Imas samo preko pina 9 ukljuci iskljuci diodu na optocoupleru ! 25==GND !
Znaci tvoj program treba samo postavljat 1 na pin 9 za ukopcat i 0 za iskopcat !!!
buco wrote:Ne trebas "kupit" nikakv signal , to se vidi iz sheme ! onaj optocoupler je s diakom pa ti ne reba ni sinhro impuls s mreze .
Imas samo preko pina 9 ukljuci iskljuci diodu na optocoupleru ! 25==GND !
Znaci tvoj program treba samo postavljat 1 na pin 9 za ukopcat i 0 za iskopcat !!!
A 25 mu sluzi za uzemljenje onda koje spajam na masu optocouplera?...
Pa jedinicu saljem putem paralelnog porta naredbom "OUT 888,255" ako se ne varam, a ako zelim nulu poslati, onda umjesto 255 napisem 0... Ako netko zna ili misli da grijesmi - neka me ispravi
DA 25 je GDN ide na katodu dione opocouplera !! pin 9 je signal ! ono FF ili 00 moze ali mozes i ovako vidi za pin9 koji je Data bit pa setiras trazeni bit [ pin9] naredbom OR + value a resetiras s 00 [ da sad ne postavljas masku] .
imas tu programiranje paralelnog porta za dos, linux i windowse. ja sam nekoc pravio u visual basicu za windowse kontrolu 8 ledica preko paralelnog porta i to je radilo.
problem je sto windows operativni sistemi bazirani na NT tehnologiji (windows NT, 2k i XP) ne dozvoljavaju da se direktno radi sa portovima, nego ih operativni sistemski nadzire, te u tom slucaju OUT komanda ne pomaze !!!
klasicna OUT komanda radi na starijim windows sistemima kao sto je wondows 98, 95 ...
ja sam se s tim zaje...ao pa znam, te ti ovo govorim iz iskustva, da ne gubis vrijeme kao ja... ako ces program raditi za novije windowse, moras pribjeci drugim metodama...
imao sam negdje i source code za visual basic, te ti mogu poslati ako budes zainteresovan...
eto ti primjer za LPT u VB 6.0!instrumentom lako izmjeris napone na pojedinom pinu, meni primjer bolje dode od bilo kakvog objasnjenja,pa ako bude od koristi!
10 CLS /BRISE EKRAN
20 OUT &H378,0 NA LPT SALJE NULU
30 IF TIME$ 19:45:00 GOTO 70 /PITA DA LI JE TO VREME AKO NIJE IDE DALJE
40 OUT &H378,1 /NA LPT SALJE 1
50 END /KRAJ
70 SLEEP 5 /ZAUSTAVLJA SE U TRAJANJU OD 5sekunde
80 OUT &H378,1
90 END
@muja ovaj program nije kompletan , tj. nisi definisao varijable , pretpostavljam da nisi htio pisati sve , ali da digi zna , ukoliko pokusa napisati sam program!
DiGi , javi se meni na pm za pisanje programa u basic-u, tj. kako hoces da ga napises , znam ponesto!
Otprilike sada, mislim da mi je to zadnja verzija programa... Ali mi nesto ne radi, ne razumijem u cemu je problem... Sutra ujutro izlazim na obranu rada, pa cu valjda proci. A i citao sam na netu da XP ne dozvoljava manipulaciju paralelnim portom...
Samo , prije kraja stavi melodiju da uljepsas program.
Umjesto komande "input" stavi komandu da odmah po pritisku na dugme izvrsi naredbu tj. bez pritiskanja entera , ja sam zaboravio koja je to naredba
Potrudio si se oko ovog , svaka cast
Dodaj tajmer , da se uredjaj ukljuci i onda iskljuci za onoliko vremena koliko korisnik unese!
MladaNada wrote:
Umjesto komande "input" stavi komandu da odmah po pritisku na dugme izvrsi naredbu tj. bez pritiskanja entera , ja sam zaboravio koja je to naredba
Ma nista posebno, trivijalno programiranje... Program ne radi pod Windows XP, ali mislim da bi trebao na 98-ici... Danas sam branio rad, obranio sa odličnim (5), stvarno jednostavno - nikakav problem... Rad mi ostao nazalost u skoli, profesor od mene to zahtijevao, da može pokazati ostalima kako to radi, ali eto... Mozda si jednom napravim takvo sto za vlastite potrebe, heh A njima u skoli, mentoru i ostalima iz struke odgovara ovako baš kako sam napravio, jedino su filozofirali kako bi oni spajali sada na to ne znam bojlere i sl. pa da se salju poruke mobitelom na mejl, sa mejla da komp cita poruku i da ukljuci bojler da se grije voda, ovo ono... Ali to su vec patenti