Polomljeni potenciometri-MOLIM ZA POMOC!

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
dinokamber

Polomljeni potenciometri-MOLIM ZA POMOC!

Post by dinokamber »

Pomagajte molim Vas. Ispao mi je sampler Akai Z4 i prilikom pada polomili su se potenciometri za master volume i REC IN. Gledano odozgo, na potenciometrima pise 10 3B i 50 3C. Proizvodjac je ALPS. Koliko mogu vidjeti radi se o stereo audio 10 K linearni i 50 K logoritamski. Pitao sam mnoge servisere, radnje koje prodaju komponente, i niko mi nemoze dati informaciju gdje da kupim ova dva potenciometra ili barem ovaj jedan od 10K za master volume jer mi i nije toliko potreban REC IN ili da se nekako prepravi plocica, bilo sta da se uradi samo da mogu ponovo da koristim ovaj uredjaj. Ne mogu da vjerujem da uredjaj koji kosta nekih 400 EUR polovan zbog ova dva mala potenciometra moram baciti u smece :(. Nisam elektronicar i nemam pojma o ovoj oblasti pa vas molim ako mi iko moze ikako pomoci da rijesim ovaj problem. Hvala i izvinjavam se na losim slikama jer su slikane sa mobitela. Pozdrav!
Attachments
slika2.jpg
slika2.jpg (22.92 KiB) Viewed 936 times
slika1.jpg
slika1.jpg (24.58 KiB) Viewed 936 times
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Polomljeni potenciometri-MOLIM ZA POMOC!

Post by nano »

vidi ovdje,kucista izgledaju slicno,osovinu mozes skratiti i turpijom obraditi da bude kao na tvojima

http://www.elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=141" onclick="window.open(this.href);return false;

a imasi u chipoteci
a mozes staviti i neki drugi i zicama ga spojiti na plocicu.
Za silu mozes premjestiti i onaj REC IN (ako je to onaj citavi na plocici) i staviti ga kao master pa probaj
kako se ponasa
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
dinokamber

Re: Polomljeni potenciometri-MOLIM ZA POMOC!

Post by dinokamber »

Hvala puno na odgovoru. Ovaj sto je citav na slici je ustvari od master volume (10k) i kod oba je bila iskrivljena osovinica. Nakon pokusaja ispravljanja osovinice, master krci i i zvuk je kao da ima distorziju i veoma je mala snaga na izlazu a ovaj drugi sto je bez osovinice, u njemu se vidi da je sve podrobljeno :(
Post Reply