Smanjiti napon 6V na 5V/12V na 5V - kako?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Kristijan
Pravo uznapredovao :)

Smanjiti napon 6V na 5V/12V na 5V - kako?

Post by Kristijan »

Dakle, pitanje je jednostavno:
Imam 4 baterije, ukupna voltaza je oko 6.3-6.5V. Kako bih taj napon mogao smanjiti na 5V?
7805 nebi radio kako spada jer sklop mora raditi i kad su baterije dosta prazne, pa je napon 4 baterija umjesto 6.3v svega 4V, a i radi se o 500mA a mjesta za hladnjak nemam.
Pokusao sam s diodama, spojio sam 5 4007 dioda u seriju na plus pol, dobio sam napon 5.5V. Dodam još jednu diodu, napon je 5.3V - pad napona na diodi je 0.2V :S.
Mislim, mogu ja spojiti 10 dioda 4007 serijski, ali mi je to opet glupo jer zauzima mjesta a i ne znam kako bi se to ponasalo kad bi napon baterija bio 4V.
Ima li neki jednostavniji nacin ili nesto?
U krajnjoj liniji, izbacit cu jednu bateriju pa ce napon biti 4.5-5V sto je idealno, ali onda bi mi ostalo jedno mjesto za bateriju neiskoristeno pa mi to bas nije zgodno, ako mogu nekako iskoristii 4 baterije i da mi pritom sklop dulje radi, bilo bi odlicno!

I durga stvar: trafo 6VA, 2 sekundara po 3VA, 9VAC. Nakon filtracije napona napon ce biti oko 12-15V. Sad bi ja taj napon trebao smanjiti na 5V stabilno, struja 500mA. Sklop će biti u maloj kutiji s 220V utikacem, tako da mjesta za neki veliki hladnjak nemam, a ne znam da li ce mali biti dovoljan da ohladi 7805 kako treba.
I kako mi trafo ima 2 sekundara, da li ja mogu spojiti paralelno te sekundare i tako dobiti, umjesto 2×3VA, 1×6VA trafo?

Te trece pitanje: sklop moze raditi na baterije ali i s ispravljacem. Kako napraviti da, kad se prikljuci ispravljac, isti nema nikakvog utjecaja na bateriju (paralelno su spojeni)?
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Smanjiti napon 6V na 5V/12V na 5V - kako?

Post by bob4 »

1. zener dioda
2. da (pazeći na smjer namota)
3. utičnica sa odvajačem (za priključak adaptera; 3 voda se spajaju)
VladoNK
Napredujem
Napredujem

Post by VladoNK »

Stavi dvije baterije paralelno :twisted:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ja cu samo na prvo pitanje da dam svoj komentar.
Kristijan wrote:U krajnjoj liniji, izbacit cu jednu bateriju pa ce napon biti 4.5-5V sto je idealno, ali onda bi mi ostalo jedno mjesto za bateriju neiskoristeno pa mi to bas nije zgodno, ako mogu nekako iskoristii 4 baterije i da mi pritom sklop dulje radi, bilo bi odlicno!
Sklop nece duze raditi ako je ta cetvrta baterija spojena u seriju sa ostale 3. Samo ces imati veci napon, a ne veci kapacitet.
Ti vjerovatno mislis na situaciju kada tih 6.5V polako opada do 5V pa mislis da ce ti to dati nesto dodatno vremena za napajanje uredjaja... Izbaci tu cetvrtu bateriju i to je to, manje ti treba elektronike za stabilizaciju napona kasnije.
Kristijan

Post by Kristijan »

bob4 wrote:1. zener dioda
2. da (pazeći na smjer namota)
3. utičnica sa odvajačem (za priključak adaptera; 3 voda se spajaju)
Mozes pojasniti ovo sa zenericom? Dakle, meni je potrebno da, ako je napon veci od 5V, on bude 5V, ako je manji, koliki je ulazni, toliki je i izlazni (ako ima pad napona na zenerici, nije bitno). Hoce li zenerica izdrzati pola ampera?

2. Trafo je EI print trafo za plocicu. Mozes li reci kako da znam koji je smjer namotaja i kako da to spojim?

3. Imam takvu uticnicu, ali ona prekida samo minus pol. Nece bateriji smetati sto je plus pol spojen na ispravljac?
VladoNK wrote:Stavi dvije baterije paralelno :twisted:
Mislis dvije po dvije paralelno? Napon bi bio 3V, a to nije dovoljno da okine relej.
trax wrote:Ti vjerovatno mislis na situaciju kada tih 6.5V polako opada do 5V pa mislis da ce ti to dati nesto dodatno vremena za napajanje uredjaja... Izbaci tu cetvrtu bateriju i to je to, manje ti treba elektronike za stabilizaciju napona kasnije.
Da, na to sam mislio. Ako izbacim, uopce mi ne treba elektronike za stabilizaciju, a sklop ce raditi dok god ima dovoljno napona da napaja PIC. Izbacit cu tu bateriju onda, i ostat ce mi jedno prazno mjesto u kucistu za 4 baterije, imas mozda savjet sto da tamo stavim?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Stavis cigaru na to cetvrto mjesto :)

Inace, mozes staviti sve 4 baterije da budu NiMH koje su po 1,2V...
Kristijan

Post by Kristijan »

E trax odlicna ideja!
3×alkaline/4×NiMH baterije :)
Sad samo treba napraviti "fake" bateriju kao jumper.

Tako da smo prvo pitanje rijesili.

Ostaju pitanja:
5V ispravljac spojen paralelno s + polom baterija. Da li ce to nesto smetati baterijama?
Ima li kakvo drugo rjesenje/nacin da 12V napon spustim na 5V struje 0.5A? U krajnjoj liniji cu koristiti 7805, no dosta ce se grijati pa pitam da li netko zna neko "hladnije" rjesenje jer mjesta za hladnjak nemam.
Trafo ima 2 sekundara. Kako ih spojiti paralelno da dobijem jaci trafo?
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Rjesenje je swiching regulator, ako te mrzi da radis ili ti je prekomplikovano uzmi neki od ovih kineskih punjaca za mob u automobilu oni su jako efikasni ( obicno koriste chip H34063AP ) velika efikasnost i radi u sirokom opsegu do 30V. a struja ide do 1,6A http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 385_DS.pdf Pa ili iskoristi gotov sklop ili napravi svoj step-down regulator. Na linku imas i tipicnu shemu za upotrebu. Sto se tice spoja treba bi znati da ce struja teci samo ako je strujno kolo zatvoreno, prema tome dovoljno je da prekines jedan vod.
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

pobjeze post :(
Sto se tice trafoa, ako je to trafo sa dva sekundara (tri izvoda na sekundaru) onda spajaj dvije a ne četiri diode za punovalno ispravljanje. Trafo ima takvu snagu kakva je i ne moze se izvuci vise.
Kristijan

Post by Kristijan »

E tako sam nesto i mislio, switching regulator.
Koliko mi se cini, to se uopce nece grijati? Super ako je tako :)

U datasheetu ima vise shema, da napravim onu Step-down regulator ili?
Ako nije problem, neka tocna shema po kojoj bi to napravio.
Sto ce biti sa sklopom ukoliko vucem vise od 500mA?
U chipoteci nema H34063AP nego MC34063AP, da li je to isto?
Necu koristiti sklopove iz punjaca mobilnih, rade zalemim tih 10ak komponenti sam.

U vezi trafoa: trafo ima 4 izvoda, 2 za jedan sekundar i 2 za drugi. Trazio sam trafo 6VA i dobio ovaj, ali on ima 2×3VA sekundare a ne 1×6VA, pa me zanima kako i da li je uopce moguce da ih spojim te time iskoristim trafo u potpunosti.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... 29,r:1,s:0" onclick="window.open(this.href);return false;
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

u tom spoju sa dve diode ce dobit 1x3VA
treba razmotat srednji izvod gdje su spojeni pocetak jednog i kraj drugog namota i spojit oba pocetka zajedno i oba kraja zajedno i dobice 6VA ali mora onda stavit grec
edit: nisam vidio da ima 4 izvoda (jos lakse za odradit)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Kristijan

Post by Kristijan »

Trafo je ovaj, slika i kontakti odgovaraju mojem: http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 2380002001" onclick="window.open(this.href);return false;

Kako spojiti i koje kontakte spojiti da dobijem 6VA?
Kristijan

Post by Kristijan »

Sklop troši ravno 1A pri 4.5V i punom opterecenju (svi releji i ledice upaljene).
Za svaki slucaj, napravio bih ispravljac 1.5A 5V.
Pa eto, moze usput neka shema ili nesto po cemu bi to napravio.

I da, ovaj trafo 9V 6VA, da li ce biti dostatan (1A), ili cu ipak morati uzeti 10/15VA?

PS: sklop radi odlicno
Kristijan

Post by Kristijan »

Evo, upravo sam dovrsio sve, ukljucujuci i 2× IR 2×ON/OFF i MAX232.

I sad, pitanje, kako napisati neki tekst na računalu i prenjeti ga na displej?

U vezi ovoga: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false; ovdje piše da nema potrebe za MAX232. Zanima me, da li kod ovog sklopa (LED Console & Message board) ima potrebe za tim MAX232 sklopom ili ga ipak mogu izostaviti? Na prvoj stranici pise da ga moram staviti, a opet na linku iznad pise da nema potrebe za MAX232.

Znaci, zanima me s kojim programom i kako prenjeti tekst. Spojio sam serijskim kablom ekran s računalom, ali ne znam kako dalje upisati tekst.
Post Reply