A 50K potenciometar za zvučnike
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: A 50K potenciometar za zvučnike
Onda meni treba ovo. Piše Potenciometar Logaritamski T K 50. Da li je to 2x50 ili trebam 100K.
http://www.kronos.hr/potenciometar-loga ... -4964.html
Kada su se mijenjale ove oznake A i B, jer moji su zvučnici stari 10-12 godina jer na potenciometru piše oznaka A.
http://www.kronos.hr/potenciometar-loga ... -4964.html
Kada su se mijenjale ove oznake A i B, jer moji su zvučnici stari 10-12 godina jer na potenciometru piše oznaka A.
po treci put
uzmi intrument i izmjeri ga
treba ti stereo potenciometar (2x50koma), a instrument ce ti pokazat dal je linearan il logaritamski i znaces dal je ta oznaka stara ili nova
uzmi intrument i izmjeri ga
treba ti stereo potenciometar (2x50koma), a instrument ce ti pokazat dal je linearan il logaritamski i znaces dal je ta oznaka stara ili nova
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Izmejrio sam koliko sam u mogućnosti izmjeriti točno.
Na oba kraja je 53,5K a u sredini 40K - jedan potenciometar A50K.
Na oba kraja je 53,5K a u sredini 40K - jedan potenciometar A50K.
- Feko
- Stariji član
...i koji je zaključak mjerenja?
Ne znam ni ja totalno sam zbunjen.
Kako je kizbaja napisao ako ti je otpor sa obe strane isti (25Koma) onda je linearni oznaka B a kod mene piše oznaka A 50K.
Kako je kizbaja napisao ako ti je otpor sa obe strane isti (25Koma) onda je linearni oznaka B a kod mene piše oznaka A 50K.
- Feko
- Stariji član
Kizbaja je dobro napisao. Ti imaš između krajnjih kontakata 53.5K a između jedne krajnjeg i srednjeg 40K. Nisi još napisao koliko imaš između drugog krajnjeg kontakta i srednjeg ? ..što bi iz ovoga bilo 13.5K.
Pa sad zaključi jel to Linearni ili Logaritamski potenciometar?
Pa sad zaključi jel to Linearni ili Logaritamski potenciometar?
Ne mogu da izmjerim koliko je između drugog krajnjeg kontakta i srednjeg zbog istrošenosti.
I koji potenciometar trebam linearni ili logaritamski.
I koji potenciometar trebam linearni ili logaritamski.
mjeri rastavljeni potenciometaruzmi ommetar i izmjeri otpor izmedju oba kraja prema tocno sredini polukruga i ako ti je otpor sa obe strane isti (25Koma) onda je linearni
ako je otpor sa jedne strane oko 40koma a sa druge oko 10koma onda je logaritamski
Pokušao sam da izmjerim na oba potenciometra ali nisam uspio da izmjerim točno, vrijednost ide od min do max. Ali koliko sam prvi puta izmerio vilo je: jedan kraj 53,5K okrećem prema sredini 40K okrećem prema drugom kraju 53,5K. Tada sam mjerio jedan kraj ( PIN ) i srednji ( PIN ) i vrijednost je bila sa većeg na manji 1-40K.
- Feko
- Stariji član
Alo...nemoj ništa okretati potenciometar, to te samo zbunjuje! Stavi ga na pola (gdje misliš da je na polovici okretaja) i onda mjeri prvi lijevi pin i sredinu, a nakon toga krajnji desni pin i sredinu. Ako su otpori identični
(ili je vrlo mala razlika-možda nije točno na sredini) onda je linearni, a ako su različiti onda je logaritamski.
(ili je vrlo mala razlika-možda nije točno na sredini) onda je linearni, a ako su različiti onda je logaritamski.