windows 7, paralelni port i programiranje atmela/pica
Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
windows 7, paralelni port i programiranje atmela/pica
zanima me da li radi LTP port na win 7-ci i dali je moguće programrati mikrokontrolere na njoj
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Re: windows 7, paralelni port i programiranje atmela/pica
Praktično MOŽDA!
Nije problem u tome da se to nekako ne može isprogramirati, nego većina tih alata za mikrokontrolere su stari, kao i sami procesori, a tako i compileri... Recimo PIC16F84 vjerojatno nešto stariji od Biblije, kao i 8051. Možemo reći da je AVR noviji, ali mislim da je i on star preko 10 godina. Nije direktno problem u mikrokontroleru koji je star 10 ili 20 godina, nego je problem u softwareu. Protokol programiranja je isti, no samo je pitanje koliko starim programom pokušaš nešto isprogramirati.
Problem je razvojnih alata i compilera na koje smo onako dobro naviknuti i ne želimo ih mjenjati. Naravno nešto će raditi, nešto neće, a u večini slučajeva neće raditi samo starije stvari i to u vrlo malom postotku.
Mene kod windows 7 živcira dosta toga, sve je to divno, krasno, no nekoliko programa mi neće raditi na tome, i zato se još vežem za XP. Recimo Protel 99SE ne radi na WINDOWS7. To je valjda prvo sto sam probao i u generalu prestao koristiti windows 7 u svrhe elektronike te mikrokontrolera.
Nitko ti to ne može točno reći ako nije probao. Samo znam da će nove stvari raditi sigurno jer nitko si danas na svijetu ne može priuštiti da proizvede proizvod koji ne podržava Windows 7. Sam taj proizvod bio bi osuđen na propast za nekoliko godina, a i danas bi ga mnogi izbjegavali ukoliko je to moguće.
Dosta programa su upitni, vjerujem da će ih večina raditi dobro, no postoji taj mali postotak programa koji ne rade, a on je meni dovoljan da ne koristim Windows 7 za elektroniku...
Ako se ne varam, Windows 7 nije promijenio konektor LPT-a na matičnoj ploči, stoga očekujem od sustava da se zna boriti sa vlastitim hardware-om i u tom slučaju ne očekujem nedostatke LPT porta na samom WINDOWS 7, koliko ih očekujem od problema što se naši divni programi ponekad jednostavno ne žele pokrenuti na sedmici.
Nije problem u tome da se to nekako ne može isprogramirati, nego većina tih alata za mikrokontrolere su stari, kao i sami procesori, a tako i compileri... Recimo PIC16F84 vjerojatno nešto stariji od Biblije, kao i 8051. Možemo reći da je AVR noviji, ali mislim da je i on star preko 10 godina. Nije direktno problem u mikrokontroleru koji je star 10 ili 20 godina, nego je problem u softwareu. Protokol programiranja je isti, no samo je pitanje koliko starim programom pokušaš nešto isprogramirati.
Problem je razvojnih alata i compilera na koje smo onako dobro naviknuti i ne želimo ih mjenjati. Naravno nešto će raditi, nešto neće, a u večini slučajeva neće raditi samo starije stvari i to u vrlo malom postotku.
Mene kod windows 7 živcira dosta toga, sve je to divno, krasno, no nekoliko programa mi neće raditi na tome, i zato se još vežem za XP. Recimo Protel 99SE ne radi na WINDOWS7. To je valjda prvo sto sam probao i u generalu prestao koristiti windows 7 u svrhe elektronike te mikrokontrolera.
Nitko ti to ne može točno reći ako nije probao. Samo znam da će nove stvari raditi sigurno jer nitko si danas na svijetu ne može priuštiti da proizvede proizvod koji ne podržava Windows 7. Sam taj proizvod bio bi osuđen na propast za nekoliko godina, a i danas bi ga mnogi izbjegavali ukoliko je to moguće.
Dosta programa su upitni, vjerujem da će ih večina raditi dobro, no postoji taj mali postotak programa koji ne rade, a on je meni dovoljan da ne koristim Windows 7 za elektroniku...
Ako se ne varam, Windows 7 nije promijenio konektor LPT-a na matičnoj ploči, stoga očekujem od sustava da se zna boriti sa vlastitim hardware-om i u tom slučaju ne očekujem nedostatke LPT porta na samom WINDOWS 7, koliko ih očekujem od problema što se naši divni programi ponekad jednostavno ne žele pokrenuti na sedmici.
InTheStillOfTheNight
Visual studio 6 takodje ne radi na win 7...
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Call of duty 1 i 2 ne rade na Windows 7
InTheStillOfTheNight
Paralel port ili printer port ne radi, jer je zastario i ne treba se vračati unazad.
Danas prevladava USB sa savojim prednostima pred sporim LPT.
Proizvođači matičnih ploča više ne ugrađuju LPT. Nađe se tu i tamo koja stara ploča da ima
LPT port (25 pinski).
Bilo, sad se spominjalo !
Danas prevladava USB sa savojim prednostima pred sporim LPT.
Proizvođači matičnih ploča više ne ugrađuju LPT. Nađe se tu i tamo koja stara ploča da ima
LPT port (25 pinski).
Bilo, sad se spominjalo !
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
Ja na svojoj sedmici imam printer spojen LTP portom i radi super..
"cuksi" -> "dino_kc"
i želim si napraviti usb programatore, pa evo prilike da priupitam da li imate PROVJERENU shemu za usb programator za avr-e i pic-ove? Znači može naziv, link ili slično...
a kak se bi recimo PROTEL ponašal ako se na 7-ci instalira ondaj XP dodatak...?
a kak se bi recimo PROTEL ponašal ako se na 7-ci instalira ondaj XP dodatak...?
Nez.. ljudi, do sada sam sve koristio na win7 i uvek proradi nekako. Nekada je dovoljno promenuti temu iz one aero u windows basic i sve ok radi, ili desni klik na exe od programa i onda optimize with winXPSp3...
kak to misliš promjeniti temu u windows basic ?
Desni klik na desktop, personalize > Windows 7 Basic
Radi prijatelju bez greške, ja ti koristim stk 200/stk 300 programator, u biti nije to nikakav programator, malo poguglaj i naći češ. Koristim ga uz Bascom i radi bez greške, i bez ikakvih drivera i inih komplikacija. Kupio sam novi komp. prošle godine i skupo platio ali sam tražio paralelni pod obavezno. Ne pada mi na pamet mijenjati ono što radi bez greške. Za piceve radi sa AN589 programatorom.
imam stk 200/300 ali mi ne prepoznaje avr-a. promijenil sam kabel, sad ću onaj čip na samom programatoru, pa ako niti to ne pomogne onda moram nabaviti novi paralelni port, to je sad na XP-u. ali pošto mislim prebacit se na 7-cu dobro je znati da radi, hvala